Jak zginać belkę w solidworks?

Witam

Pytanie może zabrzmieć głupio, ale jak mogę zgiąć belkę w Solidworks?
Chodzi mi o to, że mam pustą belkę o wymiarach 60x40mm i długości 10000mm o grubości 4mm. tylko musiałbym go lekko zgiąć (jak na zdjęciu).

Dziękuję za odpowiedzi, życzę miłego dnia

img_20181009_142142.jpg

Witam

To bardzo proste

Z płaszczyzny po prawej  stronie tworzysz samolot w połowie swojej długości. Nachylona płaszczyzna  pod tym samym kątem, co koniec rury, kwadratowa lub równoległa, w zależności od przypadku.

Na tym planie wykonujesz szkic odpowiadający Twojej belce (kwadratowa rura w przekroju)

Następnie tworzysz płaszczyznę prostopadłą do pierwszej, na której rysujesz krzywą lub kształt belki od góry. Uważaj, aby nie przekroczyć środkowej płaszczyzny, co pozwoli ci uzyskać symetrię.

Następnie wykonujesz wygładzoną podstawę bossingu, biorąc krzywą jako linię prowadzącą. W ten sposób otrzymujesz połowę belki , która przechodzi od utworzonej płaszczyzny do środkowej płaszczyzny.

Następnie robisz symetrię względem środkowego ujęcia i gotowe.

WOW!

2 polubienia

Po co to tak komplikować? Chociaż wystarczy zwykłe przeciągnięcie ...

Wyświetl załącznik

skanowanie.sldprt
3 polubienia

Witam

Jeśli chcesz to zrobić za pomocą funkcji arkusza blachy, aby mieć rozwinięte i gięte linie, musisz zrobić to w następujący sposób 

2 polubienia

Wielkie dzięki!! Dobranoc 

@remrem

Masz rację, myślałem o tym z perspektywy czasu. Wydawało mi się, że koniec nie był prostopadły do belki (rury).

Więc masz poprawną odpowiedź :-)

@ remrem

[Nie na temat    WŁ.]

Wrócę jeszcze trochę do pańskiej propozycji.

Szybkie pytanie, dlaczego używasz splajnu 3D, jeśli spojrzałem na twój model.

Nie używam często splajnu 3D, ale zawsze uczysz się od tych najlepszych kolegów.

[Nie na temat/WYŁ.]

Pozdrowienia