W rzeczywistości łańcuch służy do zwijania torby. Dwie zębatki 25/50 obracają oś lub przymocowana jest torba do jej ciągnięcia, sama w sobie nie ma dużego oporu, sama torba musi ważyć 2 kg, a materiał w środku musi ważyć 5 kg.
A odległość między dwiema osiami wynosi 460 mm.
Jednocześnie chciałbym wiedzieć, czy w przypadku pierścieni osadczych należy zaniżyć średnicę wewnętrzną. Na przykład mam oś o średnicy 12 mm, czy powinienem wziąć pierścień osadczy o średnicy 11,7 mm?
Po prostu wsuń się na oś, w przeciwnym razie musisz przejść przez rowek na osi, nie mam już na myśli standardów, ale jeśli twoja oś ma 12 mm rowek musi mieć 10 mm mini.
Witam Do swojej korby łożysko, które wybrałeś po prostu, to 1-rzędowe łożysko kulkowe więc wytrzyma tę siłę promieniową. Ponieważ moja firma zajmuje się produkcją łożysk, raczej bym Ci doradził Aby użyć łożyska z 2 skośnymi stykami kulkowymi, co pozwoli Ci mieć taką samą rezystancję promieniową, jak osiową. Po, jeśli powiesz nam rozmiar osi korby i otwór, w którym będzie zlokalizowany łożysko, będę już w stanie przełączyć się na typ łożyska odpowiedni do tej funkcji , a także wiedzieć o obciążeniu, które Twoje łożysko ostatecznie będzie musiało wytrzymać
Wał korbowy ma średnicę 24 mm, a wewnętrzny otwór łożyska ma średnicę 25 mm, a dla obciążenia myślę, że jest to tylko masa łańcucha i korby, która musi odpowiadać 50 N.
Dodałem poszerzenie do korby, aby mogła mieć taką samą średnicę jak łożysko. To od Ciebie zależy, czy powiesz mi, czy jest to odpowiednie, czy nie.
Nie będę kłamał, łożyska nie są tym, na czym znam się najlepiej ^^".
Hm! Podest jest wielkości tak, aby unieść słonia, prawda? Ponadto widzę smarowniczkę, która skłania mnie do myślenia, że nie ma żadnego łożyska, tylko łożysko z brązu lub podobne. Chociaż widzimy tylko bardzo małą część systemu, kto mówi, że łańcuch mówi o ochronnej obudowie, nawet i zwłaszcza, jeśli sekundnik operatora dba o torbę. CHST lub inna osoba o dobrych intencjach nie omieszka zwrócić się do ciebie z uwagą.
Dla mnie samo łożysko tego typu nie jest mechaniczne, łożysko oscyluje jak przegub kulowy, aby było samonastawne. Nic więc nie stoi na przeszkodzie, aby oś lekko się obróciła tutaj dokument dostawcy jako przykład: Dla mnie albo 2 łożyska, albo 2 łożyska, łożysko z brązu, ale nigdy pojedyncze łożysko, zwłaszcza z korbą jako ramieniem dźwigni.
U mnie umieść albo łożysko po każdej stronie rury, albo brązowy plastikowy pierścień lub łożysko, ale w ilości 2, aby mieć dłuższą prowadnicę i która zapobiega kulowaniu się osi. Podobnie jak korba rowerowa, w skład zespołu wchodzą 2 łożyska.
Problem polega na tym, że nie mam wystarczająco dużo miejsca, aby umieścić 2 poziomy, jak pokazano na poniższym schemacie.
Muszę być w stanie zaimplementować pojedyncze łożysko, w którym rolka trzyma oś, dlatego miałem rolkę (może za dużą to prawda). Nie wiem, czy jest to możliwe i celowe założenie tylko jednej rolki/łożyska.
Być może z wałem całkowicie przechodzącym przez twój profil, możesz umieścić łożysko z każdej strony, aby zapobiec obracaniu się wału. Idealnie byłoby, gdyby można było również określić obciążenia, aby móc zwymiarować wał i związane z nim łożyska. Po zwymiarowaniu znacznie łatwiej będzie zaprojektować system.
Co mogę Ci doradzić, czyli dwa łożyska 1-rzędowe Jeśli istnieje ryzyko zapylenia: Wybierz takie uszczelki, możesz mieć pewność, że kurz lub inne elementy nie dostaną się do łożyska i pozwoli Ci to uniknąć jego wymiany
Po tym, ponieważ nie znam granicy średnicy zewnętrznej Właśnie przefiltrowałem otwór i uszczelki, mam nadzieję, że filtr będzie nadal aktywny
Dla szerokości musisz patrzeć zgodnie z elementem, w którym zostanie umieszczone łożysko nie należy przyjmować namiarów z AI, które są szersze niż AE, najlepiej
Koła łańcuchowe, które są zamocowane na osi 25 mm, mają płaskowkę, dzięki czemu nie mogą obracać się wokół osi i są blokowane przez pierścienie osadcze. Ustawiłem dwa łożyska z otworem o średnicy 25 mm, umieszczając na nich pierścienie osadcze wyregulowane na końcu, aby utrzymać oś.
Całość jest oversizowa, ale ja wolę to w ten sposób.
Jeśli masz jakieś uwagi lub komentarze, nie wahaj się dać mi o nich znać.
Jeśli chodzi o część łożyskową, wydaje mi się to znacznie bardziej mechaniczne. W przypadku orzeszków piniowych mieszkanie trochę mnie martwi. Ogólnie rzecz biorąc, aby zamocować zębnik na wale, stosuje się rowek klucza + klucza A zamiast pierścieni osadczych bardziej odpowiednia wydaje mi się śruba blokująca BTR na ramieniu zębnika (jak na pierścieniu łożyska)
Dodam (dodatnie) ramię na wale na poziomie drugiego spocznika, zyskasz dwa pierścienie okrągłe... Oprócz napędu rowkowego/wpustowego oferowanego przez @sbadenis (Jaka jest odległość między dwoma łożyskami?.. Bez wątpienia będziesz musiał zapewnić rowki (jeśli nie ma ich w uchwytach łożysk, aby oba łożyska były współosiowe...)