Jak ustawić łożysko

Na obecnej konfiguracji mam rozstaw 50mm.

Witam
A z takim lądowaniem znalezionym w MISUMI,

Zespół łożyska znajduje się wewnątrz rury, wystarczy otwór + 2 wkładki.

3 polubienia

Witam

Być może z wałem całkowicie przechodzącym przez twój profil, możesz umieścić łożysko z każdej strony, aby zapobiec obracaniu się wału. Idealnie byłoby, gdyby można było również określić obciążenia, aby móc zwymiarować wał i związane z nim łożyska. Po zwymiarowaniu znacznie łatwiej będzie zaprojektować system.

1 polubienie

Spojrzałem na bok,

Spojrzałem na łożyska w Misumi: Łożysko łącznikowe

Co mogę Ci doradzić, czyli dwa łożyska 1-rzędowe
Jeśli istnieje ryzyko zapylenia: Wybierz takie uszczelki, możesz mieć pewność, że kurz lub inne elementy nie dostaną się do łożyska i pozwoli Ci to uniknąć jego wymiany

Po tym, ponieważ nie znam granicy średnicy zewnętrznej
Właśnie przefiltrowałem otwór i uszczelki, mam nadzieję, że filtr będzie nadal aktywny :slight_smile:

Dla szerokości musisz patrzeć zgodnie z elementem, w którym zostanie umieszczone łożysko :slight_smile:
nie należy przyjmować namiarów z AI, które są szersze niż AE, najlepiej

Pozostaję do dyspozycji

Podążając za wszystkimi Twoimi radami, oto, co udało mi się zastosować.

Koła łańcuchowe, które są zamocowane na osi 25 mm, mają płaskowkę, dzięki czemu nie mogą obracać się wokół osi i są blokowane przez pierścienie osadcze.
Ustawiłem dwa łożyska z otworem o średnicy 25 mm, umieszczając na nich pierścienie osadcze wyregulowane na końcu, aby utrzymać oś.

Całość jest oversizowa, ale ja wolę to w ten sposób.

Jeśli masz jakieś uwagi lub komentarze, nie wahaj się dać mi o nich znać.

1 polubienie

Jeśli chodzi o część łożyskową, wydaje mi się to znacznie bardziej mechaniczne.
W przypadku orzeszków piniowych mieszkanie trochę mnie martwi.
Ogólnie rzecz biorąc, aby zamocować zębnik na wale, stosuje się rowek klucza + klucza
A zamiast pierścieni osadczych bardziej odpowiednia wydaje mi się śruba blokująca BTR na ramieniu zębnika (jak na pierścieniu łożyska)

1 polubienie

Czy byłoby możliwe posiadanie widoku przekroju na poziomie wału, aby zobaczyć położenie części i ograniczników?

W przeciwnym razie na poziomie paska, czy myślałeś o regulacji napięcia paska?

1 polubienie

Witam;

Dodam (dodatnie) ramię na wale na poziomie drugiego spocznika, zyskasz dwa pierścienie okrągłe... Oprócz napędu rowkowego/wpustowego oferowanego przez @sbadenis
(Jaka jest odległość między dwoma łożyskami?.. Bez wątpienia będziesz musiał zapewnić rowki (jeśli nie ma ich w uchwytach łożysk, aby oba łożyska były współosiowe...)

Pozdrowienia.

2 polubienia

Poniżej przedstawiono widoki przekroju na poziomie drzewa

A jeśli chodzi o napinacz łańcucha, myślałem o jego umieszczeniu, ale nie wiem, czy może być naprawdę przydatny do zastosowania, które tam będzie.