Jak wstępnie skonfigurować ukrywanie krawędzi?

Witam

Mam bibliotekę części, które składam, ale kiedy tworzę swój zespół, widzę linię konstrukcyjną połączenia dwóch części, czy byłby sposób na ich wstępną konfigurację, aby zniknęły ?

Utworów:

• Kolorowanie krawędzi
  • Ukryte krawędzie
  • Scal dwa tomy (ale elementy muszą pozostać edytowalne).

Dziękuję

Guillaume GAILLARD

Witam @Guillaume

Czy mógłbyś zamieścić przykład swojego ASM, bo nie rozumiem, dlaczego jest jeszcze ta cecha konstrukcyjna, którą po prostu musisz ją ukrywać (a raczej nie pokazywać.  ;-) ;-) ;-)

Pozdrowienia

Witaj @Zozo_mp,

Tak, jest to rozwiązanie polegające na ręcznym ukryciu krawędzi w planie, ale musisz to robić za każdym razem, gdy masz nowy plan.

assem4.sldasm

Właśnie znalazłem rozwiązanie w tym temacie:

https://www.lynkoa.com/forum/assemblages-complexes/fusionner-deux-pi%C3%A8ces

Ale jeśli muszę usunąć części lub dodać części, muszę stale aktualizować funkcję dołączania.

Jeśli ktoś ma lepsze rozwiązanie, jestem ^^ zainteresowany.

Przekształcając swoje pokoje w regał na książki, tak aby wstawiając je do pokoju, łączyły się z istniejącym?

Nie bardzo rozumiem sens tej manipulacji. Jaki jest oczekiwany efekt końcowy (nomenklatura itp.)?

@guillaume

Dziękuję za przykład ASM 

Nie do końca rozumiem też manip. ;-) ;-)
Ponieważ w twoim asm dwie części są ustalone przez 3 ograniczenia. Więc jeśli zmienisz części w swoim asm, po prostu użyj funkcji wymiany komponentów, a nowa część zajmie miejsce starej.

Z drugiej strony, jeśli jest to linia skrzyżowania, którą chcesz usunąć, aby wyglądała tak, jakby była pojedynczym elementem, masz rozwiązanie dla widoku 3D, przełączając się na "widok cieniowany", ale nie ma rozwiązania w MEP bez fuzji.

W przypadku MEP jedyne, co Ci pozostało, to wspomniana już funkcja "dołącz", którą możesz dowolnie wprowadzać lub anulować, nawet jeśli wykonałeś operację "zamień" w ASM.

Powiedz nam więcej, czy jest to aspekt wizualny, w tym w MEP, gdzie będzie się czuło, że jest to pojedynczy pokój, a nie dwa.

Pozdrowienia

Witam

Ma to sprawiać wrażenie, że na rysunkach jest tylko jeden pokój do widoku z przodu... .

Czyli jedynym rozwiązaniem jest użycie funkcji scalania ?

Dziękuję