Jak składać/zginać wilcze pazury?

Dobry wieczór

SW2020. Jak mogę złożyć te 4 występy na masce, aby uzyskać profil narysowany na czerwono?

! [](upload://wyitx3hM4pNT3FGY1ld0sFqdyVM.png)

Dziękuję

plier_des_griffes.png

Witam

Oto rozwiązanie, które miałem na podobne pytanie, mając nadzieję, że ci pomogę. Wykonane za pomocą Solidworks 2016

ac_cobra_cylindre_pattes_pliees__vers_linrerieur.sldprt
3 polubienia

Witam

Bardzo mi się podobało i nadal uwielbiam rozwiązanie @ac kobry.

;-) ;-) 

Pozdrowienia

1 polubienie

Przyznaję, że jest to dobra technika projektowania, pomimo faktu, że (w prawdziwym życiu) wykonanie tego elementu będzie skomplikowane.

Opcja 1: Najpierw zegnij występy, a zwijanie jest niemożliwe.

Opcja 2 Najpierw przetocz i możesz już zginać występy.

Ponadto prasa jest nieco błędna, ponieważ powinieneś wziąć neutralne włókno do wykonania operacji rozkładania powierzchni.

Witam

Dziękuję za odpowiedzi. Niestety, nie mogę zastosować tej techniki, ani funkcji arkusza blachy, ponieważ mój model nie jest częścią arkusza blachy; Jest to tylko model w korpusach objętościowych i nie jest przeznaczony do produkcji.

Jeśli nie jest możliwe wygięcie części korpusu (tym razem Solidworks dosłownie brakuje elastyczności), spróbuję innego pomysłu, który polega na samodzielnym stworzeniu moich wygiętych występów, a następnie połączeniu ich z cylindrem. Niektórzy powiedzą, że to oszustwo, ale jak możemy zrobić inaczej z takimi ograniczeniami...

Drzewo w moim pokoju:

Cóż, jeśli jest to tylko wizualne w twojej rewolucji, wystarczy zintegrować upadłą krawędź, następnie usunąć materiał, aby zachować tylko występy, a następnie wykonać nowe wytłoczenia, aby sfinalizować swoją część.

2 polubienia

To nie jest część z blachy, więc prosty boss przez obrót z regulacją pożądanego kąta i stopieniem korpusu, potem okrągłe powtórzenie i jest idealnie.

1 polubienie

+1 Jeśli to tylko ze względów wizualnych, po co komplikować sobie życie? Możesz modelować go według własnego uznania i nie utknąć z pytaniem "jak się robi".

" Jeśli to tylko w celach wizualnych, po co komplikować sobie życie? ": Właśnie dlatego miałem nadzieję, że będę mógł liczyć na prostą funkcję "składania", aby to zrobić. Konieczność jego modelowania ostatecznie komplikuje sprawę, choćby ze względu na obliczenia, które trzeba wykonać, aby uzyskać spójny wynik.

Jeszcze raz dziękuję za odpowiedzi. Spróbowałem jednak mojego pomysłu, aby nie dotykać podstawowej rewolucji (a zwłaszcza wykuwać swoje doświadczenie). Ale jasne jest, że nie jest to naprawdę dobre. Zwłaszcza, że ze względu na położenie występów pod kątem 45° od płaszczyzn głównych, musiałem dodać 2 strugi pod kątem 45°. Nawet jeśli wykona swoją pracę... lub prawie; Z daleka tworzą iluzję, ale pewne szczegóły nie czynią ich wiarygodnymi.

Z tego punktu widzenia jest to raczej poprawne, choć długość ucha może zasługiwać na lekkie skrócenie. Albo i nie.

Ale na poniższym obrazku zaczynamy dostrzegać niespójności:

I wyglądają bardzo wyraźnie w widoku z góry. Na zielono trasa, którą powinien podążać jeleń:

Przyczyną tego jest rewolucja w szkicu mojego ucha, o której ci nie mówię. Mógłbym przedłużyć rewolucję i zastosować usuwanie materiału podążając ścieżką, ale to trochę bardziej komplikuje historię...

Mimo to, dla zabawy, oto podgląd wyniku:

Może być zadowalająco, ale niedoskonałość mnie nie satysfakcjonuje, od podstawowego obrotu zastosuję prostą metodę @ac kobry , która pozwoli mi ciąć prosto u źródła.

Ciąg dalszy nastąpi...

clamps_rendu.jpg

@ronathan

"To nie jest część z blachy, więc prosty boss przez obrót z regulacją pożądanego kąta i przez stapianie korpusu, a następnie okrągłe powtórzenie i jest idealne".

Niestety, okrągłe powtórzenie nie działa na innej płaszczyźnie niż szkic (uważam to za głupie, ale tak czy inaczej). Ponieważ szkic profilu ucha znajduje się na płaszczyźnie pionowej, a powtórzenie musi być wykonane na płaszczyźnie poziomej, nie jest to możliwe (przynajmniej według mojej wiedzy; może to ja jestem głupi). Dodałem więc płaszczyzny 45° i zastosowałem symetrie.

Pozdrowienia

plans.jpg

Innym rozwiązaniem byłoby przejście przez skanowanie profilu.

Krzywa prowadząca byłaby częścią średnicy zewnętrznej i profilu widocznym na niebiesko na ostatnim zdjęciu.

Rozwiązanie w 2 krokach

Zrób to samo, ale zatrzymaj się na zaokrągleniu fałd, a następnie prosta ekstruzja powinna zrekompensować efekt stożkowy

Pozdrowienia

w załączeniu znajduje się część testowa w ramach SW2016

pliage_ergots.sldprt
1 polubienie

Dobry wieczór i dziękuję wszystkim za metody.

Zdecydowałem się na rozwiązanie @ac kobry, które jest szczegółowo opisane tutaj:

1) Włączenie fałdy do Rewolucji Podstawowej :

2) Utwórz nową płaszczyznę, narysuj i obróć na niej prosty szkic, a następnie funkcję usuwania materiału :

... co umożliwia uzyskanie prostoliniowych konturów występów:

3) Konwersja pozostałych łuków na szkic na planie, a następnie funkcja bossingu/ekstruzji :

4) Stosowanie liści, jeśli to konieczne, w celu naśladowania miażdżenia:

Proszę bardzo!

Widok przekroju:

Renderowanie PhotoView 360:

clamps_rendupv.jpg
1 polubienie

Wizualizacja renderingu (pełna w pj):

Jeszcze raz wielkie podziękowania dla wszystkich. Problem rozwiązany.

clamps_rendu2.jpg