Mam problem z połączeniem na dole mojej skorupy, został on uzyskany przez symetryczne 2 boki powłoki. Na poziomie płaszczyzny symetrii powstaje kilka złych połączeń, charakteryzujących się niewielką przestrzenią między 2 krawędziami powierzchni.
Czy możesz mi pomóc je połączyć i w ten sposób zamknąć powierzchnie?
Kiedy otwieram twój pokój, nie widzę żadnych złych połączeń :( Na jakim poziomie się znajdują? Z mojej strony, bez względu na to, jakiego pomiaru dokonuję, za każdym razem obiekty się przecinają. Jak je widziałeś? Powiększając?
Możesz przejść przez Wstaw/Powierzchnia/Zszyta powierzchnia. To narzędzie pozwala na szycie 2 powierzchni, jak sugeruje jego nazwa, z pewną tolerancją odstępów do zdefiniowania. Wynik będzie zależał głównie od jakości oryginalnych powierzchni.
Tak, rzeczywiście zauważam defekty podczas przybliżania, ale to, co skłoniło mnie do spojrzenia, to fakt, że nie mogę utworzyć objętości za pomocą narzędzia "zszyte powierzchnie", pojawia się komunikat informujący mnie, że "więcej niż 2 korpusy z blachy nie mogą być łączone ze sobą w jedno połączenie krawędziowe"
Rzeczywiście, sprawdziłem ponownie i twoje powierzchnie są dobrze związane. Jeśli wywnioskowałeś, że nie zostały zszyte z powodu dużego powiększenia, powinieneś wiedzieć, że Solidworks ma pewne błędy graficzne i zwłaszcza podczas maksymalnego powiększania możesz mieć wrażenie, że powierzchnie zachodzą na siebie lub że jest między nimi niewielka przerwa, ale tak nie jest, Przynajmniej w twojej grze.
Komunikat "więcej niż 2 obiekty arkusza blachy nie mogą być połączone ze sobą w jedno połączenie krawędziowe" potwierdza, że powierzchnie są ze sobą połączone. Po połączeniu powierzchni ich wspólna krawędź zamienia się w pojedynczą krawędź, dlatego nie można połączyć dwóch już scalonych krawędzi.
Wybierz jedną z następujących opcji. (Ta opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy włączony jest tryb złożenia złożonego).
Tylko na zamówienie Początkowy wyświetlacz krzywizny jest wolny, ale zużywa mniej pamięci. Nieruchomy (dla każdego cieniowanego modelu) Krzywizna jest wyświetlana szybciej niż za pierwszym razem, ale nadal zużywasz więcej pamięci (RAM i dysku) dla każdej części, którą tworzysz lub otwierasz.
Poziom szczegółowości
Przesuń suwak do pozycji Wyłączone (brak szczegółów) lub przesuń go z pozycji Więcej (wolniej) na Mniej (szybciej), aby określić poziom szczegółowości podczas dynamicznych operacji widoku (powiększanie, przesuwanie i obracanie) w złożeniach, częściach wieloobiektowych i widokach o jakości roboczej na rysunkach. (Ta opcja jest dostępna tylko wtedy, gdy włączony jest tryb złożenia złożonego).
To co mnie niepokoi to komunikat "więcej niż 2 bryły z blachy nie mogą być łączone ze sobą w jedno połączenie krawędziowe".
Nie mam dostępu do struktury drzewa Twojej części, ponieważ jestem pod SW13, ale czy masz korpusy z blachy? To "zaskakujące", biorąc pod uwagę kształt, jaki udało mi się w nim zobaczyć pod eDrawingem.
Jeśli chodzi o czas pracy, skończymy dziś wieczorem z twojego powodu:D
Najprościej, moim zdaniem, byłoby zamknięcie półskorupy funkcją "płaskiej powierzchni", a następnie dopiero wykonanie symetrii ciała z fuzją.
Wydaje mi się, że problem polega na tym , że (na potrzeby kilku testów, które przeprowadziłem), linia konturu półskorupy nie jest płaska (w każdym razie funkcja nie chce przyjmować krawędzi na czerwono, patrz pj)
Myślę, że twój problem wynika z dokładności odzyskanego szkicu 2D (Sketch2). Rzeczywiście, przybliżając elementy, które powinny znajdować się na płaszczyźnie symetrii (prawa płaszczyzna), zdajemy sobie sprawę, że tak nie jest. Ponieważ ten szkic jest używany do tworzenia powierzchni, normalne jest, że podczas symetrii obiekty nakładają się na siebie.
Rozwiązaniem, moim zdaniem, jest wyretuszowanie szkicu poprzez umieszczenie wiązań w stosunku do płaszczyzny po prawej stronie.
- Lepiej jest pracować niż połowę, aby uzyskać objętość, a następnie symetrycznie, jak wskazuje jeden z głośników, więc dodaj powierzchnię w środkowej części i zszyj
- Aby mieć piękne powierzchnie, podstawową postulą są piękne krzywe i proste krzywe (według jednego z moich nauczycieli w czasie, gdy pracowałem pod stritem 100). Z wyjątkiem tego, że na twoich częściach twoje splajny nie są "czyste", nie ma styczności do poziomu, nie ma gładkiej krzywizny, nie ma ograniczeń. Na przykład na Esquisse3D numer 3 umieściłbym styczną względem pionowej linii konstrukcyjnej.