Jak dodać kolumnę dla nazwy konfiguracji części zespołu w zestawieniu komponentów dostosowanym do BOM przez program Excel?

Witam, od jakiegoś czasu zagłębiam się w nomenklatury Excela i natrafiam na problem. Gdy w zespole mam tę samą część kilka razy, ale w różnych konfiguracjach, BOM według Excela grupuje wszystkie profile w jednej linii (ten problem nie występuje w klasycznym SW BOM, dobrze rozdziela konfiguracje).

Problem wynika ze sposobu, w jaki nazywam konfigurację, na klasycznym SW BOM mogę bezpośrednio wziąć nazwę konfiguracji, natomiast przez BOM by Excel nie udało mi się wywołać jej bezpośrednio (chyba powinienem być w stanie dołączyć funkcję $PRPSHEET: {SW-Configuration Name} w menedżerze nazw Excela, ale nie chce go przyjąć), więc przechodzę przez właściwość niestandardową, która nagle jest taka sama dla wszystkich wystąpień...

Więc moje pytanie brzmi: czy możemy wskazać nazwę bieżącej konfiguracji części zespołu w niestandardowym BOM, aby rozdzielić je na różne wiersze bez przechodzenia przez właściwość niestandardową?

W załączeniu znajduje się mój aktualny BOM, który będzie szukał niestandardowej właściwości "konfiguracji" każdego pokoju.

Z góry dziękujemy za Twoją opinię.

bomtemp_profiles.xls

Witam
Jak generujesz swoją nomenklaturę?
Czy masz MyCadTools?

Nie, na rysunku wstawiam/tabelę/nomenklaturę w formacie excela i wybieram niestandardowe zestawienie komponentów, które chcę (w tym przykładzie jeden z dołączonych profili).

Witam

Może porzuć program Excel i użyj zestawienia komponentów Solidworks. Jest o wiele bardziej ergonomiczny i możesz ponownie złożyć prawie wszystko, co chcesz jako właściwość oprogramowania lub właściwość niestandardową.

Excel był dobry pod SW 1998...

Zgadzam się z @froussel nomenklaturą oprogramowania i ostatecznie eksportujesz go do pliku excle (co smartbom robi natywnie z zestawu) 

Witam

Zacząłem studiować BOM-y Excela z powodu problemów, jakie mają klasyczne BOM-y SW, BOM-y Excela mają niestety ten bardzo duży problem, ale rozwiązują prawie wszystkie problemy, które mają BOM-y SW. Jeśli uda mi się rozwiązać ten problem, moje zestawienie materiałów będzie idealne, ale jeśli odłożę zestawienie materiałów SW, będę musiał rozwiązać inne problemy, na przykład:

Nie możemy filtrować, znalezionym rozwiązaniem jest sortowanie według kolejności montażu i dzielenie, ale działa to bardzo źle, wymaga ręcznej pracy podlegającej błędom, a zwłaszcza jeśli mamy nieszczęście usunąć część, musimy wszystko przerobić, ponieważ komórki przesuwają się i pomijają dzielenie (linie zmieniają więc nomenklaturę iw moim arkuszu przypadku) i jeśli anulujemy usunięcie Linia znajduje się na końcu i nie jest już zgodna z kolejnością montażu...  Jeśli wręcz przeciwnie, chcesz dodać więcej, to są one również umieszczane na końcu, więc nadal musisz wszystko przerobić, aby znaleźć kolejność montażu...

Nomenklatura SW jest uciążliwa w pracy, wcale nie ergonomiczna, przynajmniej w moim przypadku , ponieważ chcę mieć możliwość wyświetlenia tylko części nomenklatury rozłożonej na kilku arkuszach (profilowany arkusz nomenklatury, inna nomenklatura drewna i ostatnia nomenklatura blachowa i reszta usunięta).

Tego typu części są rozmieszczone w folderach wewnątrz drzewa, czy nie byłoby sposobu na stworzenie nomenklatury dla każdego folderu? Kto nie patrzy na inne elementy? (Nie robiąc żadnej konfiguracji, po prostu powiedz mu, aby wziął tylko części pliku i automatycznie dodał nowe części, które byśmy wsunęli).

Pozdrowienia

1 polubienie

Po rezygnacji z poszukiwań 4 dni temu, dziś przypadkiem znalazłem rozwiązanie:

W formularzu właściwości niestandardowych należy umieścić nazwę konfiguracji w zakładce "specyficzne dla konfiguracji", a nie w zakładce "dostosuj" i nazwać każdą z konfiguracji za pomocą formularza. W ten sposób nomenklatura Excela wykrywa nazwę o różnej konfiguracji i dlatego rozdziela części zgodnie z ich konfiguracjami, co rozwiązuje wszystkie moje problemy i odpowiada na moje początkowe pytanie (patrz ramka w kolorze czerwonym załącznika).

W każdym razie dziękuję tym, którzy spojrzeli!

sans_titre.png