Jak przeprowadzić statyczne badanie symulacyjne

Witam 

Mam problem podczas przeprowadzania statycznego badania symulacyjnego

Poszukuję osoby do pomocy w przeprowadzeniu statycznego badania symulacyjnego  konstrukcji klatki schodowej. 

Chciałem wiedzieć, czy ten wybór rury kwadratowej 100X100X4 wytrzyma obciążenie, czy nie, wiedząc, że w moim badaniu sugeruję siłę 1600N.

Pokazuje mi następujący  alarm: " Wystąpiło naruszenie zasad udostępniania podczas uzyskiwania dostępu do nienazwanego pliku"

Chciałem wiedzieć, czy powinienem zastosować badanie symulacyjne do złożenia, czy do pliku części. Proszę znaleźć dwa pliki w załączeniu.

Z góry dzięki!

m2-assemblage_structure_escalier_panoramique.sldasm

Witaj @ wissem86ayed

Twój plik jest bezużyteczny, ponieważ dołączyłeś tylko ASM!
Ale jeśli nie ma części, nie można wykonać symulacji.
Nie dołączono również parametrów, które zostały użyte do przeprowadzenia symulacji.

Kiedy mówisz o sile 1600 N, musisz powiedzieć, gdzie zostanie przyłożona siła, a w przypadku schodów, zwłaszcza z niewielką liczbą punktów podparcia, z pewnością nie jest to wartość, którą należy stosować i w twoim przypadku lepiej jest użyć obciążenia niż siły. (Możemy omówić te rzeczy później)

Krótki! Utwórz plik ==> ==> i przejdź    Określając, że dołączasz wyniki swoich badań symulacyjnych lub przynajmniej parametry.

Pozdrowienia

Cześć, Zozo_MP

Dziękuję za uwagę, jaką poświęciliście na udzielenie odpowiedzi na moje pytanie. 

Cóż, tak naprawdę jestem początkujący w symulacji, co sprawia, że nie znam dokładnie parametru, z którego powinienem korzystać.

Domyślam się, że obciążenie, które należy utrzymać, to obciążenie człowieka o wadze 85 kg, co sprawia, że na stopień zostanie przyłożona siła 850 N

Ponownie wykonuję badanie statyczne z naciskiem, ale nadal pokazuje mi ten komunikat "Nieprawidłowe jest wywieranie nacisku na krawędź części stałej" 

Robię  Pack and Go z importem symulacji 

Panoramiczna klatka schodowa do użytku domowego mocowana za pomocą 4 płyt jak na załączonym projekcie.

Jeśli chodzi o części zespołu, nie mogę ich połączyć ze złożeniem.Ta strona pozwala mi dołączyć tylko jeden plik.

Dziękuję za wszelką pomoc.

ep-m2-assemblage_structure_escalier_panoramique.sldasm

Witaj @ wissem86ayed

Wrócę!  Do ==> Plik ==> spakuj i idź ==> ze wszystkimi plikami bez wyjątków ==> Określ, że wyjście musi być wykonane w pliku ZIP ==> Masz wtedy tylko jeden plik, który możesz załączyć na forum.

Wiemy, jak bez problemu rozpakować pliki.

Pozdrowienia

PS: dla komunikatu o błędzie to normalne! Nie można przyłożyć siły do krawędzi, ponieważ oprogramowanie nie będzie wiedziało, w którym kierunku należy wywierać siłę, zwłaszcza jeśli nie wskażesz kierunku siły za pomocą układu współrzędnych. W każdym razie w twoim przypadku nie jest to właściwa metoda, ponieważ masa jest ćwiczona płasko poziomo od góry do dołu i to na jednym lub kilku stopniach.

1 polubienie

Witam 

Dziękuję za pomoc 

Oto załączony plik Zip 

fichier-zip.zip

Witaj Zozo_mp 

Czy udało Ci się otworzyć plik, który załączałem   , wiedząc, że używam Sw 2019.

Witaj @ wissem86ayed

Dobry!

1°) musisz przejrzeć swój model, ponieważ masz przenikanie między częściami, musisz to poprawić za pomocą  Narzędzia ==> Ocena ==> Wykrywanie zakłóceń.

2°) Model należy uprościć poprzez usunięcie wszystkich drewnianych części. Nawet jeśli drewniane stopnie o grubości 30 mm niezaprzeczalnie przyczyniają się do solidności, nie można ich wykorzystać do symulacji,  ponieważ nie można modelować wytrzymałości drewna (drewna w ogóle).

3°) wszystkie szkice muszą być wolne od błędów (usuń ukryte szkice, które zawierają błędy).

Czy możesz ponownie wysłać plik po usunięciu wszystkich zakłóceń i błędów w szkicach. Wszystko, co jest wykonane z drewna, jest bezużyteczne w symulacji, więc je usuń. Ogólnie rzecz biorąc, uproszczony plik jest tworzony w celu symulacji niezależnie od ogólnego projektu, gdy występują materiały niejednorodne.

Pozdrowienia

PS: Powstrzymam się od jakichkolwiek komentarzy na temat samego projektu!

1 polubienie

Tak! dobrze otwarty Jestem też w SW 2019

Zobacz moje komentarze w poprzednim poście ;-)

Witam! Zozo_mp

W załączeniu znajduje się plik struktury metalowej z żądanymi  modyfikacjami

Bardzo  dziękuję za wszystkie wysiłki. 

structure_metal.zip

@wissem86ayed

Złe wieści

1°) W Twoim modelu jest zbyt wiele wad, aby przeprowadzić prawidłową symulację.

2°) Istnieją zakłócenia, które nie pojawiają się podczas wykrywania zakłóceń na globalnym asm, ale pojawiają się, gdy chcesz utworzyć siatkę. Aby naprawdę je wykryć, musisz wybrać podzbiory w dużym ASM. Nie wiem, dlaczego to nie działa w żaden inny sposób

3° ) najpoważniejszą rzeczą jest to, że nakładasz ograniczenia na swoje kroki w odniesieniu do szkicu 3D, a nie między dwiema częściami: stopniem  i częścią "podpory mostu". Utworzenie klasycznych wiązań między dwoma obiektami nie wiązałoby się z ryzykiem wystąpienia obiektów rozłącznych lub przenikających się
Rozumiem, że dla ogólnego planu w metaloplastyce, gdzie nie pracujemy poniżej mm, Twój montaż jest poprawny, ale nie ma go do symulacji, nie jest dobry. (dlatego powiedziałem ci, żebyś zrobił uproszczonego bliźniaka)

4°) masz szkice, które nie są całkowicie ograniczone (EP-Support dla chodnika mostu), co oznacza, że masz przestrzeń między tym arkuszem a stopniem).

5°) Użyłeś trybu wiązki dla wszystkich swoich rur 100 mm, z wyjątkiem tego, że niektóre są zbyt krótkie, aby można je było uznać za belki. Dlatego musimy przekształcić je w objętość.
6°) Aby mieć lepszy widok na odkształcenia po symulacji, lepiej jest przekazać wszystkie części (bez wyjątku) jako objętość (uwaga na objętość i objętość, to nie to samo).

Tak naprawdę wszystko zależy od tego, co chcesz sprawdzić

Jeśli są to tylko rury 100 mm, po prostu usuń wszystkie stopnie i platformę i przetestuj tylko siły działające na rury (w ???? schodów zrównoważonych).

Wprowadź wszystkie zmiany w całym asm i opublikuj wszystko ponownie.

Pozdrowienia

1. PS: Z tego, co widzę w twoim projekcie, problemy nie będą dotyczyły samych rur, ale stopni, a zwłaszcza platform, w tym dolnej, której nie daję zbyt wiele.  Są też ....... (ZUT Przysiągłem sobie, że nic nie powiem o projekcie! Uff, powstrzymałem się prawie w porę). puf!

Witaj Zozo_mp 

Doceniam wszystkie twoje wysiłki, rady i pomoc i chciałbym ci podziękować mm, jeśli nie mogę rozwiązać tego problemu. 

Cóż, poprawiłem swój projekt, jak wskazałeś w swoim ostatnim msg, z wyjątkiem tego, że nie robię rurki o objętości 100 mm, ponieważ nie mogę, a jeśli muszę to zrobić, muszę przerobić cały projekt.

Wykonuję badanie ponownie, udaje mi się zrobić siatkę, ale kiedy zaczynam wykonywanie badania, pokazuje mi się następny glutaminian sodu

Dziękuję, aby sprawdzić, czy możesz go rozwiązać.

Z góry dzięki!

correction_2.zip

Dobry wieczór

Nie wziąłeś pod uwagę moich uwag na temat ingerencji podzespołu "Struktura EP-M2 Rura 100", to dwie ramy nie są poprawne.
Poprawiłem część, aby móc kontynuować!

Mówisz "z wyjątkiem tego, że nie robię rurki o objętości 100 mm, ponieważ nie mogę, a jeśli muszę to zrobić, muszę przerobić cały projekt".
Jest to niepoprawne, po prostu musisz dokonać modyfikacji tylko w części Symulacja (patrz załączony obrazek) Rzeczywiście, symulacja i model są niezależne dla niektórych rzeczy.
Spójrz, dlaczego powiedziałem ci, abyś przetwarzał niektóre części lub wszystkie części w dużej ilości.

Twój sposób umieszczania sił wcale nie jest dobry, ponieważ deklarujesz 1600 N X 4 dla każdego kroku zamiast 1600 N dla jednego kroku itp.... itd......

Patrzę na to, co mogę zrobić i wyślę Ci plik, będzie łatwiej.

Pozdrowienia

PS: jeśli musisz dołączyć zdjęcia, dołącz je, ponieważ na ekranie są nieczytelne, ponieważ są za małe

interferences_-_ep-m2-structure_tube_100.sldprt.zip

Witaj Zozo_mp 

Często chciałem zacząć od podziękowania wam za wysiłek, jaki wkładacie, aby pomóc innym. Życzę Panu wszystkiego dobrego i sukcesów w życiu zawodowym i społecznym. 

Cóż, uważam, że jest to bardzo trudne podczas przeprowadzania symulacji na całym montażu mm, jeśli poprawię ostatni punkt, o którym mi wspomniałeś, dlatego zdecydowałem się przeprowadzić badanie na rynku niezależnie niż na głównej  konstrukcji "Tube 100"

W załączeniu badanie symulacyjne dotyczące chodzenia, dziękuję za zilustrowanie czytelności wyniku na schemacie. "O mnie oznacza to, że stopień odkształci się maksymalnie o 4 mm przy przyłożeniu obciążenia 800N (co odpowiada wadze człowieka o masie 80 kg), a co do schematu, nie wiem, jak go odczytać. 

marche.zip

Cześć Zozo_mp 

Podążając za moim ostatnim msg, dołączam niezależną konstrukcję rurki 100. i zgłoszenie alarmu 

structure_tube_100.zip

Witam ponownie Zozo_mp 

W załączeniu obrazek alarmu wyświetlany po wykonaniu siatki. Poprawiam błąd za pomocą solidnego interfejsu wyświetlanego po prawej stronie ekranu, ale nie mogę uzyskać wyniku, aby sfinalizować ten projekt. Dziękuję za próbę przeprowadzenia badania symulacyjnego na konstrukcji 100 i powiedz mi, przy jakim obciążeniu się nie powiedzie. 

alarme_apre_maillage.zip

Witam

Aby móc odpowiedzieć na początkowe pytanie, uprościłem model, ponieważ w przeciwnym razie zajmuje to godziny bez dodawania wartości.

Pracowałem więc nad samą rurą, bez stopni, a zwłaszcza bez odpowiednika podłużnicy.
Jednak, aby lepiej zasymulować obszary, na których spoczywają stopnie, wyznaczyłem obszary liniami podziału. Przyłożyłem obciążenia o łącznej wartości 900 kg (patrz załączone zdjęcia) na obszarach wyznaczonych liniami podziału.
Użyłem mas, a nie sił (ponieważ to nie są siły, ale ciężar ludzi.

Można powiedzieć, że ta symulacja ujawnia tylko 4 mm deformacji (patrz zdjęcia i wideo). W rzeczywistości będzie to mniej, ponieważ "pseudo" będą usztywniać rurę dokładnie w kierunku symulowanego odkształcenia.
Z drugiej strony, to, czego symulacja nie gwarantuje, to jakość spoin na ukośnie ciętych rurach.

Pozdrowienia

PS: Należy pamiętać, że ta symulacja ma jedynie charakter orientacyjny , ponieważ opiera się tylko na jednym minimalnym scenariuszu i nie uwzględnia poziomów pośrednich, które wynoszą nieco ponad 1 m², ani wpływu barierek ochronnych, ani drewnianej okładziny, która zwiększa wagę (ale także i przede wszystkim stabilność). Wygląda na to, że istnieje co najmniej 30 lamp o wymiarach 40 x 40, które są bezużytecznymi AMHA.

deplacement_escalier_simulation___2020-12-31_14h25_28.zip
1 polubienie