Jak wykonać okrągłe powtórzenie na walcowanym arkuszu w generatywnym projektowaniu konstrukcji blachowej?

Korzystając z modułu Generative Shape Metal Design, rysując walcowaną płytę o określonym łuku i wysokości, w jaki sposób można wykonać okrągłe powtórzenie podłużnego, aby uzyskać część jak na załączonym obrazie i móc rozłożyć ją na płasko do cięcia laserowego? Nie mogę powielić moich podłużnych na mojej walcowanej płycie w stosunku do jej osi.

Postępowałem na odwrót, zaczynając od rozłożonej części, wykonując swoje podłużne nacięcia, ale kiedy zwijam płytę, na styku mojej blachy, podłużne nie mają już tych samych wymiarów.

Obrazy odpowiadają części wykonanej za pomocą Part Design, w której działa okrągłe powtórzenie w odniesieniu do osi

Z góry dziękuję

Witam

Nie mogę testować, nie mam na razie dostępu do licencji SMD, ale może możesz spróbować "rozpoznania" części PartDesign pod SMD i wtedy zobaczyć, jak wygląda rozłożenie.

Witam

ponieważ SolidWorks i catia są bardzo blisko, może istnieć sposób, aby postępować w ten sam sposób.

-1 Ustaw cylinder pod kątem 359,9°, aby móc go później rozłożyć.

- Przekształć w arkusz blachy.

- dodaj funkcję rozwijania (a nie globalnego rozwinięcia)

- Dodaj podłużny arkusz i powtórz go, wypełniając go na większej powierzchni niż rozłożony arkusz, aby podłużny znajdował się na poziomie spoiny.

- i zakończ funkcją zwijania.

W razie potrzeby dodam screeny (oczywiście pod SW)

Mam nadzieję, że to da ci pomysł, gdzie szukać pod Catią, w oparciu o zasadę, że jeśli SW może to zrobić również Catia, z drugiej strony nie jest odwrotnie ^^

Witam

Dziękuję za odpowiedź, ale którą twarz referencyjną powinienem wybrać do rozpoznania na mojej butli?

Próbowałem już wybrać twarz, ale m oznacza , że grubość różni się od ustawionej grubości....

Dlaczego okrągłe powtórzenie w SMD na walcowanej płytce w stosunku do osi cylindra daje to (obraz w załączeniu)?

[ HS WŁ.]

W Solidworks z funkcją coiled jest to palec w noze. Z drugiej strony nie testowałem spłaszczania

Tak! W porządku!

ale nie wiem, czy wytłoczona funkcja zwinięta istnieje w CATIA

[HS WYŁ.]

Wygląda to @ECPRO jak opcja "wyrównanie wystąpienia" w sekcji Projekt części (przycisk "plus" w prawym dolnym rogu w oknie powtarzania kołowego).

Nadal nie ma dostępnej licencji.

Myślałem też o zwiniętym, ale to było "jak poradzić sobie z powtórzeniem podłużnego" i testy sprzed kilku dni na funkcji zwiniętego, mam wątpliwości co do wyniku.

Najtrudniejszą / najtrudniejszą rzeczą jest upewnienie się, że na poziomie spoiny wracamy do wzoru.

Tutaj zrobiłem to ponownie z klasycznym pionowym powtórzeniem w poziomie, ponieważ nie jest to stały odstęp na 2 osiach, w przeciwieństwie do wypełnienia obszaru.

enroule.png

Witam

Dziękuję. Myślę, że już zrobiłem to, co mi wyjaśniasz. Ale kiedy składasz się na styku blachy, twój podłużny jest albo + mały, albo większy niż inne...

Franck

Postaram się odpowiedzieć od razu...

1 polubienie

Kiedy wykonujesz powtórzenie kołowe, masz rozkład typu korony, każde wystąpienie jest pod tym samym kątem lub ułamkiem łuku koła.

Kiedy wykonujesz powtarzanie liniowe, musisz zmusić CATIA do obliczenia odległości między każdym wystąpieniem zgodnie z długością rozłożonego.

W przykładzie umieszczam podłużny wyśrodkowany na pierwszej krawędzi , CATIA mierzy długość i na podstawie liczby miejsc ostatnia instancja zostanie również wyśrodkowana na ostatniej krawędzi.

ab ba tutaj jest coś, co uzasadnia + z catia, automatyczne obliczanie luki :) W przeciwnym razie musisz wziąć papier i kalkulator^^

Pozostaje tylko poradzić sobie z powtórzeniem na wysokości i przesunięciu Francka i trzeba to rozwiązać^^

A wszystko to z odpowiedzią na 2 różne programy.

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi

Franck, twoje rozwiązanie musi działać idealnie płasko w SDM z przestrzenią i długością, muszę tylko rozciągnąć jak najbardziej w 2 kierunkach, aby pokryć moją płaską prasę... Testuję od razu

Proszę bardzo...

Jeszcze raz dziękuję... Powodzenia

1 polubienie