Chciałbym wiedzieć, jak wykonać strukturę 3D na powierzchni części (proces wtrysku tworzywa sztucznego), aby uzyskać na przykład skórzany oplot soczewek lub wygląd karbonu lub wygląd strukturalny, jak widać na deskach rozdzielczych samochodów.
Czy mógłbyś zamieścić zdjęcie porównywalne do swojego dzieła (lub zdjęcia swojego obiektu).
W zależności od kształtu z pewnością konieczne będzie przejście przez powierzchnię.
W każdym razie wydaje mi się, że nie ma nic niemożliwego.
Uważaj, aby nie używać zbyt często słowa "aspekt", ponieważ możesz odwzorować obraz, który daje złudzenie struktury włókna węglowego, chociaż część pozostaje gładka.
Jak mówisz wzór reliefu 3D, będziesz musiał również wziąć pod uwagę problemy z podcięciami, które mają być zakazane w wtrysku tworzyw sztucznych, jak wiesz.
Podaj nam ogólny kształt przedmiotu, a zwłaszcza obszary, w których będzie wytłoczenie.
Temat ten był już poruszany na forum i nasi wybitni koledzy, szczególnie @gt22 znajdą linki i na pewno również tutoriale które stworzył, tak mi się wydaje.
Witam, zanim przejdę do tego, zacząłbym od skontaktowania się z tymi, którzy będą wykonywać oprzyrządowanie za pomocą (obróbka skrawaniem, elektroerozja, spiekanie laserowe, erozja chemiczna itp.) ????
Nie ma sensu modelować w 3D, jeśli nie użyją tego, co stworzyłeś, renderowanie lub częściowe modelowanie często może wystarczyć.
Moje obawy dotyczą elektroerozji, ponieważ 2 pozostałe procesy są wykonywane bezpośrednio w śladzie, a nie w 3D części.
Wyobraźmy sobie lewą powierzchnię wtryskiwanej części z tworzywa sztucznego, na której chciałbym mieć kształt 3D, który wygląda jak radełkowanie na całej długości (a niekoniecznie na całej szerokości). Celem jest wizualizacja wyniku, a następnie wykonanie elektrody z 3D