Mam problem w pracy, muszę zrobić prostokąt leja/transformacji do elipsy i oczywiście, aby trochę skomplikować sprawę, muszę to zrobić w blasze, aby uzyskać rozwój DXF dla maszyny plazmowej
Załączam do Ciebie kopię planu. Na razie jestem tylko na leju, który ma wysokość 110mm. I muszę to narysować na 2 części, przycięte na poziomie cięcia B-B
Próbowałem kilku metod: - Wygładzone dodanie/podstawa, aby następnie dokonać konwersji na arkusz blachy, ale SOLIDWORKS odmawia wykonania dodania. - I "zagięcie przejściowe" w blasze, ale też nie działa, bo nie chce przyjąć mojej elipsy, oprogramowanie chce linii lub łuku.
Krótko mówiąc, czy masz jakieś wskazówki, żebym mógł zrobić ten kawałek?
Robimy tego rodzaju części od dłuższego czasu, a dzięki funkcji zagnieceń przejściowych jest to bardzo proste do narysowania. Zobacz PJ. Mam nadzieję, że odpowiedziałem na pytanie.
Jeśli chcesz, w moim 1 poście znajduje się plik PDF z planem.
W końcu mi się udało, ale wynik nie jest "szalony". Kroiłem lej na 4 części i potrzebuję grubości 6 mm, ale dwóch największych kawałków nie mogę sobie poradzić, mogę dokładnie dojść do 4 mm.
W przeciwnym razie dla elipy zamiast tego stawiam 12 łuków i nie jestem daleko od końcowego wyniku. Mam małe błędy w rogach, ale mam rozwinięcie wszystkich moich części.
Umieszczę Ci plik PDF z efektem końcowym.
Jeśli masz sugestie optymalizacyjne, biorę :)
Dziękuję.
Edit: Miałem błąd, nie miałem twoich odpowiedzi na ekranie.
Dziękuję Tic Tic za samouczek, który wypróbuję.
W przeciwnym razie przełącz się na powierzchnię Nie wiem, nigdy nie używałem, nie wiem, jak z niej korzystać^^
Tak, mój szkic składa się z 3 małych odcinków i 2 zaćmień.
W przypadku funkcji zagięcia przejścia należy zrozumieć, że każdy z 2 szkiców musi zawierać taką samą liczbę elementów szkicu. Na moim pierwszym szkicu mam 2 elipsy i 3 segmenty, a na drugim szkicu mam 3 segmenty i 2 liście, czyli po 5 elementów na każdym.
Dlatego nie możesz dokonać przejścia między półkolem (1 element) a połową prostokąta (3 elementy) i musisz trochę oszukiwać z małymi segmentami