Witam, chcę wypełnić otwory na części cylindrycznej, otwory te są wykonane na płaskiej powierzchni i przelewają się na płaszczyźnie 3D
piece-cylindrique.jpg
Witam, chcę wypełnić otwory na części cylindrycznej, otwory te są wykonane na płaskiej powierzchni i przelewają się na płaszczyźnie 3D
Witam
Musisz wykonać wytłoczenie od tylnej strony (lub od dołu otworu, jeśli nie jest przelotowy) i wybrać jako warunek końcowy "do powierzchni". Myślę, że możesz wybrać kilka powierzchni.
W przeciwnym razie będziesz musiał wykonać kilka wyciągnięć (3 dla 3 powierzchni końcowych).
Możliwe jest również wypełnienie ich za pomocą opcji Wstaw/Powierzchnie/Usuń
Lub jeśli masz menedżera poleceń: Edycja bezpośrednia/Usuń powierzchnię.
Wybieramy powierzchnie związane z otworami (cylinder + możliwe fazowania i wiercenie nieprzelotowe na dole) i wybieramy 2. opcję "Usuń i uzupełnij nieciągłości".
Witam
Ponieważ Twoja część jest importowaną bryłą, możesz spróbować uruchomić rozpoznawanie elementów (FeatureWorks), aby je odtworzyć i zmienić warunek ukończenia otworów.
Pozdrowienia
Z narzędziem do wytłaczania to dobry początek, dziękuję Mr.LUCAS.
W przypadku narzędzia ''usuń powierzchnię'', SW informuje mnie, że nie można wypełnić ścian ze względu na geometrię.
Nie mogę znaleźć narzędzia funkcji Works w wersji 2014 SW
Pozdrowienia
Utwórz zszytą powierzchnię z 3 bokami końcowymi, a następnie wykonaj wyciągnięcie "I do powierzchni", wybierając utworzoną powierzchnię
Kliknięcie prawym przyciskiem myszy na importowanej powierzchni powinno wywołać menu FeatureWorks, tylko dla wersji SolidWorks Professional lub SolidWorks Premium.
Samouczek dostępny tutaj:
http://www.youtube.com/watch?v=-hmaMzX9Ne8
Aby wyświetlić FeatureWorks, kliknij prawym przyciskiem myszy menu dostosowywania w Menedżerze funkcji (lewe okienko). Ale biorąc pod uwagę twój kawałek, z pewnością będzie miał problem z rozpoznaniem wszystkiego...
Aby usunąć ściany, należy zaznaczyć wszystkie powierzchnie związane z "otworem" i wybrać 2. lub 3. opcję.
Dziękuję za pomoc, moja sztuka jest skończona tak, jak sobie tego życzyłem.
Pozdrowienia
Witam
Trochę się spóźniłem, ale jest też rozwiązanie:
Wykonaj płaszczyznę przechodzącą przez oś otworu i przez środkową oś cylindra.
I zrobić formę obrotu z tej płaszczyzny, biorąc środek cylindra jako oś i kontury otworu jako formę.
Oczywiście, rewolucja musi być ograniczona.
S.B