Czy ktoś ma rozwiązanie, aby zintegrować w BOM kolumnę wskazującą objętości PRT i ASM (widoczną we właściwościach masy)?
Kiedy wykonuję manipulację w BOM, całkując zmienną: SW_volume, tylko kilka składników jest wypełnianych, ale pozostałe pozostają puste. Mogę jednak zobaczyć te informacje dla każdego ze składników w zakładce właściwości masy.
"Twoja zmienna objętości jest taka sama jak waga twoich części
Czy możesz mieć wagę swoich części, oczywiście po wcześniejszym zdefiniowaniu materiału
i utwórz kolumnę masy"
-> W rzeczywistości to jest źródło mojego problemu, prawdą jest, że nie ustawiłem kontekstu. Moim celem jest wyprowadzenie nomenklatury SW na Excelu, aby móc ją przetworzyć, potrzebuję wartości masy (lub wagi, wszystko da się obliczyć). Tyle tylko, że te ostatnie zostały wprowadzone w g lub kg losowo w zależności od części, a rozpatrywanie ich indywidualnie byłoby zbyt długie.
Moim rozwiązaniem byłoby zatem odzyskanie objętości i pomnożenie jej przez gęstość (ten sam materiał w większości części).
"A co jest napisane w niestandardowych właściwościach każdego pokoju, jeśli go stworzysz?"
-> W przypadku pomieszczenia bez objętości daje obraz w PJ
Nie, istnieje tylko jedna konfiguracja dla wszystkich części/zespołów.
Z drugiej strony zauważam, że jeśli przechodzę do własności masowej, mam dostęp do wartości dla objętości, a to dla WSZYSTKICH moich części i zespołów (por. PJ)
W wartościach bezwzględnych, gdybym mógł pobrać tę wartość w mojej nomenklaturze, mój problem byłby rozwiązany.
Oczywiście, że działa, to pierwszy pomysł, który przyszedł mi do głowy, ale jak powiedziałem powyżej, mam części, które zostały stworzone w różnych jednostkach masy, więc jeśli postąpię tak, jak sugerujesz, otrzymam wartości, ale nie wszystkie będą tej samej jednostki (g, kg ) i dlatego nie nadaje się do użytku. To jest powód, dla którego pomyślałem o odzyskaniu zmiennej głośności (która zawsze jest w mm3) z nomenklatury. Po odzyskaniu mojej objętości w Excelu wystarczy utworzyć makro, które obliczy moje wagi.
Innym rozwiązaniem byłaby modyfikacja jednostek masy każdego PRT lub ASM, ale pozwalam sobie wyobrazić czas pracy (niemożliwe, ponieważ mam około 52 000 plików do przetworzenia!)
W przeciwnym razie, czy ktoś zna oprogramowanie, które pozwala na zbiorcze wprowadzanie zmian we właściwościach (a więc w moim przypadku w jednostkach) na dużej liczbie plików (takich jak właściwości wsadowe Axemble)?
Dla przypomnienia, miałem ten sam problem z masą, który zniknął. Powód..... Tylko 1 część nie została poprawnie wypełniona w swojej konfiguracji.
Miałem szczęście, że było to 20 sztuk ASS, więc kiedy zwiążę 52 000..... Chciałbym złożyć kondolencje, ponieważ nie znalazłem rozwiązania, które wydobyłoby wadliwą część i musiałem otwierać pokoje jeden po drugim.
Rzeczywiście, jeśli chodzi o "najlepszą odpowiedź", jest to fałszywa manipulacja, której nie mogę usunąć. Jeśli ktoś zna tę sztuczkę...
Jak pokazuje załączony screen, nie mogę uzyskać żadnych wartości jednostek w mojej nomenklaturze, więc utknąłem. Na PJ możesz zobaczyć dwa pola listy rozwijanej, które uważam za istotne do pobrania jednostki masy, kolumny są całkowicie puste...
Ale twoje rozwiązanie byłoby dla mnie idealne i naprawdę proste do zrobienia w Excelu.
@gt22: Dziękuję², zobaczę, czy to rozwiąże mój problem i skontaktuję się z Tobą.
Ale muszę zatem zrozumieć, że wartość wolumenu, którą widzę we właściwości masy, nie odpowiada żadnej wartości odzyskiwalnej na BOM? Jeśli ta wartość jest wyświetlana, to musi gdzieś istnieć, prawda?
W załączeniu znajduje się również ekran zestawienia materiałów przed przeniesieniem Excela w odpowiedzi na Twoje zapytanie.