Jak rozwiązać mój problem?

Witam wszystkich, właśnie napisałem na stronie, ponieważ mam prawdziwy problem z moim solidworks i nie mogę go rozwiązać. Tłumaczę się, staram się obliczyć moment obrotowy silnika mojego układu, używam Motion, analizy ruchu, definiuję piastę kołową (0 obr./min przy t=0, 80 obr./min przy t=2 dodając kolejny klucz), uzyskuję zatem jednostajnie zróżnicowany, a następnie jednostajny ruch, definiuję materiał tego, co mój silnik musi poruszyć, aby mieć ciężar do ruchu, Odłożyłem grawitację. I tak szybko wyjaśnię mój projekt, jest to szafka, która przesuwa się po belce i jest wprawiana w ruch przez pasek (dołączony do szafy) połączony z silnikiem umieszczonym pionowo za pomocą koła zębatego (pasek tutaj to tylko szkic: funkcja paska), stworzyłem funkcję mechaniczną napęd stożkowy między silnikiem a obudową, aby poruszać nim w ruchu. Wróćmy do analizy ruchu, czyli mój silnik kołowy jest umieszczony na kole zębatym i obraca szafę. W momencie obliczeń kilka problemów: pierwszą rzeczą jest to, że przy grawitacji mój pasek opada , gdy jest ograniczony, a to (chyba) uniemożliwia obliczenia, ponieważ obliczeń nie można zakończyć. A moim drugim problemem jest to, że silnik porusza się wokół własnej osi i w ogóle nie rozumiem, że jest całkowicie ograniczony (zbyt). Mam nadzieję, że możesz mi pomóc tak szybko, jak to możliwe i z góry dziękuję za odpowiedź! 

2 polubienia

Witam

czy mógłbyś umieścić plik ze zrzutami ekranu, abyśmy mogli zobaczyć szczegóły ograniczeń itp....

2 polubienia

Niestety nie mam ze sobą swojego soliworksa, pracuję nad nim na zajęciach...  

Halo, czy umieściłeś kontakty między swoimi pokojami? materiałów??

Pozdrowienia

1 polubienie

Na szafkę nałożyłem dąb, a jak tam styki? Tak, wszędzie istnieją zbieżne ograniczenia. Dziś po południu zamierzam zamieścić zdjęcie. 

Oto Solidworks z przekładnią stożkową, którą później ukrywam, po prostu sprzyja ruchowi obudowy zgodnie z kołem zębatym przymocowanym do silnika.

ppe.png

Naprężenie paska.

ppe1.png

Problem z silnikiem.

2.png

I pasek.

3.png

Ograniczenia silnika.

4.png

w widoku ŚOI

Mamy niejasne wrażenie, że łańcuch przechodzi przez koło pasowe transmisyjne

efekt optyczny czy mój wzrok się pogarsza ;-)........................... Mam jednak .......................... piękny ekran ;-)

To nie twój silnik powinien być włączony

ale wirnik twojego silnika lub koło pasowe nadajnika 

Co się stanie, jeśli poruszasz się w ruchu obrotowym z myszą na kole pasowym nadajnika?

w której wersji oprogramowania jesteś ?

Zobacz te samouczki

https://www.youtube.com/watch?v=trrY6dqLBfI

https://www.youtube.com/watch?v=qOX_HQzqHdI

https://www.youtube.com/watch?v=LyxsRZG6RRU

Oto projekt taki, jaki jest, śmietanka, którą widzisz, służy tylko jako połączenie, dzięki czemu obracanie koła zębatego za pomocą myszy sprawia, że szafka przesuwa się odpowiednio w lewo lub w lewo w kierunku, w którym obracasz   koło zębate. Korzystam z oprogramowania Solidworks 2012. 

753159.png

Witam

Czy szukasz tylko momentu obrotowego silnika, czy koniecznie chcesz to zrobić za pomocą Motion?

W drugim przypadku przepraszam, ale nie mam odpowiedzi.

W przeciwnym razie, klasycznie, sum(F) = m.a, tj. F(silnik) = m(szafka).a (+F(tarcie) w zależności od zastosowanej szyny).

Tak więc C (silnik) = F (silnik). R (koło pasowe). 

1 polubienie

Witam

Jaka jest odległość między silnikiem a zębnikiem i waga silnika? Nie chodzi o to, że chcę kwestionować twój projekt, ale czy silnik nie jest zbyt ciężki; Położyłbym go na szafce i zrobił otwór w twoich 3 rurkach, aby mogły wsunąć się na  mały stojak, który przymocowujesz do rurki....