Witam wszystkich, właśnie napisałem na stronie, ponieważ mam prawdziwy problem z moim solidworks i nie mogę go rozwiązać. Tłumaczę się, staram się obliczyć moment obrotowy silnika mojego układu, używam Motion, analizy ruchu, definiuję piastę kołową (0 obr./min przy t=0, 80 obr./min przy t=2 dodając kolejny klucz), uzyskuję zatem jednostajnie zróżnicowany, a następnie jednostajny ruch, definiuję materiał tego, co mój silnik musi poruszyć, aby mieć ciężar do ruchu, Odłożyłem grawitację. I tak szybko wyjaśnię mój projekt, jest to szafka, która przesuwa się po belce i jest wprawiana w ruch przez pasek (dołączony do szafy) połączony z silnikiem umieszczonym pionowo za pomocą koła zębatego (pasek tutaj to tylko szkic: funkcja paska), stworzyłem funkcję mechaniczną napęd stożkowy między silnikiem a obudową, aby poruszać nim w ruchu. Wróćmy do analizy ruchu, czyli mój silnik kołowy jest umieszczony na kole zębatym i obraca szafę. W momencie obliczeń kilka problemów: pierwszą rzeczą jest to, że przy grawitacji mój pasek opada , gdy jest ograniczony, a to (chyba) uniemożliwia obliczenia, ponieważ obliczeń nie można zakończyć. A moim drugim problemem jest to, że silnik porusza się wokół własnej osi i w ogóle nie rozumiem, że jest całkowicie ograniczony (zbyt). Mam nadzieję, że możesz mi pomóc tak szybko, jak to możliwe i z góry dziękuję za odpowiedź!
Witam
czy mógłbyś umieścić plik ze zrzutami ekranu, abyśmy mogli zobaczyć szczegóły ograniczeń itp....
Niestety nie mam ze sobą swojego soliworksa, pracuję nad nim na zajęciach...
Halo, czy umieściłeś kontakty między swoimi pokojami? materiałów??
Pozdrowienia
Na szafkę nałożyłem dąb, a jak tam styki? Tak, wszędzie istnieją zbieżne ograniczenia. Dziś po południu zamierzam zamieścić zdjęcie.
Oto Solidworks z przekładnią stożkową, którą później ukrywam, po prostu sprzyja ruchowi obudowy zgodnie z kołem zębatym przymocowanym do silnika.
ppe.png
w widoku ŚOI
Mamy niejasne wrażenie, że łańcuch przechodzi przez koło pasowe transmisyjne
efekt optyczny czy mój wzrok się pogarsza ;-)........................... Mam jednak .......................... piękny ekran ;-)
To nie twój silnik powinien być włączony
ale wirnik twojego silnika lub koło pasowe nadajnika
Co się stanie, jeśli poruszasz się w ruchu obrotowym z myszą na kole pasowym nadajnika?
w której wersji oprogramowania jesteś ?
Zobacz te samouczki
https://www.youtube.com/watch?v=trrY6dqLBfI
https://www.youtube.com/watch?v=qOX_HQzqHdI
https://www.youtube.com/watch?v=LyxsRZG6RRU
Oto projekt taki, jaki jest, śmietanka, którą widzisz, służy tylko jako połączenie, dzięki czemu obracanie koła zębatego za pomocą myszy sprawia, że szafka przesuwa się odpowiednio w lewo lub w lewo w kierunku, w którym obracasz koło zębate. Korzystam z oprogramowania Solidworks 2012.
753159.png
Witam
Czy szukasz tylko momentu obrotowego silnika, czy koniecznie chcesz to zrobić za pomocą Motion?
W drugim przypadku przepraszam, ale nie mam odpowiedzi.
W przeciwnym razie, klasycznie, sum(F) = m.a, tj. F(silnik) = m(szafka).a (+F(tarcie) w zależności od zastosowanej szyny).
Tak więc C (silnik) = F (silnik). R (koło pasowe).
Witam
Jaka jest odległość między silnikiem a zębnikiem i waga silnika? Nie chodzi o to, że chcę kwestionować twój projekt, ale czy silnik nie jest zbyt ciężki; Położyłbym go na szafce i zrobił otwór w twoich 3 rurkach, aby mogły wsunąć się na mały stojak, który przymocowujesz do rurki....