Jak wypełnić pomieszczenie powierzchniowe?

Witam

Chciałbym, aby mój pokój na powierzchni był ciałem objętościowym, aby móc przeprowadzić symulację floworks , ale nic nie działa!

Próbowałem funkcji wypełniania powierzchni, szycia powierzchni, ograniczania powierzchni, aby zaznaczyć opcję "spróbuj utworzyć objętość", ale nic nie pomaga! Zrezygnowałem z funkcji pogrubiania, ponieważ trzeba podzielić każdą część, a następnie pogrubić je jedna po drugiej, a do montażu jest to kłopot, nic się nie zgadza...

Staram się rzutować sylwetkę dzieła na płaszczyznę, aby spróbować wydobyć z tych szkiców, ale nie wiem, jak to zrobić.

Załączyłem daną część, jest to projekt , z góry dziękuję za pomoc!

car.sldprt

Musisz uszyć wszystkie swoje powierzchnie

że nie ma już niebieskich linii

@+

1 polubienie

Witam

Powiedziałbym, że jest to normalne, o ile wszystkie twoje powierzchnie nie są zszyte.

Z drugiej strony masz obszary, które się nie pokrywają, takie jak na przykład reflektory.

Zobacz obszar na załączonym obrazie.

Próbowałeś odtworzyć krzywą na krawędzi powierzchni, wcześniej przekształciłeś element i wyciąłeś to, co Cię nie interesuje.

2 polubienia

W każdym razie chylę czoła przed wykonaną pracą, po prostu popraw metodę, powiedzmy :)

2 polubienia

Starałam się uszyć jak najwięcej powierzchni, oto te, które mi się łamią.

2 polubienia

Witam, dziękuję za odpowiedzi, uszyłam wszystkie boki z zachowaniem symetrii dzięki funkcji szycia i nie stanowiło to problemu. Nie rozumiem, co oznaczają niebieskie linie? Z drugiej strony, gdy zaznaczam opcję "scal elementy" i "spróbuj utworzyć bryłę" otrzymuję komunikat o błędzie, że solidworks nie mógł skoordynować powierzchni...

Jak mogę wyeliminować niebieskie linie, jeśli ich zszycie niczego nie rozwiąże?

Dziękuję bcp za pomoc!! Na wszelki wypadek starałem się zrobić prostszy model, ale który niekoniecznie zajmuje główne linie auta....  

Jeszcze raz dziękuję

Zanim zrobisz swoją symetrię 

Dobrze zszyj wszystkie powierzchnie, powinno być 1

W menedżerze funkcji musisz zobaczyć, ile masz powierzchni

W narzędziu Szycie masz opcje odległości, które pozwalają zwiększyć tolerancje 

Absolutnie nie możesz już mieć niebieskich linii

@+

1 polubienie

Dobra, dziękuję wam obojgu, spróbuję, że dzisiaj będę was informować (;

Witam ponownie, próbowałem, ale nadal nie udało mi się utworzyć objętości, mimo że zszyłem wszystkie powierzchnie w jedną (sprawdź w menedżerze funkcji). Z drugiej strony, nie widzę niebieskich linii, jak mówisz? A kiedy sprawdzam kontrolę nieciągłości w funkcji szycia powierzchni, nie mogę utworzyć objętości. Czy muszę szyć każdą z powierzchni 1 po kolei, nie widzę rozwiązania.

Jest to moje pierwsze doświadczenie z powierzchnią w solidworks , ponownie dziękuję za pomoc!

Aby bryła była zwrócona do siebie, wszystko musi być zamknięte, tzn . stworzyć powierzchnię pod spodem i tylko tam może proponować utworzenie bryły.

Z punktu widzenia metody, nie próbuj tworzyć powierzchni z symetrią, zróbcie swoją połowę samochodu, którą przekształcacie, w bryłę, a następnie róbcie symetrię, myślę, że będzie to prostsze, profesjonaliści od powierzchni to potwierdzą lub nie.

Jeśli przed symetrią w menedżerze elementów pozostała tylko jedna powierzchnia, tylko krawędzie znajdujące się na płaszczyźnie symetrii powinny pozostać w kolorze niebieskim.
Utwórz więc płaską powierzchnię na płaszczyźnie symetrii, połącz tę płaską powierzchnię ze swoją półskorupą. Jeśli nie ma, powinien utworzyć objętość. Będziesz wtedy mógł symetrycznie głośność.

FYI, niebieska linia w zestawie powierzchni oznacza niezszytą krawędź.

1 polubienie

Witam, nie mogłem rozwiązać niebieskich krawędzi na reflektorach i przedniej szybie. Udało mi się wyeliminować jeden z tyłu, zmieniając geometrię, ale pozostałych 2 nie mogę !!

Czy ktoś ma jakiś pomysł? Dziękuję za pomoc

capture_decran_51_li.jpg

Pytanie brzmi, czy jest, czy też powierzchnie się przecinają.
Jeśli jest, "najłatwiejszym" sposobem jest wykonanie "wypełnionej powierzchni" na podstawie tych krawędzi.
Jeśli jest skrzyżowanie, należy dokonać "wzajemnej regulacji".