Jak wypełnić tabelę obszaru gięcia blachy

Witam

Czy ktoś mógłby mi pomóc lub wytłumaczyć, jak wypełnić tabelę powierzchni zgięcia współczynnikiem -K (używam Solidworks 2012).

Próbowałem, ale popełniam błędy podczas rozkładania mojego kawałka.

Załączam wykonaną przeze mnie tabelę, a także zrzut ekranu z błędami rozkładania.

Dziękuję

facteur_-k.zip

Tabela, której użyłeś, jest tabelą szablonową i nie ma obszaru składania, czy jest to dobrowolne?.

Prawdę mówiąc, nie wiem, który stół wziąć.

Więc nie, to nie jest dobrowolne.

Okej, okej, więc dla mnie nie zaczynasz od właściwego stołu.

Należy użyć table.xls tabeli Kfactor Base Bend (Tabela gięcia bazowego), która zwykle znajduje się w folderze C:\Program Files\SolidWorks Corp\SolidWorks\lang\English\Tabele gięcia konstrukcji blachowej

I daj mi znać, czy Ci to odpowiada.

Popełniam błąd, kiedy rozkładam swój kawałek.

Dołączony przechwyt + używana tabela.

erreur.zip

Używając twojego stołu z blachą 4 mm i promieniem gięcia 4 mm (na przykład) nie mam problemu.

Czy mógłbyś podać mi swoją część, abym mógł zobaczyć, skąd bierze się problem?

Oto ten kawałek.

test.sldprt

W swojej części umieściłeś grubość blachy 1,5 i promień gięcia 1, więc stosunek promienia do grubości wynosi 0,66666666.

Z tabeli współczynnika K zaczyna się od minimalnej wartości współczynnika na poziomie 1, więc musisz utworzyć kolumnę współczynnika, która jest niższa niż bieżąca wartość współczynnika (na przykład 0,5 lub 0,66) i wypełnić kolumnę wartościami współczynnika k, w którym to przypadku będzie działać bez problemu

lub zmień promień gięcia na promień 1,5 i tam, ponieważ kolumna współczynnika 1 już istnieje, też będzie działać

Racja, działa :-)

Z drugiej strony, jeśli zmienię grubość części na 3 mm, to już nie działa (stosunek promienia do grubości = 0,333)

Może potrzebujesz użyć innego stołu, który dostosowuje promień gięcia części w stosunku do grubości?

Obecnie rysuję wszystkie moje części blaszane o promieniu 1, aby mieć do zarządzania tylko jeden współczynnik K na grubość, który za każdym razem wprowadzam ręcznie. Jest to trochę restrykcyjne i przede wszystkim zdarza się, że czasami wpisuję zły współczynnik K i nagle kończę z fałszywymi częściami w produkcji.

Co mi radzicie?

Z tego, co rozumiem, to co Cię niepokoi to fakt, że tabela gięcia o podstawie kfactor opiera się na stosunku promienia do grubości.

W takim przypadku radzę skorzystać z tabeli gięcia podstawy metrycznej (znajduje się w tym samym miejscu co poprzednia)

Najprostszym sposobem jest zrobienie kopii, którą dostosujesz.

po wykonaniu kopii w nagłówkach zastępujemy typ: Obszar składania współczynnikiem K.

W tej tabeli wprowadzamy współczynnik K zgodnie z parametrami kąta gięcia, promienia gięcia, ale także dla każdej grubości (mamy tabelę dla każdej grubości)

Następnie po prostu zduplikuj tabele, aby miały tyle, ile grubości blachy, której używasz, i wypełnij tylko te pola, których potrzebujesz.

1 polubienie

Hmmm, to też nie działa :-(

Na części testowej 2 powinienem mieć rozłożoną długość 500mm. A z metryczną tabelą gięcia podstawy otrzymuję 496,28 mm.

Czy moja tablica jest nieprawidłowo wypełniona?

A jeśli zmienię grubość na 3 mm, pojawią się błędy "promień/grubość"

test_2.zip

Właśnie przeprowadziłem kilka testów, rzeczywiście z tabelą zgięć o podstawie metrycznej nie uzyskujemy właściwego wyniku z powodu "formatowania" tabeli (podobno kilka próśb na ten temat zostało zgłoszonych do solidworks), po kilku badaniach okazuje się, że w przypadku współczynnika k odpowiednia jest tylko tabela table.xls zgięcia o podstawie kfactor (ta z takim stosunkiem)

Dla mnie musisz skorzystać z tej tabeli, wpisując minimalny i maksymalny stosunek, jaki będziesz miał na swoich figurach, o ile twój stosunek jest wpisany w tabeli, działa w każdym przypadku.

1 polubienie

Drugie rozwiązanie również wtedy, gdy chcesz skorzystać z tabeli gięcia podstawy metrycznej:

Użyj tabeli z konfiguracją strat na zagięcie i wypełnij ją poprawnymi wartościami strat na zgięciu, które odpowiadają znanej wartości współczynnika K.

Nie mam na myśli przykładu, aby wykonać część "L" w solidworks o wymiarach zewnętrznych 100 na 100, przypisać żądany promień i grubość, podać wartość współczynnika k, którą chcesz uzyskać i zmierzyć wartość rozwinięcia. Uzyskamy zatem wartość straty na zakręcie (w zasadzie jeśli mam rozpak, który mierzy 190mm to znaczy, że mam ubytek na zgięciu 10)

1 polubienie

Dziękuję Franck,

Wypróbuję pierwszą metodę, wprowadzając minimalny i maksymalny stosunek w tabeli kfactor low bend.

Witam

Przede wszystkim jest to kwestia zrozumienia filozofii SolidWorks dla wszystkiego, co jest związane ze stratami na zginanie itp.

Czy wiesz, że na Lynkoa istnieje samouczek na ten temat?

http://www.lynkoa.com/tutos/t%C3%B4lerie-m%C3%A9thodes-de-calcul-de-d%C3%A9velopp%C3%A9s

Gorąco zapraszam do zapoznania się z tym bogatym w informacje dokumentem :-)

2 polubienia

Nie mogę zamknąć pytania :-(.

Pomoc

1 polubienie