Jak zrobić wirtualny pokój bez jego kopii

Witam

Często korzystam z funkcji make independent / make virtual podczas moich ścieżek projektowych.
Używam również PDM.

Problem polega na tym, że jeśli mam na przykład dwie identyczne części z PDM w złożeniu, nie mogę zwirtualizować ani jednej.
Chodzi o to, aby zacząć od innego projektu, więc skopiuj tę część w złożeniu, a następnie zwirtualizuj ją samodzielnie, ale dla mnie również wirtualizuje to część podstawową.
W rzeczywistości jest to całkiem logiczne, ale czy wiesz, czy istnieje sposób na wirtualizację i uniezależnienie  się?

Uniezależnienie się w pierwszej kolejności nie wchodzi w grę, ponieważ sprawia, że rejestruję się na PDM i tracę zainteresowanie wirtualnymi częściami...

Z góry dziękujemy, jeśli masz jakieś leady!

Dobry wieczór

Zewnętrznie zarejestrowane komponenty można uczynić wirtualnymi podczas wstawiania ich do złożenia.

W istniejącym zespole kliknąć Wstaw komponenty (pasek narzędzi Złożenie) lub Wstaw > komponent > istniejącej części/złożenia.

W menedżerze właściwości PropertyManager, w obszarze Opcje, wybrać opcję Ustaw jako wirtualny.

W części Część/Zespół do wstawienia wybrać lub przejść do komponentu i kliknąć, aby umieścić go w obszarze graficznym.

Oprogramowanie ostrzega, że uczynienie komponentu wirtualnym przerywa połączenie z plikiem zewnętrznym.

Kliknij przycisk OK.

Witam

Całkowicie się zgadzam, używam tej metody, ale ze względu na szybkość czasami robię 2-3 lub nawet 4 kopie zestawu części, aby je przerobić, badać drogi, robić symulację obciążenia na każdej z nich i porównywać, i tu właśnie ma sens wirtualizacja + uniezależnienie się, Oszczędziłoby mi to szukania dokumentów w odpowiednich plikach.
(chociaż z wyszukiwaniem PDM odbywa się to dość szybko...)