Jak sprawić, by linia konstrukcyjna była widoczna na utworzonym przeze mnie zakreskowanym obszarze (jednolity biały kolor)?

Witam

Trochę blokuję i po prostu nie wiem czy jest to możliwe przez SolidWorks.

W rzeczywistości na rysunku nie mogę przeciągnąć linii cięcia dokładnie tak, jak chcę. Odtworzyłem więc zakreskowany obszar, który umieściłem w jednolitym białym kolorze, aby symbolizować moje przekłucie, tak jakby przechodziła przez niego linia cięcia i ukryć kreskowanie mojego podstawowego widoku cięcia w żądanym miejscu.

Do tej pory było dobrze, tak dobrze, ale kiedy rysuję linię konstrukcyjną, aby wyznaczyć moją oś, zakreskowany obszar przejmuje moją linię i widzę go tylko na każdym końcu mojego białego obszaru.

Czy jest więc możliwe, aby moja linia konstrukcyjna przejęła utworzony przeze mnie zakreskowany obszar?

Zamieszczam dwa zdjęcia, aby zilustrować to wszystko, ponieważ nie jestem pewien, czy moje wyjaśnienie jest bardzo jasne.

Z góry dzięki,

Pierre Louis

Witam

Dlaczego nie możesz umieścić linii cięcia tam, gdzie chcesz? To nie jest normalne! Jeśli ma on przechodzić przez wywiercone otwory, musi być w stanie umieścić wiązanie szkicu na środku otworu.

Z pewnością musi być jakieś wytłumaczenie.

Czy możesz zapytać nas o swój artykuł, abyśmy mogli przyjrzeć się temu bliżej?

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

w rzeczywistości problem nie polega tak naprawdę na umieszczeniu mojej linii cięcia, ale raczej na ostatecznym układzie mojego planu (przycinam połowę części, aby móc zmieścić część w skali 1 na A3...)

W rzeczywistości chciałem "oszukać" robiąc to, ponieważ pozwoliłoby mi to ponownie wykorzystać tę płaszczyznę jako siatkę dla innych części, które są prawie identyczne, z wyjątkiem otworów (liczba otworów, kąt startu od wiercenia,... )

Mały obrazek, który daje wgląd w ostateczny plan:

Witam

Aby to zrobić, musisz najpierw umieścić linię środkową, a następnie wypełnić obszar. Pierwszą rzeczą, którą robisz, jest priorytet . patrz PJ

capture.jpg
1 polubienie

Witam

Bardzo dziękuję za odpowiedź!

Rzeczywiście, działa to dobrze, jeśli umieszczę linię przed wypełnionym obszarem, ale gdy tylko zmienię styl linii na mieszany lub przełączę się na linię budowy, automatycznie wracam za wypełniony obszar. Czy to normalne? Nie mogłem nic na to poradzić?

Spróbuj zmienić styl linii przed wypełnieniem; normalnie powinien zostać.

nie, on nie chce nic wiedzieć, próbowałem zrobić swoją linię wcześniej, aby zrobić to po, zacząłem inny plan od początku i jest tak samo. Oczywiście, będę musiał podjąć decyzję, nie mogłem tego zrobić w ten sposób.

W każdym razie dziękuję za pomoc! Powodzenia

Cóż, jedynym rozwiązaniem byłoby przerobienie sekcji, ale najpierw narysuj linię szkicu, która przechodzi przez środek twoich Diams, a następnie kliknij szkic i narzędzie do wycinania, aby uzyskać nowy widok

A jeśli to zrobisz, nie będziesz musiał tworzyć obszaru do wypełnienia, ponieważ nie będzie żadnego materiału do cięcia. Więc pozostanie biały.

1 polubienie