Jak naprawić model zaimportowany z innego oprogramowania w Solidworks 2015?

Witam, moja firma niedawno nabyła drukarkę 3D i w pierwszej kolejności powierzyli mi zadanie wydrukowania części projektu . Problem polega na tym, że nie mam żadnych wymiarów, nie mogę ich zabrać na model, a model raz przekazany w STL pozostaje nieważny do druku (do przygotowania wydruków używam oprogramowania IdeaMaker). Jeśli ktoś ma jakiś pomysł, jestem zainteresowany, z góry dziękuję.

Witam

Co to jest drukarka?

Ta drukarka musi mieć możliwość korzystania z dzienników, które są z nią kompatybilne

i trudno mi uwierzyć, że ideamaker to loga do drukarki 3D ;-)

Dla STL, które mają zostać przekształcone w solidworks

Konieczne jest rozpoznanie funkcji za pomocą 

http://help.solidworks.com/2012/french/solidworks/fworks/t_recognizing_features_automatically.htm

Zobacz także ten link https://vimeo.com/24805708

@+

1 polubienie

Drukarka, którą posiadam to RAISE3D N2 PLUS firmy RAISE3D a wyżej wymienione oprogramowanie to to, które zostało opracowane dla produktów tej firmy (w razie wątpliwości możesz sprawdzić tutaj https://www.raise3d.com/ ).

W przeciwnym razie chcę ci podziękować, nie znałem funkcji  "rozpoznawanie  funkcji", ale nie udało się.

Aby wydrukować moje części, opisuję moje podejście, importuję .stl plików na IdeaMakerze tutaj ustawiam moje podpory itp., ... następnie po zakończeniu eksportuję plik w formacie . DATA i .gcode (które są niezbędne do działania programu drukującego), następnie zaczynam drukować.

Drukowanie jest możliwe tylko wtedy, gdy dostarczony model zostanie uznany za ważny, co niestety nie ma miejsca w moim przypadku.

Z drugiej strony nie wiem, czy drukarka jest kompatybilna z innym oprogramowaniem i czy omawiane oprogramowanie będzie w stanie naprawić prawdopodobne błędy szkicu lub funkcji modelu 3D, który został mi przekazany.

Witam

Czy drukarka jest podłączona bezpośrednio do komputera, gdzie jest twórca pomysłów? ponieważ normalnie, jeśli obiekt zostanie rozpoznany (OBJ lub STL) w oprogramowaniu, wysyła bezpośrednio do wydruku w formacie gcode

https://www.raise3d.com/pages/ideamaker

Mogą pojawić się 2 problemy, 1 sterownik drukarki, 2 parametry drukowania

Jeśli przejdziesz przez kartę SD, plik nie powinien zostać wygenerowany tak, jak powinien.

Czy próbowałeś wydrukować prostą część? Jak kawałek rury, wyciągnięcie solidworks, nagrane

071117_tube.stl
2 polubienia

Zobacz również ten link

http://www.javelin-tech.com/blog/2015/12/importing-stl-files-into-solidworks-solid-surface-model/

Poszukaj opcji podczas importu pliku STL

Możliwe jest również, że twój plik stl jest zły

Czy twoja gra jest trudna do wykonania?

@+

2 polubienia

Pytanie brzmi, jaki jest oryginalny format monety? Jeśli jest to krok, konieczne jest przejście przez solidworks, aby wykonać import, a następnie naprawę (brakująca strona itp.), a następnie przekonwertować go na STL, aby wysłać do druku, ale jeśli plik jest STL, myślę, że lepiej jest przejść przez oprogramowanie takie jak Bender, które moim zdaniem rozpoznaje lepiej, a następnie wykonać krok eksportu, aby wprowadzić zmiany.

pozostaje to ryzykowną manipulacją, ponieważ nawet jeśli postęp jest ogromny w przypadku SW 2017, nie jest to również idealne oprogramowanie do tego typu operacji

3 polubienia

@Gerald-FCA , drukarka nie jest podłączona do komputera, ale udało mi się już wykonać proste wydruki małych lub dużych objętości, po prostu umieszczam pliki na kluczu USB i chodzę.

Problem polega jednak na tym, że oprogramowanie do przygotowania druku nie rozpoznaje mojego modelu jako prawidłowego do drukowania, nawet po próbie jego naprawy. Zakładam więc, że model zawiera błędy szkicu i/lub operacji, ale nie mogę ich zidentyfikować ani naprawić w moim SolidWorks 2015.

@gt22 importowanie pliku .stl nie stanowi dla mnie problemu, ale rzeczywiście możliwe jest, że powstają błędy spowodowane konwersją mojego szablonu .prt do .stl.

Ale zastanawiam się też, czy to możliwe, że przyczyną problemu jest konwersja .stp, którą otrzymałem, na .prt.

W przeciwnym razie tak, część jest stosunkowo złożona, będzie wykonana z wtrysku tworzywa sztucznego i blachy, chodzi o to, że są profile , które otaczają mój model i nie wiem, jak je przerobić, wiedząc, że niektóre elementy, takie jak linie i krzywe, są reprezentowane, ale nie są rozpoznawane jako takie przez oprogramowanie. Na przykład mam promień złożony z różnych średnic, tylko oprogramowanie poda mi tylko długości łuku, ale nie promień i nie mogę przerysować na nim szkiców, ponieważ ponieważ ponieważ te łuki nie są rozpoznawane jako krzywe, nie mogę na przykład dodać ograniczenia współradialności. Dotyczy to również linii prostych.

@Gerald-FCA spróbuję, ale jeśli masz jakieś pomysły, nie wahaj się dać mi znać. (Obecnie korzystam z SolidWorks 2015)

Witam

Czy próbowałeś naprawić plik STL featurworks podczas jego otwierania? Następnie nagraj go ponownie pod inną nazwą, aby wypróbować kolejny wyświetlenie.

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedź :)

Jeśli chodzi o inne propozycje, które otrzymałem, to była to dobra próba, ale niemożliwa ponowna rejestracja .stl po otwarciu i przekonwertowaniu starego .stl na .prt, cytuję "Nie można zapisać pliku, ponieważ geometria części nie jest prawidłowa dla tego typu rejestracji".

@youri, z wyjątkiem Bendera (darmowy) i przy dużym wysiłku  , jeśli oryginalny stl jest uszkodzony, jest to strata czasu.

moze kolega z nowsza wersja SW (2017 lub 18) mógłby przekonwertowac plik.

Przypadek sprawił, że plik STL nie pochodził z edrawingu????? Ponieważ te pliki są katastrofą dla drukowania.

Poproś o krok swojego pliku i wykonaj wewnętrzne operacje transformacji, które będą prostsze i zaoszczędzą czas. Lub pobierz go ponownie!

3 polubienia

W pełni zgadzam się z Geraldem FCA +1 ;-)

postaraj się, aby twój plik był w parasolid, jest to idealny format dla SW

Czy próbowałeś z opcjami importu STL

zgodnie z opisem w linkach, które Ci podałem

opublikuj swój STL będzie charytatywna dusza, aby sprawdzić, czy to działa z nim 

@+ ; -)

2 polubienia

@Gerald-FCA, właśnie skończyłem pobierać blendera (nie mogłem znaleźć oprogramowania o nazwie bender, więc założyłem, że denerwuje go literówka) Być może znalazłem rozwiązanie, chociaż nie jest to idealne spróbuję uruchomić wydruk z nieprawidłowym szablonem (nadal mam program, który ma być funkcjonalny) Wypróbuję metodę, której chciałbyś użyć Właśnie ze mną rozmawiałem, jeśli moja strategia jest nieskuteczna, a jeśli też nie działa, postaram się jak najlepiej odwzorować daną część. Tylko moja drukarka, na której działa test, zostanie przeprowadzona jutro rano.

Dziękuję wszystkim, którzy udzielili mi swojej pomocy i wsparcia. :)

Tyle samo co dla mnie, właśnie zobaczyłem drugą stronę dialogu 

@gt22 niestety nie wolno mi udostępniać tych plików, ponieważ jest to projekt monitorowany przez kilka firm, takich jak EDF i Sorégie, co mogłoby zaszkodzić mojemu pracodawcy.

Jeśli nie, to jaki jest ten format? (parasolidny)

czy możesz opublikować swój plik STL, abyśmy mogli się z nim zapoznać?

1 polubienie

"W przeciwnym razie, jaki jest ten format? (parasolidny) "

To jest rozszerzenie ".x_t"

które znajdziesz po naciśnięciu "zapisz jako"

1 polubienie

@ac kobra przepraszam, ale nie mogę opublikować tego dokumentu (jest poufny).

@Thom@s widziałem, ale szczególnie chciałem wiedzieć, co to znaczy w sensie: "na co to pozwala?".

W przeciwnym razie, po przetestowaniu mojego rozwiązania okazuje się, że które jest sprawne, udało mi się wydrukować swój model w zmniejszonej skali, co zakończyło się sukcesem. ( RAZ ! ) 

Chciałbym jeszcze raz podziękować za udzieloną pomoc, udało mi się nauczyć kilku przydatnych małych sztuczek. Życzę Państwu wszystkiego najlepszego :)

Witam

Jeśli chodzi o błąd "Nie można zapisać pliku, ponieważ geometria części nie jest prawidłowa dla tego typu rejestracji." w Solidworks, czy importujesz plik .stl jako bryłę graficzną? Jeśli tak, wypróbuj go jako wolumin (który naprawisz, jeśli ma nieciągłości, jest to lepsze dla .stl).

1 polubienie

@youri, Bender z oprogramowania Futurama lub Blender, ... Zawsze mylę ;)

2 polubienia

@dbz zaimprowizowałem go bezpośrednio jako korpus objętościowy (przynajmniej tak mi się wydaje, ponieważ w zasadzie oferuje mi poprawienie kilku możliwych błędów, takich jak nieciągłości, o których wspomniałeś).

@Gerald-FCA,  dziękuję, sprawiłeś, że pomyślałem, że muszę do tego wrócić, musiałem przegapić wiele odcinków.