Witam
Mam problem, który nurtuje mnie od dłuższego czasu,
gdy tworzę część z Toolboxa i wprowadzam w niej drobne zmiany (np. powiększenie średnicy otworu, czy prostą obróbkę), zapisuję ją w moim katalogu złożenia (a nie w katalogach archiwów Toolbox) i mimo to po zapisaniu i zamknięciu Solidworks odtwarza link z pustą częścią Toolbox (bez moich modyfikacji), Więc to, co robię za każdym razem, to klikam prawym przyciskiem myszy, wymieniam komponent i mówię mu o właściwym położeniu części...
Dziwne, że w szkole działa to bez problemu, tylko w domu mi się to zdarza...
Mam koleżankę, która ma ten sam problem, ale jest odwrotnie, w szkole nie działa, a w domu bez problemów. krótki
Chciałbym wiedzieć, czy ktoś miał ten sam problem? i Jak przerwać połączenie między zestawem a przybornikiem, tak aby szukał części w żądanym przeze mnie katalogu.
Witam
Spróbuj poszukać w konfiguracji TollBox sprawdzonych opcji generowania komponentu z przybornika (patrz załączony obrazek)!
@+
capture.jpg
Spojrzałem na te ustawienia i mam wszystko takie samo jak ty, nigdy nie przyszło mi bawić się tymi ustawieniami, spojrzałem na opcje w SW, zakładka "Odniesienie zewnętrzne", "Szablon domyślny" i "Lokalizacja pliku" ale nie wiem co sprawdzić/odznaczyć
Ponownie
Nie mówię, że mój wizerunek jest rozwiązaniem, ale moim zdaniem to właśnie w tych opcjach trzeba szukać!
@+
Witaj Freepacrohff,
Istnieją dwa rozwiązania Twojego problemu:
- Albo przejdziesz do solidworks, narzędzia, opcji, asystenta wiercenia/przybornika i odznaczysz pole o nazwie "Ustaw ten folder jako domyślny folder wyszukiwania komponentów toolbox"
- Albo w folderze instalacyjnym Toolbox, Data Utilities, masz program o nazwie sldsetdocprop.exe, uruchamiasz go, wybierasz zmianę właściwości na Nie i definiujesz pliki lub folder, w którym znajdują się twoje pliki Toolbox, będzie to miało efekt w postaci "usunięcia" wewnętrznego znacznika pliku, który powoduje, że SolidWorks rozpoznaje komponent jako komponent Toolbox.
Pozdrowienia
2 polubienia
Dobry wieczór
Myślę, że to kilka problemów:
- Adresy w opcjach systemu: 2 miejsca:
- "Lokalizacja pliku + baza danych... Asystent wiercenia
- pomoc w wierceniu", odznaczając "Utwórz ten plik... Wyszukiwanie domyślne... "
- najważniejsze: ustawienie Toolbox => zobacz załączony zrzut ekranu
toolbox.jpg
1 polubienie
Dzięki Tobie jutro spróbuję, ale myślę, że powinno się udać