Witaj @ All i @ All i drogie silne Maouss
Od czasu do czasu korzystam z funkcji thread, ale ma ona tę wadę, że sprawia, że MEP jest prawie nieczytelny.
A więc dwie możliwości:
1°) Nie używam funkcji gwintu, ale potem jak wskazać w modelu, że jest gwint. (Nie mogłem znaleźć nic innego niż funkcja thread)
2°) Tworzę gwint w modelu, ale potem jak to zrobić na poziomie MEP, aby mieć uproszczoną (ustandaryzowaną) reprezentację gwintu
Zwróć uwagę, że na zdjęciu użyłem funkcji gwintu na zewnątrz lub do wewnątrz. Do wnętrza, robiąc akrobacje, mógłbym skorzystać z funkcji asystenta wiercenia, ale to nie rozwiąże gwintu zewnętrznego.
Ten problem został już rozwiązany, ale nie znalazłem wątku. (Nie, nie stukaj mnie w głowę)
Pozdrawiam (SW 2021)

clapet_anti_retour_reglable_m14_-_22__v1a.sldprt.jpgexemple_de_mep_avec_filetage_-_vue_2_.jpg
Cześć @Zozo_mp
Możesz użyć funkcji "Reprezentacja gwintu", aby dodać reprezentację gwintu do obrabianego przedmiotu.
jednak jeśli masz 'niestandardowe' wątki, będziesz musiał dodać je do listy za pomocą niejasnych manewrów w plikach ToolBox,
Pozdrowienia
representation_de_filetage.jpgWątki.sldprtTematy oznaczone.slddrw
7 polubień
Potwierdzam odpowiedź @Pierre S dotyczącą reprezentacji gwintu, jedynym prawdziwym zainteresowaniem funkcji gwintu jest druk 3D.
3 polubienia
@Pierre S i @sbadenis dziękuję, koleżanki i koledzy, przyglądam się temu bliżej i jeszcze do was wrócę.
Dziękuję za szybką odpowiedź. ;-) ;-)
Witam @Zozo_mp rzeczywiście, jak @Pierre S i @sbadenis. Wykonałbym kopię części "z" i "bez" gwintu, do rysunku użyłbym wersji "bez", z prostą (prawym przyciskiem myszy na stronie > adnotacjami >) reprezentacją gwintu. I używałby wersji "z" do wizualizacji i druku 3D (i obróbki skrawaniem, w zależności od metody).
Dziękuję, to całkiem proste
@Pierre S
Pytanie do posła do PE brzmi, czy fakt, że wybrana część użyła reprezentacji gwintu, ma wpływ na MEP, czy musimy zrobić coś więcej.
@Sylk Pozostaje mi pomysł stworzenia wersji z gwintowaniem 3D i bez.
@sbadenis dziękuję, w tym przypadku jest to mosiężny element wykonany metodą toczenia.
1 polubienie
Zamiast 2 plików, zrobiłbym 2 konfiguracje.
Reprezentacja pozwala na posiadanie go bezpośrednio w MEP bez żadnych innych manipulacji (z wyjątkiem planów ASM, w których będziesz musiał poinformować system, aby to zrobił).
Myślę nawet, że możesz zachować reprezentację wątku w konfiguracji z gwintem 3D.
2 polubienia
Witam @stefbeno
Zamierzam przyjrzeć się, jak zrobić konfigurację (nigdy jej nie robiłem, ponieważ wykonuję tylko pojedyncze edycje).
Dziękuję!
1 polubienie
Tak samo, w ogóle nie znam się na konfiguracjach, dlatego nie myślę o tym rozwiązaniu. Dziękujemy@stefbeno
Cze wszystkim
@Zozo_mp, tak, informacje o reprezentacjach gwintu znajdują się na rysunkach.
Jest to ta sama funkcja, która jest tworzona automatycznie przez asystenta wiercenia
Dziękuję Pierre S |
Teraz robię RDM, jutro zajmę się tematem ;-)
Hello @ Tous et tous et especially à @Pierre S , @sbadenis @Sylk @stefbeno
Działa bardzo dobrze i jest też prosty.
Ponieważ jest to czteroczęściowy mini ASM, zdecydowałem się na wersję z gwintem 3D, aby sprawdzić montaż i wyjaśnić działanie mojemu klientowi oraz reprezentację gwintu dla MEP i fab.
Miłego tygodnia
Pozdrowienia
3 polubienia