Jak wybrać 2 punkty środkowe dla związku?

Witaj C@Dors

Czasami muszę połączyć punkty środkowe 2 encji, z tym, że jeśli mogę wybrać 1., wybranie drugiego jest dla mnie niemożliwe.

Wybieram pierwszy punkt, klikając prawym przyciskiem myszy na linii, a następnie " wybierz punkt środkowy ", ale nie mogę złapać kolejnego, ponieważ kliknięcie prawym przyciskiem myszy na innym elemencie odznacza pierwszy wybór... :face_with_symbols_over_mouth:

Czy więc w ogóle możliwe jest posiadanie 2 lub więcej punktów środkowych w tym samym zaznaczeniu?

Witaj @Sylk ,

image

1 - Kliknięcie prawym przyciskiem myszy + wybór punktu środkowego na łuku
2 - Przytrzymuje Ctrl + Wybór segmentu
3 — Wybierz relację punktu środkowego
I presto:
image

Miłego dnia...

1 polubienie

Witam @a_eriaud dziękuję za odpowiedź, ale...

W rzeczywistości bardziej wymagałoby to relacji takiej jak " pionowa " lub " pozioma ", tak jak można to zrobić z punktami końcowymi dwóch różnych linii.

Celem jest możliwość wyrównania środka 2 linii bez konieczności dodawania linii konstrukcyjnych lub innych radości.

Konkretnie rzecz ujmując, oznaczałoby to wykonanie:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy wiersz 1 > " Wybierz punkt środkowy "
  2. Ctrl + prawy przycisk myszy w wierszu 2 > " Wybierz punkt środkowy "
  3. Relacja " pionowa "

tyle tylko, że to niewykonalne...

1 polubienie

Wydaje się to bardziej skomplikowane, ale...

Jeśli narysujesz swoje 2 segmenty z linią punktu środkowego:
image
SW umieszcza Cię bezpośrednio w prawdziwym punkcie pośrodku, który możesz następnie wybrać.
Nie ma więc dodawania ściegów ani linii konstrukcyjnych w drugim kroku.

Czasami po prostu musisz trochę zmienić metodę rysowania, aby ułatwić sobie życie...

7 polubień

Cholera, ale oczywiście!

Dziękuję , @a_eriaud jesteś a.eraud :stuck_out_tongue_closed_eyes:

1 polubienie

To też zamierzałem Ci doradzić: utwórz swoje środkowe punkty, a następnie wyrównaj je z " pionem "

Twój podstawowy pomysł wydaje mi się nieco " niestabilny " dla solidworks

1 polubienie