Jak zaznaczyć obrys pod innym

Witam

Czasami pod celownikiem roboczym mam nakładające się pociągnięcia i nie mogę znaleźć metody, aby wybrać jedno lub drugie.

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia.

Draftsight nie wiem, ale dam ci metodę Creo :

musisz ustawić się na linii/Kliknij prawym przyciskiem myszy (aby przejść do następnej warstwy)/Kliknij lewym przyciskiem myszy, aby wybrać dolną linię.

Mam nadzieję, że to ta sama metoda :)

Thomas

1 polubienie

W SolidWorks dostępna jest również funkcja "wybierz inny", której nie mogłem znaleźć w DraftSight.

Jednak w taki sam sposób, jak w programie AutoCAD, istnieją dwa sposoby wybierania za pomocą okna za pomocą myszy:

- Tworząc prostokąt zaznaczenia od prawej do lewej, zaznaczamy tylko te elementy, które znajdują się całkowicie w obrębie prostokąta

- Tworząc prostokąt zaznaczenia od lewej do prawej, zaznaczamy wszystkie elementy w prostokącie, nawet te w części.

Mam nadzieję, że to odpowiedź na pytanie.
1 polubienie

Witam

Po wybraniu linii, a następnie kliknięciu prawym przyciskiem myszy, a następnie wyświetleniu kolejności, możesz przenieść tę linię na tło.

Więc kiedy ponownie wybierzemy linię po, zostanie wybrana ta, która była poniżej wcześniej.

Z drugiej strony, gdy jest kilka linii??

@+

1 polubienie

Stara technika polega na wybieraniu w trybie przechwytywania (poprzez wskazanie myszą od prawej do lewej) i liczeniu znalezionych elementów. Następnie, aby usunąć górny obrys z zaznaczenia, na przykład zaznacz go i w wierszu poleceń wprowadź: "_R". _R usuwa ostatnio zaznaczony element. Przypominamy, że w programie AutoCAD (i Draftsight) znak "_" umożliwia wpisywanie poleceń w języku angielskim (uniwersalnym). Jeśli przypadkiem nie jest to prawy wiersz, który został usunięty z zaznaczenia, kliknij go ponownie.

Witam

Znalazłem technikę, w której wybieram pociągnięcia w trybie przechwytywania, a za pomocą Shift prawym przyciskiem myszy odznaczam ten, którego nie chcę.

Miłego dnia wszystkim.

Pozdrowienia.