Jak symulować odkształcenie pierścienia uszczelniającego o przekroju okrągłym na wale i otworze?

Cze wszystkim!

W zespole mam pręt, który jest ciasno osadzony w korpusie. Na przedniej części zespołu (tam znajduje się mój pręt sprężynowy) mam oring. Ten przegub jest umieszczony w rowku między moim ciałem i pręt przechodzi przez niego. Chodzi o to, że po zamontowaniu mojego zestawu staw odkształca się na pręcie i w moim ciele, a "wybrzuszenie" zostaje zmiażdżone i bardzo lekko wystaje z korpusu (0,20 do 0,40 mm). Chciałbym zasymulować to odkształcenie na SolidWorks (O-ringu) ponieważ ta funkcja musi pozwalać na uszczelnienie gazowe, czy ktoś ma pomysł?? :)

Z góry dziękujemy za Twoją opinię!!

Maksyma

simulation_deformation_joint_torique.pdf

Czy jest to symulacja mechaniczna, czy tylko symulacja graficzna?

Jeśli jest to połączenie graficzne, należy narysować połączenie "w kontekście", czyli w złożeniu.

2 polubienia

Dodajesz konfigurację w swoim stawie,

Jeśli plik ma tylko jeden rozmiar toroidu, a pozostałe rozmiary to inne pliki.

Następnie mamy to i musimy dodać konfigurację :

Wada (= O-ring nie jest tak okrągły)

Rowek 01 (= kształt montażowy 01)

Dlaczego 01, aby móc później dodać kolejny rodzaj motnage (biblioteka provident !!)

A jeśli masz wiele konfiguracji, możesz mieć:

Materiał - Ø020,00 x 02,65 (= O-ring nie jest tak okrągły)

Materiał - Ø020.00 x 02.65 Mocowanie 01 (= kształt montażowy 01)

A w przypadku 3D wystarczy dodać usuwanie materiału, a następnie dodawanie materiału, aby zasymulować wybrzuszenie.

Nie ma potrzeby wykonywania listków łączących, w Twoim przypadku wystarczy prosta reprezentacja.

2 polubienia

I po co usuwać materiał, a potem dodawać...

Odpowiedź brzmi: "pozytywna konstrukcja"

tj. skalowalność bez awarii w ASM lub MEP, bez utraty naprężeń.

Witam

Opiera się na zasadzie, że odkształcenie złącza odbywa się przy stałej objętości. Ważne jest, aby sprawdzić, czy spoina objętościowa = wolumin dołączony do zamontowanego zespołu.

Użyj wzorów i zmiennych, aby zdefiniować przekrój zamontowanego złącza: Wymiar spoczynkowy >> objętość złącza >> wymiar zamontowanego złącza.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Dziękujemy za opinię!

Narysowałem uszczelkę w zespole, przestrzegając tej samej objętości między zamontowaną uszczelką a uszczelką w spoczynku.

Modelowanie 3D może nie być dokładnie takie jak prawdziwe "renderowanie" po edycji, ale otrzymuję kształt ("wybrzuszenie"), który wystaje z mojego ciała. Mogę zacząć od tego miejsca, aby zrobić moje testy!!

Jeszcze raz dziękujemy!

Jako, że jest to joint, trochę się miażdży, jest miękki,

Zatem "sekcja zamontowana" = 0,98 lub 0,95 x "sekcja wolna"

Coś w tym stylu, prawda?

Wiedząc, że istnieją obszary styku punktowego (nacisk poncutel), złącze będzie miało kształt ziemniaka, więc nie można zastosować "sekcji zamontowanej" = 0,98 lub 0,95 x "sekcja swobodna".

Nie sądzę, żeby to było to, czego fbourggeaux szuka, bo w jego przypadku jest to znikome.

Ale myślę, że nadal jest kompresja, nie mówię o "gardle", o tym, że jest kompresja punktowa.

Tak więc sekcja wolna lub zamontowana nie jest taka sama, koniecznie istnieje współczynnik kompresji ze względu na miękki materiał, nawet jeśli jest malutki.

Witam

Nie rozumiem i powstaje wybrzuszenie.

Jaki jest sens symulowania kształtu zamontowanej uszczelki, aby zapewnić szczelność wystarczy

Przestrzegać tolerancji rowka i pasowania podanych przez producenta uszczelki.

Pozdrowienia.

1 polubienie

Producent podaje standardowy wymiar, w którym zostanie umieszczony O-ring. W moim przypadku chcę, aby hydroizolacja została wykonana zarówno na wale, jak i na twarzy... a tam producent nic nie daje (bo w zasadzie uszczelka nie jest do tego stworzona) ... Symulacja mojego "wybrzuszenia" jest używana tylko do ustawienia mojego gardła (do nadania długości między moją twarzą a moim gardłem)

Tak, we wszystkich przypadkach jest zrozumienie

Przed, w trakcie i po podróży

ale nawet w pozycji spoczynkowej, w przeciwnym razie brak uszczelnienia

Zobacz te linki

https://www.parker.com/literature/Praedifa/Catalogs/Catalog_O-Ring-Handbook_PTD5705-FR.pdf

http://nuxeo.edel.univ-poitiers.fr/nuxeo/site/esupversions/f01e42e8-37d9-4ca6-9034-771acaa63c45

@+

Można to zobaczyć po zastosowanych ciśnieniach i płynach, ale mam wątpliwości co do skuteczności montażu: rowek ogranicza możliwość odkształcenia i zapewnia siłę styku między powierzchniami. W tym montażu złącze ma możliwość odkształcania się bez ograniczeń.

Patrz w załączeniu

Zdjęcie zaczerpnięte z tego linku

https://www.parker.com/literature/Praedifa/Catalogs/Catalog_O-Ring-Handbook_PTD5705-FR.pdf

@+