Jestem na 2 roku na przygotowaniu naukowym i muszę modelować na solidwokach wpływ wahadłowego kilu na kąt przechyłu łodzi (kąt między masztem a morzem). Następnie zasymulowałem na meca3d pivot między kilem a łodzią oraz pivot między morzem a łodzią, aby zasymulować tylko l. Ale to już mój problem! Nie wiem, jak uzyskać wyniki. Wiem, że muszę stworzyć dynamiczne badanie, ale meca3d mówi mi, że są jeszcze nieznane działania, a wtedy nie mogę zasymulować wody w żaden sposób, że "łódź unosi się"
- ciężar P łodzi przyłożony do punktu G (który można rozdzielić między ciężarem kadłuba P1 a ciężarem stępki P2)
- ciąg Archimedesa -P przyłożony do punktu B
- i ewentualnie napór poprzeczny spowodowany wiatrem
Za pomocą solidworks możesz przeciąć kadłub łodzi o płaszczyznę poziomą , aby znaleźć objętość przemieszczonej wody. (zmieniaj odległość od tej płaszczyzny, aż objętość zanurzonego kadłuba pomnożona przez gęstość wody będzie równa wadze łodzi) Środek ciężkości tego tomu poda ci pozycję punktu B.
Zwykle stępka musi być uwzględniona przy obliczaniu tej objętości, ale dla uproszczenia badania można ją uznać za masę i wagę punktową P'2 = P2 - objętość stępki * gęstość wody.
Uwaga: punkt B porusza się, gdy łódź się przechyla. Tak więc poprzednią metodę należy powtórzyć dla każdego kąta pięty.
Następnie musisz zsumować chwile, aby znaleźć punkt równowagi. Jeśli wiatr nie jest brany pod uwagę, równowaga jest osiągana , gdy punkt B jest pionowy do punktu G.
Lub znajdź moment kwadratowy tej powierzchni za pomocą narzędzia "informacje o przekroju" solidworks i oblicz odległość metacentrum. Więcej informacji można znaleźć pod tym linkiem: Metacentre