Jak symulować napieranie ziemi na twarz?

Witam

Mam arkusze do zrobienia do zrobienia zbiornika glebowego, znam ilość ziemi, która zostanie przed nim położona, zacząłem od przybliżonej wartości 1,2 tony na m^3.

Tutaj na moim przykładzie zablokowałem spód mojej giętej blachy w ustalonej geometrii, a następnie wyłożyłem siłę rozłożoną na ścianie, na której znajduje się ziemia...

ale nie jestem pewien użytej wartości (wywierać nacisk? siłę?)

Dziękuję

capture.jpg
1 polubienie

Witam

Moim zdaniem jest to raczej trudne do zasymulowania, ponieważ ziemia nie jest jednorodnym materiałem i wydaje się, że trudno jest przewidzieć jej zachowanie. Jeśli weźmiesz glinę, ziemia utrzyma się sama ze względu na jej niską "lepkość", jeśli weźmiesz piasek, to jesteśmy nieco bliżej zachowania płynu.

Załóżmy, że masz gęstość ziemi i załóżmy, że można ją przyrównać do "płynu", siła przyłożona do twojej złożonej blachy nie jest stała, jak to tutaj zdefiniowałeś. Jest równa zero w górnej części arkusza. Jest proporcjonalna do wysokości kolumny ziemi. Wysiłek wzrasta wraz z głębokością.

3 polubienia

Witam

Postępowałbym również jako płyn.

Edycja: https://www.my-cad.fr/actualites/tutoriels/communication-technique/be-sous-traitance/pression-hydrostatique-modeliser-solidworks-simulation/

2 polubienia

Witam

Następnie musisz zdefiniować ciśnienie zgodnie z wysokością gruntu, która ma być zapamiętana, Twoja wartość ulegnie zmianie. Twój model jest dość blisko zapory hydraulicznej, jeśli weźmiemy pod uwagę, że płyn jest ziemią. Oczywiście, ziemia nie jest jednorodnym płynem, ale zachęcam do tego, abyście tak ją traktowali. Potrzebne będą również takie wartości, jak gęstość ziemi.

Jeśli masz problemy z obliczeniem ciśnienia, nie wahaj się, w przeciwnym razie możesz znaleźć tego rodzaju obliczenia w Internecie.

Dimitri

2 polubienia

Wziąłem pod uwagę gęstość ziemi na poziomie 1250kg/m^3 przy wysokości arkusza 0,5m, więc mam ciśnienie równe 6131N/m²

Naprawdę nie mogę zastosować samouczka, który DBZ poradził mi wypełnić w solidworks...

Jaka jest twoja szerokość?

j'ai une longueur de retenu de terre de 14.7m

Mam długość retencji ziemi 14,7m

6131 Pa to ciśnienie u podstawy struktury. Jeśli uważasz, że twoje nadciśnienie musisz zintegrować je na swojej powierzchni. 

Osobiście znajduję  wysiłek zgodnie z twoją szerokością 1532 * szerokością. 

Dimitri

Oto mój plik Solid Works 2016

partie_courbe_terrasse_03_cde002683.sldprt

Zatem 22,531 N =)

Pamiętajmy jednak, że wysiłek ten został osiągnięty poprzez rozważenie ziemi jako jednorodnego płynu. Jest prawdopodobne, że ten wysiłek jest bardzo przesadnie wspierający.

Dimitri

1 polubienie

jak znaleźć 1532 Dimitri?

Aby obliczyć, że twoje ciśnienie wynosi 6131 N/m², zrobiłeś P(z) = gęstość * 9,81 * z

a dla z = 0,5 => P(z) = 6131 

Teraz, jeśli całkujesz P(z) = gęstość * 9,81 * z na wysokości (od 0 do 0,5), a następnie na szerokości (od 0 do 14,7), masz 

int (od 0 do szerokości) [ int (od 0 do wysokości) [ gęstość * 9,81 * z] dz ] dl

= szerokość * gęstość*9.81 *(wysokość²/2)

= szerokość * 1532 

= 22,531 N

2 polubienia

Zobacz ten link

https://books.google.fr/books?id=O7eWDgAAQBAJ&pg=PA27&lpg=PA27&dq=calculer+une+retenue+de+terre&source=bl&ots=UXnZrJi5Ek&sig=rvCnqHxEdO5vSXE0xBRJh97ZFLc&hl=fr&sa=X&ved=0ahUKEwiz0vW31MDWAhUhCMAKHenWAD44ChDoAQguMAI#v=onepage&q=calculer%20une%20retenue%20de%20terre&f=false

@+

Witam 

Czy rozwiązałeś swój problem?

Dimitri

Tak, idealnie, dziękuję Dimitri