W jaki sposób zarządzane są powiązania między częściami (produktem, catpart) w Catia V5?

Zawsze miałem problemy z zarządzaniem powiązaniami między tymi elementami.

Rzeczywiście, chciałbym dowiedzieć się więcej o tym, jak Catia sobie z tym radzi.

Jestem w przypadku, gdy chciałbym mieć możliwość śledzenia aktualizacji moich części. Każdy dzień z plikiem i datą.

W tym folderze znajduje się Catproduct powiązany z catparts.

Do tej pory przychodziło mi tworzyć kopię każdego dnia.

Problem polega na tym, że od czasu do czasu muszę mieć możliwość porównania poprzednich wersji, aby nałożyć na siebie moje CAD-y.

Nie mogę, bo imiona są takie same. 

Czy masz jakieś wskazówki, solucje, wyjaśnienia tego problemu?

Dziękuję :)

Witam

Rzeczywiście, nie można nałożyć archiwum, jeśli ma tę samą nazwę.

Dla dowolnego oprogramowania (ta sama nazwa = ten sam plik).

Edit: Trochę się pospieszyłem z wrzucaniem wszystkich do tego samego koszyka. 

Bez menedżera danych nazwy muszą być różne.

Zazwyczaj dodajemy sufiks do nowej wersji (Twojej kopii dnia).

Możesz także wybrać, aby zawsze pracować pod tą samą nazwą i dodać sufiks (data lub inny w archiwum).

Niezależnie od wyboru, przechodzisz przez menedżera rejestracji:

1 polubienie

Witam 

Z tego, co widziałem, jeśli otworzysz pusty CatProduct i zaimportujesz oba pliki w tym samym czasie, Catia zaproponuje zmianę nazw plików w zestawie poprzez inkrementację liczby na końcu nazwy. 

jeśli otworzymy jedno, a potem drugie, Catia nie będzie chciała z powodu konfliktu nazw. 

Nie wiem, czy to ci pomaga...  

Nie ma pomocy czekać, tak działa catia

W przypadku catia jest to nazwa pliku otwartego w sesji, a nie ścieżka zapisu pliku.

Tak więc w tej samej sesji lub w tym samym zestawie nie mogą być dwóch plików o tej samej nazwie.

Możemy otworzyć dwie sesje w tym samym czasie, ale nie będziemy w stanie nałożyć na siebie tylko porównać.

1 polubienie

Witam

wydaje mi się, że catia nie proponuje zmiany nazw plików w celu uregulowania konfliktów nazewnictwa, ale właściwość File Reference

Więc kiedy wszystkie konflikty zostaną rozwiązane, możesz dokonać porównania.

1 polubienie

Witam

@vince.roullier, rzeczywiście CATIA proponuje rozwiązywanie konfliktów nazw tylko podczas wstawiania do zestawu, a nie podczas otwierania pojedynczych plików w tej samej sesji.

1 polubienie

Witam

Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, to sprawia, że sprawy stają się nieco jaśniejsze.

Niemniej jednak, czy masz jakieś rozwiązanie, aby przezwyciężyć ten problem? 
Z mojego punktu widzenia byłaby to zmiana nazwy akcji w catia na inną nazwę. 

W rezultacie zwiększa się ryzyko błędnych nazw plików.

Abyś zrozumiał. Mam dwa produkty na dwie różne wersje tego samego systemu.

Aby uniknąć problemów z nazwami plików itp., nazywam je w ten sam sposób. Różni się tylko nazwa produktu.

Dziękuję w każdym razie za pomoc

Witam, rzeczywiście, nie ma innego wyjścia, jak tylko zmienić nazwy plików, dlatego mamy zasady nazewnictwa w firmach.

Do nazwy pliku dodajemy:

• Wersja (modyfikacja) cyfry lub litery.
  • Numer lub litera poprawki (inna koncepcja) 

1 polubienie