Jak usunąć punkty na splajnie 3D wynikające z konwersji elementu

Witam

Chcę wykonać wygładzoną powierzchnię lub obwiednię, a jeden z profili jest splajnem 3D powstałym w wyniku konwersji elementów (importowanego obiektu oprócz ... )

Problem polega na tym, że ten obiekt ma niesymetryczne obszary na swoich powierzchniach, a więc wynikowy splajn 3D, choć symetryczny, ma punkty po jednej stronie, a nie po drugiej, a mimo to krzywe po każdej stronie tych punktów są styczne, więc w końcu, gdybym mógł je usunąć, nie zmieniłoby to nic w profilu splajnu

Próbowałem więc usunąć tego rodzaju "pasożytniczy" punkt, ale nie było takiej możliwości, w przeciwnym razie dołożyłem dodatkowy punkt po drugiej stronie, ale ponieważ jest to krzywa wynikająca z konwersji encji, to nie jest to splajn, a więc nie ma możliwości dodania punktu splajnu...

Na moim szkicu widać stosunkowo dobrze "połączoną" elipsę, ale jeśli przyjrzysz się jej bliżej, to tak nie jest: linie siatki nie są symetryczne... A jeśli umieszczę kształt bardziej złożony niż elipsa, to jest to berezina!

Oczywiście istnieją zielone kropki, które pozwalają "wyrównać" siatkę, ale w tym przypadku przy bardziej skomplikowanych profilach nie chcą one wyrównać się z płaszczyzną symetrii, jak pokazano w moim innym przykładzie

Co robić?
Z góry dziękuję

_masque.rar