Witam
W SolidWorks moje części są nazwane w następujący sposób:
Numer podzespołu - Numer części - Nazwa części.
Zrobiłem paczkę i przechodzę do dodania numeru wersji montażu, tj.:
Numer wersji zespołu - Numer podzespołu - Numer części - Nazwa części.
Na przykład: TR01-02-05 - Wał karbowany
Dzisiaj chciałbym zmienić numer wersji montażu na np.: TR02-02-05 - Wałek wielowypustowy
Czy wiesz, czy istnieje sposób, aby zrobić to automatycznie? Mam 165 elementów, wolę unikać robienia ich wszystkich jeden po drugim, a potem iść i zdobyć nową część.
Dziękuję
Witam
Jeśli masz dostęp do myCADtools, masz 2 rozwiązania
- Utwórz kopię projektu za pomocą ProjectManager i zarządzaj regułami nazewnictwa
- Bezpośrednio zmodyfikuj nazwy plików za pomocą narzędzia ProjectExplorer , zmodyfikuje to łącza referencyjne SOLIDWORKS
Philippe
1 polubienie
Witam
Możesz zrobić paczkę i przejść ze swoich plików, takich jak TR01-02-05-XXXX,
w opakowaniu i idziesz, naciskasz "Wybierz/Zamień", a następnie wpisujesz "TR01-", zaznaczasz opcję "Zamień tekst na:", a następnie zapisujesz nowy numer zespołu (TR02-) (patrz Pj)
PS: Jeśli zastanawiasz się, dlaczego celowo umieściłem "-" w wyszukiwaniu i zamianie, to po to, aby uniknąć przypadku, w którym masz TR01 napisane w innym miejscu w nazwie (rzadki przypadek, ale co może się zdarzyć), np. TR01-02-05-ATR01, który zostałby zastąpiony przez TR02-02-05-ATR02
Gauthik powiedział:
packandgo.png
4 polubienia
Witam
Dziękuję Philippe.
Interesujące to narzędzie.
Niestety nie, nie mam ich.
Witam
Spójrz na to, co powiedział mi ten miły facet @sbadenis
https://www.lynkoa.com/forum/mod%C3%A9lisation-volumique/rendre-%C3%A9tanche-les-versions-entre-elles
Wydaje mi się, jeśli dobrze zrozumiałem, że może ci to pomóc.
Pozdrowienia
2 polubienia
Dziękuję Gauthik, to jest dokładnie to, czego potrzebuję. Nie wiedziałem o tej opcji.
2 polubienia