Jak usunąć odniesienie ręcznie, gdy jest już uszkodzone, ale Solidworks nadal je uwzględnia?

Witam, obecnie mam problem z pdm i odniesieniami do pliku STEP pobranego z SMC.
odniesienia są uszkodzone w pliku PART, ten jest zarchiwizowany i zatwierdzony, ale w zestawie PDM odsyła nas z powrotem do odniesienia do pliku STEP, który jest usuwany z PDM
Procedura zakończona:
1- Krok pobierania
2- Przenoszenie treści/kopiowanie
3- Rozpuścić funkcję
4- Rejestracja w formacie PART
5- Rejestracja pod kodowaniem firmy (makro)
6- Włożenie do zespołu
7- Archiwizacja + Zatwierdzenie pliku części
8- Archiwizacja testu montażowego - > występuje problem

Podejrzewam, że funkcja "Body-Move/Copy" wykonana przed rozwiązaniem funkcji jest źródłem konfliktu.

Czy masz mi do zaoferowania rozwiązanie, wiedząc, że nie możemy zastąpić 3D, ponieważ każda część ma swój własny identyfikator w PDM?
Zrzut ekranu przedstawiający problem

Nie mogę się doczekać, aby Cię przeczytać
Pozdrowienia

lynkoa1.png

Witam

Mieliśmy  ten sam problem. 

Nie robimy już kroku w Epdm. Pracujemy nieszablonowo  nad całą transformacją pliku krokowego . Po przekształceniu plik jest integrowany z EPDM.

Ponieważ część ma swój własny identyfikator, nie ma innego sposobu, jak tylko utworzyć nowe odniesienie, o którym wiem. 

Za pomocą bazy danych SQL z pewnością można zmodyfikować stan pliku, ale nie należy nic robić.

Cdlt powiedział:

2 polubienia

Dlaczego warto dotrzymać kroku części

a nie w SolidWorks

Przewodnik musi być

@+

Witam Panowie, dziękuję za odpowiedzi!

@yannick.petit: Czy przekazałeś te informacje do pomocy technicznej, a tym samym do Solidworks?

@gt22 Nie dotrzymujemy mu kroku! Przełączamy go z powrotem na Solidworks zaraz po "rozpuszczeniu funkcji", aby uniknąć tych odwołań fantomowych.

Mam jednak wątpliwość, czy robię to w ten sposób:

"Body-Move/Copy" przed wykonaniem "funkcji rozpuszczania", a następnie zapisaniem w . PRT; Solidworks musi zachować odniesienie do fanmu 

Ale jeśli rozwiązanie Yannicka zadziała bez problemów, nie zamierzam szukać dalej i dokonywać manipulacji poza PDM

Jeśli nie używasz go w inny sposób, możesz również wyłączyć 3Dinterconnect w opcjach importu: połączenie nie zostanie utworzone.

1 polubienie

Rozwiązanie Yannicka Petita jest dla mnie właściwe. Nie ma potrzeby umieszczania pliku kroku w bazie danych EPDM, aby się go później pozbyć: obciąża on bazę danych SQL i serwery archiwów na nic (oprócz tworzenia zmartwień).

I szczerze mówiąc, zapisanie pliku lokalnie przed zapisaniem go w bazie danych EPDM nie jest bardzo skomplikowane.