Na części blaszanej muszę symetryzować funkcję "Noga", ale problem polega na tym, że ta funkcja integruje się z już istniejącą bryłą (logicznie rzecz biorąc, noga jest dodatkiem do czegoś istniejącego). Symetria funkcji nie działa, więc robię symetrię ciała, ale nagle całe ciało jest symetryczne, podczas gdy ja chcę tylko nogę.
Próbowałem narysować linię podziału, ale nadal zaznacza ona całe ciało, ponieważ linia podziału działa tylko na jednej powierzchni.
Powinniśmy być w stanie rozdzielić to ciało na dwie części, ale jak? ?
Tak jak mówisz, myślę, że fakt, że to tylko ciało. Myślę, że jedynym rozwiązaniem byłoby przerobienie funkcji nogi, bez symetrii.... przepraszam ale dla mnie byłoby to najłatwiejsze i nie widzę innego rozwiązania?
Nie, nie mogę załączyć pliku. Więc przerobiłem nogę, aby uniknąć konieczności używania symetrii, ale w dniu, w którym masz bardzo złożoną nogę do symetryzacji, dobrze byłoby wiedzieć, jak rozwiązać ten problem.
Przyszedłem, aby opublikować rozwiązanie znalezione dziś rano, ale a.leblanc podał je w międzyczasie. Rzeczywiście, podczas edycji funkcji "Arkusz bazowy gięcia/nogi" wystarczy odznaczyć pole "Wynik scalania", aby oddzielić dwie bryły, a tym samym móc powtórzyć tylko żądaną część.