Jak zrównoważyć funkcję "łapy"

Cze wszystkim

Na części blaszanej muszę symetryzować funkcję "Noga", ale problem polega na tym, że ta funkcja integruje się z już istniejącą bryłą (logicznie rzecz biorąc, noga jest dodatkiem do czegoś istniejącego).  Symetria funkcji nie działa, więc robię symetrię ciała, ale nagle całe ciało jest symetryczne, podczas gdy ja chcę tylko nogę.

Próbowałem narysować linię podziału, ale nadal zaznacza ona całe ciało, ponieważ linia podziału działa tylko na jednej powierzchni.

Powinniśmy być w stanie rozdzielić to ciało na dwie części, ale jak? ?

Pomóż mi, proszę...

Vertion 2014 i 2016 wystarczy wybrać plan i funkcję zakładki i działa.

Fajnie, ale to nie działa na moim kawałku. Zaznaczam, że jest to pomieszczenie o wielu funkcjach.

Co mogłoby przeszkodzić w realizacji tej funkcji? Nie rozumiem...

Tak jak mówisz, myślę, że fakt, że to tylko ciało. Myślę, że jedynym rozwiązaniem byłoby przerobienie funkcji nogi, bez symetrii.... przepraszam ale dla mnie byłoby to najłatwiejsze i nie widzę innego rozwiązania?

Miłego weekendu

G.

Witam

Czy możesz załączyć swój plik, abyśmy mogli zobaczyć i przeprowadzić testy???

Nie, nie mogę załączyć pliku. Więc przerobiłem nogę, aby uniknąć konieczności używania symetrii, ale w dniu, w którym masz bardzo złożoną nogę do symetryzacji, dobrze byłoby wiedzieć, jak rozwiązać ten problem.

Czy próbowałeś cyklicznego powtórzenia funkcji łapy?

2 polubienia

Najłatwiej dla mnie za pośrednictwem Twojej prośby

, które nie obejmują pod względem

ale to nic wielkiego ;-)

Wykonujesz powtórzenie swojego ciała za pomocą funkcji 

zrywasz więzy

i wynosisz materię na tę część ciała, która cię nie interesuje

i ratujesz swój kawałek, który pozostał pod nową nazwą

@+ ;-)

1 polubienie

Witam

Masz kilka opcji, w tym:

- Nie scalaj tej funkcji przed symetrią 

- Użyj funkcji płaszczyzny i przecięcia, aby utworzyć 2 bryły, a następnie wykonaj symetrię 

Następnie będziesz musiał połączyć ciała, aby mieć tylko jeden element.

3 polubienia

Być może miejsce, w którym chcesz zrobić swoją symetrię, też nie jest do końca symetryczne.

Do sprawdzenia w 2016 roku dostępne jest narzędzie (w narzędziu do sprawdzania symetrii)

W przeciwnym razie żaden inny pomysł niż te zaproponowane

1 polubienie

Witam

Czy możesz opublikować część?

2 polubienia

Weekendowy odpoczynek będzie korzystny.

Przyszedłem, aby opublikować rozwiązanie znalezione dziś rano, ale a.leblanc podał  je w międzyczasie. Rzeczywiście, podczas edycji funkcji "Arkusz bazowy gięcia/nogi" wystarczy odznaczyć pole "Wynik scalania", aby oddzielić dwie bryły, a tym samym móc powtórzyć tylko żądaną część.

Dziękuję wszystkim za pomoc,

Guillaume

1 polubienie