Jak korzystać z siatki powierzchni w CATiA V5 R21 (zaawansowane narzędzia do tworzenia siatki)

Witam, jestem nowy w Catii w ogóle, a w szczególności w powierzchni, a po zbudowaniu struktury w tym module chciałbym mieć możliwość przeprowadzenia analizy.

Ten samouczek dostępny na linkoa http://www.lynkoa.com/sites/default/files/questions/answer/03/03/2015/analyse_catia_v5.pdf wydaje się dobrze wyjaśniać procedury, które należy wykonać, ale mam problem ze zrozumieniem kilku jego aspektów:

- Czy konieczne jest utworzenie siatki do analizy obiektu powierzchniowego?

- W wywołaniu funkcji siatki, które parametry są obowiązkowe (specyfikacje lokalne?, uproszczenie siatki, ?, ...)

- Skąd mam wiedzieć, w parametrach globalnych, jaki rodzaj siatki (metoda trójkąta czołowego lub czworokąta czołowego) i jakiego typu elementów (liniowych lub parabolicznych) jestem zorientowany?

- Czy siatka kierunkowa zależy od rodzaju użytych materiałów, czy jest to kolejny parametr, który powinien mieć wpływ na ten wybór?

- Ponieważ siatka wydaje się być wykonywana na powierzchni, nie bierze się pod uwagę wyboru materiału podczas przeprowadzania analizy?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i rady, których moglibyście mi udzielić, załączam do Was na końcu tego postu różne zrzuty ekranu konstrukcji, jest to słupek wsporczy, który powinien być wykonany poprzez spawanie stalowej rury.

Ps: Zbudowałem konstrukcję za pomocą modułu powierzchniowego, a następnie pogrubiłem różne rury, aby uzyskać nowy korpus części.

Ps2: Ten plik jest częścią, a nie zespołem, chociaż ma złożone powierzchnie.

1 polubienie

Myślę, że samouczek jest wystarczająco kompletny, aby zrozumieć, dlaczego i jak

Masz w nim wszystkie definicje siatki i metody, które należy zastosować

55 stron do zrozumienia siatki CATIA

Miłego czytania

@+ ;-)

2 polubienia

Witaj, gt22 i dziękuję za udział.

Tak, samouczek jest dość kompletny, jeśli chodzi o to, jak to zrobić, wyjaśnia procedury, które należy wykonać, aby przeprowadzić analizy, ale brakuje w nim pewnych warunków wstępnych dotyczących części, która ma być analizowana.

Na przykład nie wiem, czy analizy uwzględniają urlop przyłączeniowy?

Dodatkowo, mając luki w powierzchni na Catii, nie mam pewności, czy powierzchnia (filar), którą analizuję, jest poprawnie zrealizowana, co ma bezpośrednie przełożenie na wyniki analizy.

Ps: Przy ostatniej próbie analiza mówi mi, że mój łącznik jest dobry wszędzie, z wyjątkiem zjazdu z połączenia, gdzie jest katastrofa

1 polubienie

Szukaj możliwości zmiany gęstości  siatki w tych miejscach

Zrób drobną siatkę w obszarze połączenia .strona 12 samouczka

i przyjrzyj się dobrze połączeniom siatki. Strony 46

@+

1 polubienie

Witam, musiałem zacząć od zera zamieszczoną wcześniej strukturę, ponieważ zrobienie analizy pierwszej wersji było prawdziwym kłopotem, oto druga:

Więc jeszcze zanim zacznę analizę, mam wątpliwości co do części do analizy, nie wiem, czy powinienem zrobić globalną analizę konstrukcji, czy raczej zdecydować się na analizę przez małe części zdefiniowane wcześniej?