Mam coś w rodzaju pergoli w rurach o wysokości około 3m, mam do zaoferowania wersję do uszczelnienia w ziemi (więc nie ma obaw o stabilność) oraz wersję na płycie po prostu postawionej na ziemi, a nie zamocowanej.
Chciałbym wiedzieć, czy w module symulacyjnym solidworks jest prosta funkcja, która pozwala wiedzieć, czy moja płyta, którą bym zaprojektował, była wystarczająco duża, aby moja pergola nie przewróciła się pod wpływem grawitacji i mojego obciążenia, które bym na nią nałożył?
Jeśli chodzi o symulację , nie będę wiedział, w przeciwnym razie, jeśli chodzi o mecha, prostą metodą jest ocena położenia środka ciężkości systemu, aby móc wyświetlić go na gramofonie. Jeśli jest na zewnątrz, będziesz miał punkt krytyczny.
Następnie można również ocenić wysiłek wymagany do przechylenia za pomocą momentów bezwładności.
Mam nadzieję, że szybkie podejście analityczne pomoże!
Jak wspomniano powyżej, musisz upewnić się, że środek ciężkości jest ustawiony tak, aby jego rzut na ziemię znajdował się zawsze nad twoją płytą, uważaj, aby nie zapomnieć o siłach zewnętrznych, które zostaną dodane do tych reprezentowanych, takich jak na przykład siła wiatru, więc prawdopodobne zginanie w twoich rurach ...
Podoba mi się to, co mówi stefbeno, a ponieważ środek ciężkości jest aktualizowany z każdym ruchem, musisz kliknąć na sygnalizację świetlną.
Jednak ten środek ciężkości znajduje się, gdy znajdujesz się poza symulacją.
Aby dowiedzieć się, co dzieje się w module symulacji, spójrz tutaj, są dobre pomysły i informacje http://content.lynkoa.com/forum/ecoulement-des-fluides/simulation-express