Porównywanie konfiguracji zespołów

Cze wszystkim

Mam zestaw z konfiguracjami X, co pozwala mi na sekwencjonowanie montażu. Dla każdej konfiguracji chcę dokonać porównania części dodanych między każdym krokiem. Mógłbym dokonać porównania za pomocą Excela z nomenklaturami, ale może to być długie i żmudne.

Czy Solidworks mógłby to zrobić?

dziękuję za pomoc :slight_smile:

Co masz na myśli mówiąc o porównaniu? Prosta informacja o liczbie części zaangażowanych w daną konfigurację lub różnica w liczbie części między 2 konfiguracjami?.. Ze swojej strony zrobiłbym plan z tyloma zakładkami, ile konfiguracji + przegląd (przekrojowy lub nie) w każdej zakładce + nomenklatura w każdej zakładce. Dzięki temu szybko uzyskasz liczbę części zaangażowanych w każdą konfigurację, przełączając się z jednej zakładki na drugą w oparciu o liczbę artykułów. Następnie, jeśli istnieje kilka kopii artykułu, od Ciebie zależy, czy weźmiesz go pod uwagę. Moim zdaniem jest to najszybszy sposób, jeśli nie chcesz zarządzać XL lub inną tabelą danych.

1 polubienie

Witam

Jak zbudowany jest Twój zespół? Czy w konfiguracjach reprezentujących różne etapy montażu komponenty są usuwane? czy po prostu ukryte?

Interesujące może być utworzenie wirtualnych podzespołów i w każdym z ich wirtualnych zespołów utworzenie pochodnej konfiguracji, która jest dokładnie taka sama, jak opcja ready w config / Display properties of child components, gdy jest używana jako podzespół:

• główna konfiguracja: Pokaż
  • Pochodna konfiguracja: ukryj

Uwaga: zaletą korzystania z pochodnej konfiguracji jest to, że wszystkie zmiany wprowadzone w głównej konfiguracji są domyślnie automatycznie stosowane do pochodnej konfiguracji.

W głównym zespole:
Dla pierwszej konfiguracji (krok 1):
→ wykorzystał główną konfigurację aktywnych podzespołów.
Dla drugiej konfiguracji (krok 2):
→ użyto konfiguracji pochodzącej z podzespołów w kroku 1
→ użyto konfiguracji głównego podzespołu dodanej w kroku 2
i tak dalej.

Na rysunku:
Proces, zgodnie z sugestią @fminisini z arkuszem dla każdego kroku i dla każdego BOM, dodaj BOM z następującymi opcjami:
image

Logicznie rzecz biorąc, na każdym kroku otrzymasz szczegółowe informacje o dodanych komponentach.
Następnie można dodawać wiersze i formuły do zestawień komponentów, aby wyświetlić na przykład liczbę dodanych komponentów i zgodnie z potrzebami.

Klikasz prawym przyciskiem myszy na komponent (dowolny komponent)/konfigurujesz komponent.
W oknie, które się otworzy, kliknij ikonę zakreśloną na czerwono:
config
Pojawią się wszystkie skonfigurowane komponenty i boki.

1 polubienie

Cze wszystkim

Dziękuję za odpowiedzi. Wydaje się, że wszystkie są wykonalne.
Porównawcze mam na myśli " wyodrębnianie " kawałków, które dodaję krok po kroku. Jest to zespół z częściami i podzespołami.

W moim zespole części są usuwane, a następnie wstawiane z powrotem do etapów montażu.

Wydaje mi się, że odpowiedź Le @Silver_Surfer jest tym, czego potrzebuję. Próbuję tego. Dziękuję

1 polubienie