Jeśli otwieram tę dyskusję, to dlatego, że szukam rozwiązania, aby porównać części dwóch lub więcej elementów.
Więc oto jest, w mojej firmie często ponownie wykorzystujemy istniejące części lub podzespoły do tworzenia nowych części! A więc chciałbym porównać dwa (lub więcej) w przybliżeniu identyczne zespoły i umieć wydobyć części wspólne między nimi, aby móc je wymienić i dostarczyć naszemu dostawcy.
Z góry dziękuję, wszystkie rozwiązania są mile widziane.
Więc nie, szukam identycznych części (to samo odniesienie) w kilku różnych zespołach. Aby móc wydrukować listę z częścią X jest używana w zespole 1 i 2, część Y w zespole 1 i 3, część Z 1; 2 i 3 ,... itd.
Ale szukam rozwiązania z podstawową wersją solidworks lub narzędziami takimi jak mycadtool.
Myślę, że to rozwiązanie jest trochę drogie jak na te kilka razy, kiedy musimy przeprowadzić te badania.
Wszystko, co musisz zrobić, to znaleźć dziennik, który szuka duplikatów w systemie Windows.
Zrób kompozycję każdego ASS na wynos i porównaj pliki w każdym katalogu.
Edycja: zachowaj ostrożność, jeśli oryginalne zespoły są zapisane z ich częściami w różnych miejscach, dwie części o tej samej nazwie niekoniecznie oznaczają dwie identyczne części.
Ponadto musisz upewnić się, że geometria i właściwości są identyczne.
Naprawdę nie mam imperatywu do porównania! Na samym końcu chciałbym mieć jakąś listę części, z różnicami i częściami wspólnymi tych zespołów z kodem kolorystycznym lub listą, która naprawdę mnie interesuje, o ile pozostaje łatwa do zrozumienia dla naszych dostawców.
Oto cały kod (zrobiony w pośpiechu, więc do sprawdzenia, podjęcia i poprawy). Dzięki temu możliwe jest, z kilku Asm załadowanych do oprogramowania, wyszczególnienie komponentów każdego Asm, a następnie wskazanie, które są nadrzędne Asm dla każdej części.
Jeśli chcesz przetestować, jak to wygląda, musisz uruchomić oprogramowanie, załadować 2 lub 3 asm, a następnie uruchomić .exe, który znajduje się w Exe Compare ASM SW\Source\bin\Debug. Wynik będzie w postaci pliku csv w tym samym folderze po zakończeniu przetwarzania. Dla twojej informacji jestem na SW2015, ale nie sądzę, żeby to wiele zmieniało.