Porównywanie części z dwóch lub więcej zespołów

Witam

Jestem użytkownikiem solidworks 2017,

Jeśli otwieram tę dyskusję, to dlatego, że szukam rozwiązania, aby porównać części dwóch lub więcej elementów.

Więc oto jest, w mojej firmie często ponownie wykorzystujemy istniejące części lub podzespoły do tworzenia nowych części! A więc chciałbym porównać dwa (lub więcej) w przybliżeniu identyczne zespoły i umieć wydobyć części wspólne między nimi, aby móc je wymienić i dostarczyć naszemu dostawcy.

Z góry dziękuję, wszystkie rozwiązania są mile widziane.

1 polubienie

Witam, domyślam się, że PB polega na tym, że szukasz identycznych części w kilku ASS, ale które nie mają tej samej nazwy, prawda?

W DS Exalead One jest na to rozwiązanie

Krótko mówiąc, jest to wyszukiwarka, która może indeksować właściwości, ale także geometrię 3D.

Szukaj duplikatów, części wspólnych lub zasadniczo identycznych.

2 polubienia

Witaj Franck.ceroux, dziękuję za odpowiedź.

Więc nie, szukam  identycznych części (to samo odniesienie) w kilku różnych zespołach. Aby móc wydrukować listę z częścią X jest używana w zespole 1 i 2, część Y w zespole 1 i 3, część Z 1; 2 i 3 ,... itd.

Ale szukam rozwiązania z podstawową wersją solidworks lub narzędziami takimi jak mycadtool.

Myślę, że to rozwiązanie jest trochę drogie jak na te kilka razy, kiedy musimy przeprowadzić te badania.

Oglądaj za pomocą Draw Compare Design Checker

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/design-checker-et-draw-compare (w języku angielskim)

@+

1 polubienie

Jeśli części wspólne mają tę samą nazwę ( plik).

Wszystko, co musisz zrobić, to znaleźć dziennik, który szuka duplikatów w systemie Windows.

Zrób kompozycję każdego ASS na wynos i porównaj pliki w każdym katalogu.

Edycja: zachowaj ostrożność, jeśli oryginalne zespoły są zapisane z ich częściami w różnych miejscach, dwie części o tej samej nazwie niekoniecznie oznaczają dwie identyczne części.

Ponadto musisz upewnić się, że geometria i właściwości są identyczne.

2 polubienia

Witaj GT22 i dziękuję za odpowiedź.

Właśnie spojrzałem na samouczek i w żadnym momencie nie widzę sposobu, aby rozwiązać mój problem z porównaniem montażu?

Może byś mi wytłumaczył, czy kiedykolwiek miałeś z tym do czynienia?

z modułem sprawdzania projektu

Można porównać części zespołów  i zestawienie komponentów

W zależności od wybranych opcji, tak przez fakt znajdź pokoje wspólne

chyba, że nie zrozumiałem twojego pytania

@+

2 polubienia

Witam

Czy Twoje podzespoły mają być analizowane wczytywane do oprogramowania, czy mogą być ładowane za pomocą makra?

Ponieważ jeśli chodzi o okazjonalną analizę porównania docelowych zespołów, jest to wykonalne za pomocą makra lub małego programu.

Pozdrowienia

Witaj d.roger,

Naprawdę nie mam imperatywu do porównania! Na samym końcu chciałbym mieć jakąś listę części, z różnicami i częściami wspólnymi tych zespołów z kodem kolorystycznym lub listą, która naprawdę mnie interesuje, o ile pozostaje łatwa do zrozumienia dla naszych dostawców.

Witam

Poniżej znajdują się już przykłady funkcji (w C#), które pozwalają analizować zawartość zestawów oprogramowania.

Do napisania jest jeszcze funkcja porównania.

Pozdrowienia

exemples_fonctions_analyse_contenu_asm_sw.cs
2 polubienia

Cześć d.roger,

Dziękujemy za fragment kodu. To ciekawe.

Najwyraźniej brakuje kilku deklaracji: Child, ListeChild, ElemenChild, ListeElmenChild...

Czy mógłbyś nas oświecić (jestem kolegą Auréliena) na temat tego, co odzyskuje kod? Nie korzystasz z interfejsów API Menedżera dokumentów?

Witaj remremrem,

Oto cały kod (zrobiony w pośpiechu, więc do sprawdzenia, podjęcia i poprawy). Dzięki temu możliwe jest, z kilku Asm załadowanych do oprogramowania, wyszczególnienie komponentów każdego Asm, a następnie wskazanie, które są nadrzędne Asm dla każdej części.

Pozdrowienia

exe_compare_asm_sw.7z
2 polubienia

Dziękuję d.roger

Patrzę na to.

Nie omieszkam wrócić, aby informować Was na bieżąco ;-)

Jeśli chcesz przetestować, jak to wygląda, musisz uruchomić oprogramowanie, załadować 2 lub 3 asm, a następnie uruchomić .exe, który znajduje się w Exe Compare ASM SW\Source\bin\Debug. Wynik będzie w postaci pliku csv w tym samym folderze po zakończeniu przetwarzania. Dla twojej informacji jestem na SW2015, ale nie sądzę, żeby to wiele zmieniało.

Pozdrowienia