Do pracy muszę wykonać nieco skomplikowane ostrze, zmuszone do przejścia przez pole "powierzchnia", nie ma problemu na tym poziomie, jednak cały mój projekt jest modelowany w Solidworks 2013, a panel powierzchni SLDW jest za mały dla mojej aplikacji.
Czy możliwe jest modelowanie mojego ostrza za pomocą Catia V6, który ma bardziej kompletny stół warsztatowy do powierzchni, i otwieranie go za pomocą SLDW, mając jednocześnie możliwość modyfikowania funkcji mojej części, bez bycia plikiem takim jak STEP lub innym dla podsumowania?
Może to trochę głupie pytanie, ale chciałbym mieć możliwość modyfikacji mojego ostrza pod SLDW bez konieczności wracania za każdym razem do Catia V6.
Niestety, kompatybilność między oprogramowaniem pozostaje na razie odległym marzeniem, nawet między dwoma programami tej samej firmy, a tym bardziej na pierwszy rzut oka.
Jest to możliwe w niektórych przypadkach (na przykład Pro-E w SolidWokrs) lub za pomocą FeatureWorks (dostępne w SolidWorks Pro), ale szczególnie dla klasycznych kształtów bryłowych (część frezowana, toczona lub blacha).
Istnieją również interafces i gateways, które pozwalają to zrobić, ale za zbyt dużą cenę, jeśli jest to jednorazowe użycie, jak wydaje się, że tak jest w Twoim przypadku.
Tak więc w SolidWorks możesz otworzyć natywną Catia V5 (nie wiem czy działa z V6)
Ale to działa tylko w ten sposób. Otworzysz Catia V5 w SolidWorks, ale SolidWorks nie będzie w stanie zapisać go w formacie Catia. Ale jest to opcja płatna, musiałbym przyjrzeć się bardziej szczegółowo, czy jest dostępna w wersji premium (Pro, byłbym zaskoczony).
Dla Bidirectional Datakit stworzył interfejs (znowu nie wiem, czy działa z Catia V6).
W przeciwnym razie dziwię się, że jesteś w V6, to bardzo niedawno, prawda?
Interfejsy, o których wspominasz, nie pozwalają na pobranie historii funkcji, jak życzy sobie @hospital.quentin.
Z drugiej strony chciałbym zwrócić uwagę, że w SolidWorks jest wiele funkcji, które pozwolą na modyfikację zaimportowanego ciała nawet bez posiadania jego historii budowy.
W SW premium nie ma interafce Catia, jest to opcja płatna!
Z drugiej strony, jeśli Twoja firma zakupiła interfejs, tak, możesz kontynuować pracę nad ostrzem, ale nie modyfikować etapów konstrukcyjnych przeprowadzonych w ramach Catia.
Ale tak jak pisałem wyżej, w SolidWorks jest jeszcze wiele funkcji, które pozwalają na modyfikację brył powierzchniowych (modyfikacja powierzchni, przesuwanie powierzchni, przywracanie powierzchni, ....)
Potwierdzam, że do importu CATIA w ramach SOLIDWORKS potrzebna jest licencja CATIA Translator, która jest w pełni zintegrowana z SOLIDWORKS, lub potrzebna jest brama typu Datakit
@coyote, obecnie tak, tłumacz catia jest planowany dla V5, po tym jak nic nie mówi, że ten moduł nie będzie ewoluował w przyszłych wersjach , aby móc otworzyć na przykład V6
Różne funkcje nie są obecne w SLDW, lub jeszcze ich nie odkryłem, co też jest prawdopodobne, jak na przykład funkcja interpolacji.
Wyzwanie polega na wykonaniu łopaty do turbiny hydroelektrycznej, po wymodelowaniu plik CAD zostanie wykorzystany do stworzenia wrażenia prototypowania 3D, a następnie wykonania łopaty w odlewni.
@hospital.quetin: Jeśli Twoja firma jest klientem Axemble i nabyła usługę MyCadServicies, istnieją narzędzia, które pozwalają na tworzenie ścieżek, a tym samym powierzchni z plików punktowych (xls, txt lub innych).