Korzystam z oprogramowania Solidworks 2013. Mam projekt, który został narysowany w Pro Engineer podczas otwierania w solidworks, co powoduje, że część jest importowana i kończę tylko z konturem części, tracę wszystkie wymiary rysunkowe części. W montażach tracę też wszystkie ograniczenia. Czy ktoś mógłby mnie oświecić na temat formatu, w jakim należy zarejestrować części od Pro Engineer, aby uzyskać wymiary?
Dziękuję za tę odpowiedź, która z jednej strony rozwiązała moje pytanie, ale teraz stanowi dla mnie prawdziwy problem w związku z modyfikacją tego podwozia, które składa się z 350 elementów.
Poza odzyskiwaniem wszystkiego w objętości, a następnie przerysowywaniem tylko części, które mają być zmodyfikowane, naprawdę nie rozumiem, jak mógłbyś to zrobić...
Konwerter Pro/ENGINEER eksportuje dokumenty części i złożeń Pro/ENGINEER jako dokumenty części lub złożenia SolidWorks. Podczas tego procesu importowane są atrybuty, elementy, szkice i wymiary części Pro/ENGINEER. Jeśli nie wszystkie elementy w pliku są obsługiwane, można zaimportować plik jako bryłę gęstości lub model wieloboczny. Konwerter Pro/ENGINEER obsługuje import krzywych swobodnych, modeli krawędziowych i danych wielokątów.
Rzeczywiście, właśnie otworzyłem część Pro E, która miała format *.prt.1 i mogłem zaimportować funkcje i niektóre wymiary części. Nadal jest lekki, ale lepsze to niż nic. Dokument zamieszczam jako załącznik poniżej.
FYI, nie skupiaj się na liczbie po .prt lub .asm. Pro/e zachowuje wszystkie wersje pliku, zwiększając tę liczbę przy każdym zapisie. Podczas eksportowania do nowego folderu konto zaczyna się od nowa od 1.