Dynamiczny inteligentny komponent

Witam

Przede wszystkim przepraszam, jeśli pytanie zostało już zadane, moje badania zakończyły się niepowodzeniem i nie mogę znaleźć satysfakcjonujących zasobów w pomocy SW.

Mam część "nakrętkową", o różnych konfiguracjach (M6, M8, M10 itp.).
Chciałbym, aby był to inteligentny komponent, aby odpowiednia konfiguracja była wybierana automatycznie przez oprogramowanie. Co udaje mi się to dzięki opcji "auto-size" stworzonego przeze mnie inteligentnego komponentu "nut". W ten sposób umieszczona nakrętka odpowiada rozmiarowi wybranego otworu. Jak na razie dobrze idzie!

Teraz chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest uczynienie z tego funkcji dynamicznej: to znaczy, że zmiana rozmiaru otworu automatycznie zmienia konfigurację nakrętki, aby nadać jej odpowiedni rozmiar. 

Z góry dziękuję i jeszcze raz przepraszam, jeśli jest to pytanie, na które już się uporaliśmy

1 polubienie

Witam

Pytanie jest interesujące; Szkoda, że na razie nie ma odpowiedzi.
Po podstawowym teście (płytka z M10 + śruba ToolBox, która konfiguruje się sama przy wkładaniu); jeśli zmienię średnicę otworu na na M20, śruba nie jest bezpośrednio. Musisz ręcznie zmodyfikować konfigurację M20.

Może makro pozwala zrobić to automatycznie?

1 polubienie

W przeciwnym razie musisz przejść przez "Smart Fastener", który jest kolejną logiką do ustawiania.

1 polubienie

Idealnym rozwiązaniem jest użycie "Funkcji montażu", a tym samym wykonanie pogłębiaczy stożkowych i kranów bezpośrednio w zespole (w kontekście) i umieszczenie łącznika bezpośrednio w tej funkcji (a więc "Smart Fastener" w trybie automatycznym).

podążają za ewolucją modyfikacji Ø gwintowania.

2 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedź!
Rozwiązanie z funkcją montażu powinno prawdopodobnie działać, ale niestety nie mam skrzynki narzędziowej i Smart Fastener; Czy jest to naprawdę ciekawy moduł?

W tym przypadku mogę zajrzeć do makra.

Jeszcze raz dziękujemy!

1 polubienie