Pracuję pod SW2014 i mam mały problem podczas pracy w Complex Assembly.
Pozwólcie, że wyjaśnię: pracuję nad budynkiem, w którym muszę zainstalować sieci kanalizacji. Mam kilka central wentylacyjnych składających się z kilku sieci każda (ekstrakcja, odzysk, przedmuch, przedmuch + akumulator...).
Postępuję w następujący sposób: mój budynek jest zamocowany w moim zespole, a ja wstawiam sieci do mojego budynku jedna po drugiej. Kiedy jestem "skończony" (ponieważ nigdy nie jest do końca skończony) z różnymi gałęziami sieci, łączę je w podzespół, aby oddzielić różne sieci różnych wezwań do działania. Jak na razie dobrze idzie.
Mój problem pojawia się, gdy próbuję zmodyfikować moje sieci (tak, klient zmienił zdanie, zaskakujące, prawda?). W tym momencie wyjmuję sieć docelową z jej podzespołu, aby uniknąć wielu błędów ograniczeń podczas modyfikacji. Problem polega na tym, że po wyjęciu części z jej podzespołu nie mam możliwości otwarcia drzewa konstrukcyjnego mojej części w drzewie mojego zespołu... (Zrzut ekranu CF)
Muszę wrócić do mojej części, aby znaleźć jej strukturę drzewa, nie można jej edytować w złożeniu... Próbowałem przeładować całość, nic nie pomaga, Ctrl+Q nie działa...
Czy ktoś kiedykolwiek miał ten problem? Czy będzie wiedział, jak go rozwiązać? Z góry dziękuję.
PS: połączone drzewo ma wiele błędów ograniczeń, ale to nie jest problem, zdarza mi się to często, nawet na "idealnych" złożeniach.
Cześć @Lucas, nie, nie ma żadnych modułów, jestem na SW2014 Standard.
W rzeczywistości, jeśli zamknięcie mojego zespołu i ponowne jego otwarcie jest rozwiązaniem, ale ponieważ otwarcie zajmuje trochę czasu, jeśli muszę to zrobić dla każdej modyfikacji, narysuję prostą długość do dnia ...
Nie masz wyboru, musisz zamykać i otwierać ponownie z każdą nową edycją
Jeśli jest zbyt długi na ponowne otwarcie, istnieje narzędzie paska blokowania, które nie bierze wszystkiego pod uwagę, ale pozostaje aktywne dla wizualizacji i porusza się zgodnie z kaprysem wszystkich
Próbowałem go naładować, rozjaśnić, rozwiązać... Nic do zrobienia
Przebudowa zespołu... Mem
Nagrałem to, nagrałem jeszcze raz pod różnymi nazwami... Ditto
I tak, problem pojawia się również na częściach, które nie mają błędów ograniczeń...
@gt22, To, co mi oferujesz, to rzeczywiście rozwiązanie, które działa, ale jak wyjaśniłem Lucasowi, mój montaż jest ciężki... Zrobienie prostego nagrania zajmuje mi około 1m30s i otwarcie montażu od dwóch do pięciu minut... Jeśli każda edycja sprawi, że stracę pięć minut, mój dzień zostanie skrócony do czekania na otwarcie moich plików...
W przeciwnym razie, nawet jeśli ponownie otworzysz podzespół lub część, ponownie je zarejestrujesz, błąd nie zniknie:(
Ha tak, a jeśli chodzi o pasek blokowania, otworzyłem inny temat, w którym podałeś mi to rozwiązanie na czas ładowania. Niestety, ta słynna sztabka nigdy nie pojawiła się na tym precyzyjnym montażu...
Działa wszędzie... Z wyjątkiem tego montażu, nad którym pracuję i zamierzam pracować co najmniej do 2015 roku... Przeładowałem moje konfiguracje, nie chce się pojawić :(
Dekompozycja podzespołu lub zmiana kolejności komponentów wpływa na wiązania i operacje, które odnoszą się do wybranych komponentów. Decyzje dotyczące grupowania hierarchicznego powinny być zatem podejmowane na wczesnym etapie procesu tworzenia złożonego zespołu, aby zminimalizować ich wpływ na te obiekty.
Ograniczenia zostaną przeniesione do folderu Ograniczenia wspólnego elementu nadrzędnego najniższego poziomu.
Weźmy na przykład przypadek wiązania między P1 i P2 w folderze Wiązania zagnieżdżonego podzespołu S3.
Jeśli przeniesiesz P1 o jeden poziom wyżej (w S1), ograniczenie zostanie przeniesione do folderu Ograniczeniaw S1, który jest wspólnym elementem nadrzędnym najniższego poziomu w tej samej gałęzi.
Jeśli przeniesiesz P1 do S2 (inna gałąź), wiązanie z kolei zostanie przeniesione do folderu Ograniczenia zestawu A najwyższego poziomu , który jest jedynym wspólnym elementem nadrzędnym.
W przypadku dekompozycji S3 wiązanie zostanie przeniesione dofolderu Wiązania w podzespole S1.
Jeśli przeniesiemy oryginalny komponent szyku do innego złożenia, element szyku i wszystkie wystąpienia wygenerowane przez szyk zostaną usunięte.
W przypadku dekompozycji podzespołu z szykiem komponentów element szyku i wygenerowane wystąpienia są usuwane. Oryginalny komponent staje się komponentem złożenia następnego poziomu.
Nie można przenosić pojedynczych instancji wygenerowanych przez powtórzenie.
Funkcje montażu, usuwania materiału i wiercenia są usunięte.
Równań nie można rozwiązać, ponieważ w wielu przypadkach przyrostek <n> liczby występowania komponentów zmienia się podczas przestawiania lub dekompozycji złożenia. Ta zmiana jest wprowadzana automatycznie, aby uniknąć konfliktów z komponentami w zespole docelowym.
Komponent o zmienionej kolejności jest usuwany ze wszystkich etapów rozstrzelenia, w których się pojawia.
Podzespoły wyznaczania trasy podlegają określonym regułom. Aby uzyskać więcej informacji, zapoznaj się z tematami pomocy SolidWorks Routing.
Miałem problem, gdy zapisywałem mój podzespół wewnętrznie, gdy był przeznaczony do dużego montażu.
Drugą rzeczą, która utkwiła mi w pamięci, były nagrania, w których zachowałem oryginalne imię
Rodzaj zespołu 1 dla jednej maszyny i zespół 1 dla drugiego typu maszyny
Tak więc nawet po to, aby wewnętrzny podzespół mógł uciec, zapisuję je pod nazwą lub konkretnym ref związanym z otwartym zespołem (TOTO 1 rzeczy, TOTO powrót rzeczy, itp.).
I mam to od kiedy zacząłem pracować w 2014 roku.
SW2014 szpieguje nas i przeszukuje cały komputer, co sprawia, że ciągle znajduję identyczne pliki z różnymi wewnętrznymi identyfikatorami. (a potem zdaję sobie sprawę, że ;) pracuję jak świnia)
Cóż, po chwili poszukiwań znalazłem wyjście... Niezbyt kato, ale działa!
Zasadniczo muszę ukryć komponent, który jest wadliwy, pokazać go ponownie, a jego drzewo konstrukcyjne wychodzi jak cud!! Nie pytajcie mnie jak to znalazłem, nie mam pojęcia ;P
@+
PS: Jeśli chodzi o część dotyczącą świń, wystarczy spojrzeć na niektóre drzewa (takie jak moje ;)), aby zdać sobie sprawę, że tak zwana praca ze świniami jest bardzo popularna ;)