INTELIGENTNE KOMPONENTY - Twoje zastosowanie

Cze wszystkim

Tworzę to małe forum, aby każdy mógł dać mi swoje zastosowanie i punkt widzenia w odniesieniu do inteligentnych komponentów SOLIDWORKS.

Ponieważ chcę to ustawić w naszym biurze projektowym.

Dla jednego z naszych klientów mamy podzespoły elektroniczne do wszczepienia w pomieszczenia, dzięki czemu tworzymy obudowy/krany itp... Nadaje się do każdego elementu.
Zadania, które są bardzo powtarzalne i dlatego można je usunąć za pomocą inteligentnych komponentów "In Theory".

W tej chwili jestem nowy w tej dziedzinie, mogę skojarzyć funkcje i komponenty z inteligentnym komponentem, ale nie mogę zdać sobie sprawy z dodawania automatycznych wiązań.

Czekam na twój powrót,

Miłego dnia

Wydaje mi się, że to okrągły element.
W przypadku ograniczeń automatycznych możliwe jest tylko 1 ograniczenie z pamięci.
Tak więc dla przykładu (zbliżonej do okrągłego czujnika) musisz wybrać tą krawędź, aby zadziałała:

1 polubienie

Witaj @sbadenis ,

Ojej, pojedyncze ograniczenie to za mało w przypadku elementu (na załączonym zdjęciu).

Musi być jakaś sztuczka, żeby wszystko robiło się automatycznie?

Być może powiedziałem jakieś bzdury:
https://help.solidworks.com/2019/French/SolidWorks/sldworks/c_Mate_References_Overview_SWassy.htm
Z drugiej strony, moja technika rzeczywiście działa bardzo dobrze, bez odniesienia do ograniczeń, które można dodać do drugiej części.
W Twoim przypadku mam nadzieję, że inny członek przyniesie Ci przyjemniejsze rozwiązanie.
I przykład:
https://help.solidworks.com/2019/French/SolidWorks/sldworks/c_example_mate_reference_multiple_entities.htm

1 polubienie

Świetnie, dziękuję za odpowiedzi @sbadenis .

Czy masz opinię na temat zastosowania inteligentnych komponentów?

Osobiście unikam wszystkiego, co jest związane z montażem (usunięcie związane z częścią, inteligentny komponent...), ponieważ powoduje to spowolnienie montażu. (a potem na dużych zgromadzeniach jest to nie do zniesienia)
A także w przypadku kopiowania i modyfikowania w przypadku innego projektu może to szybko stać się bardzo trudne.

2 polubienia

Witam;

Dołączam do @sbadenis za korzystanie z "inteligentnych" komponentów... (to jest "Fuj") :face_vomiting:

Może to stać się problematyczne (i to nie tylko trochę), jeśli skopiujesz lub zmienisz nazwy swoich części lub zespołów (odniesienia do inteligentnych komponentów nie następują (pliki tymczasowe).
Ale także przy najmniejszej aktualizacji wszystkie twoje cięcia (we wszystkich poprzednich sprawach) mogą zostać naruszone, jeśli nie będziesz czujny.
A to również stwarza problem "tylko do odczytu" w komponentach, które powinny znajdować się w bibliotece...

Mówię z doświadczenia, że nawet jeśli taka możliwość wydaje się interesująca na papierze, to po wielu problemach z naszymi zgromadzeniami ostatecznie całkowicie z nich zrezygnowaliśmy.
Nawiasem mówiąc, programiści Solidworks nie pracują nad tym od dłuższego czasu...

Bardziej prawdopodobne jest, że użyjemy "funkcji bibliotecznych" do wygenerowania naszej "specyficznej obróbki" (którą następnie rozkładamy na nasze części).

W innym temacie spróbuj połączyć wiązania magnetyczne (łączniki) z odniesieniami do ograniczeń, prawdopodobnie powinno to ułatwić Ci pracę.

Pozdrowienia.

3 polubienia