Kompozycja na wynos

Witam 

W poniższych linkach widzę, że zmiana referencji jest źle wykonana dla symulacji.

http://www.lynkoa.com/store/mycadfr/kb/solidworks/piece-assemblage-mise-en-plan/changement-incorrecte-de-reference-dans-composition-a-emporter.html

Czy to możliwe, że robi to samo dla kompletnych zespołów?

Chciałbym przeprowadzić migrację zespołów maszyn do sejfu EPDM.

W tym celu biorę projekt, tworzę kompozycję na wynos i umieszczam rysunki.

Po pierwsze, co oznacza zagnieżdżony wyświetlacz lub płaski wyświetlacz w lewym górnym rogu okna Composition to Go?

Czy to normalne, że kiedy tworzę kompozycję na wynos zespołu, znajduję zespoły, które w zasadzie nie mają żadnego związku z moim głównym zespołem.

Widzę złożenie 70 w moim głównym złożeniu w oknie Kompozycja domowa, ale w moim otwartym złożeniu w Solidworks nie mogę go znaleźć.

Nie rozumiem więc, jak udaje mu się wziąć ten montaż 70, skoro ja go nie widzę.

więc kiedy już zrobię swoją kompozycję na wynos i otworzę zespół, z którego zrobiłem kompozycję na wynos i umieściłem w sejfie, zawsze trafia on do sieci z łączem dostępowym L/... podczas gdy wszystko jest na C/....

Czy coś rozumiesz?

Z góry dziękuję

1 polubienie

Czy to dlatego, że mam lekki montaż?

Witam

Przede wszystkim to nie kompozycja na wynos powinna być wykonana, aby umieścić montaż w sejfie, ale archiwum!

Zobacz ten link:

http://help.solidworks.com/2013/french/enterprisepdm/fileexplorer/r_file_check_in_dialog_box.htm

2 polubienia

Zagnieżdżony wyświetlacz pozwala zobaczyć za pomocą zakładek, w którym podzespole lub w jakiej płaszczyźnie znajduje się dana część lub złożenie, dzięki czemu można zobaczyć, gdzie na przykład używany jest zespół 70, o którym mówisz.

Płaski wpływ spowoduje wyświetlenie tej samej listy części, ale bez wcięcia (znanego również jako akapit).

2 polubienia

Decydując się na dołączenie rysunków, możliwe jest, że rysunek wyświetla zespół, który chcesz umieścić w bagażniku + zespół 70, prawda? Dlatego też będziemy mieli montaż 70.

Nie jest to związane z lekkimi mieszankami.

2 polubienia

Ale mamy pliki, które nadal znajdują się na serwerze. musimy przeprowadzić migrację tych plików do skarbca EPDM.

Chcę więc zabrać ze sobą kompozycję, aby móc wszystko umieścić w pliku klienta.

1 polubienie
Nie ma znaczenia, czy pliki znajdują się na serwerze, nie ma potrzeby tworzenia kompozycji, którą zabierzesz ze sobą! Wystarczy otworzyć je w SolidWorks, aby zarchiwizować je z SolidWorks.

Ale jeśli mam zespół z 300 częściami, będę musiał wtedy zarchiwizować 1 do 1 części, prawda?

Ale w każdym razie nie rozumiem, dlaczego, kiedy robię kompozycję na wynos, zawsze jest ścieżka do serwera, ponieważ proszę go o pobranie kawałków i umieszczenie ich w folderze. To nie jest naprawdę dobrze zrobione...

Witam

Kompozycja, którą należy zabrać ze sobą, jest idealna w tego rodzaju przypadkach!!

Jeśli Twój zespół ma już elementy zapisane w EPDM, podczas komponowania na wynos kliknij "Wybierz/Zamień", wybierz "w folderze", z "C:\", zaznacz "odznacz elementy", a następnie kliknij "wyłącz wszystko". W ten sposób wszystko, co znajduje się w EPDM, nie zostanie zmiecione z powierzchni ziemi.

Jeśli żaden plik nie znajduje się w EPDM lub nawet masz duplikaty (jedna wersja pliku w EPDM, a inna na starym serwerze, obie o tej samej nazwie), wykonaj kompletną kompozycję.

Wolę zapisać tę kompozycję, aby zabrać ją ze sobą na przykład w tymczasowym folderze na biurku. Niekoniecznie dobrze jest zapisać go w EPDM na żywo i może  to wyjaśnić problem z L:\.

Gdy masz już swoje pliki w tym folderze tymczasowym, skopiuj je wszystkie do EPDM.

Po skopiowaniu kliknij zespół głowicy, przejdź do Narzędzia/Aktualizuj referencje. System ponownie połączy pliki.

Na koniec zarchiwizuj cały ten mały świat.

1 polubienie

Witam

Dokonałem tego rodzaju manipulacji (tj. umieściłem w teczce na moim biurku) przed włożeniem jej do sejfu. Nie wiem dlaczego dzisiaj linki do L są mniej ważne. Może dlatego, że zrestartowałem komputer. (w końcu wybudzony ze snu)

Ale przed ponownym otwarciem złożenia zamknąłem Solidworks. 

Może nie opróżnić pamięci podręcznej...

W jaki sposób można go łatwo opróżnić?

W przeciwnym razie zrobiłem kompozycję na wynos tego samego zestawu w widoku płaskim i zagnieżdżonym (w dwóch różnych folderach), a w moim folderze daje to samo.

wszystkie dokumenty znajdują się w folderze, w którym je umieszczam i nie ma podfolderu... bo mam podać sufiks?

Nie mogę znaleźć polecenia "Aktualizuj odwołania", o którym mówisz. Musisz być w sejfie, w którym ta kolejność jest zawsze dostępna.

W przypadku montażu '70' może się zdarzyć, że artykuł został skopiowany z innego projektu.

I że ta część została wykonana na zasadzie symetrii w ówczesnym montażu "70".

Wyłączanie komputera od czasu do czasu nie zaszkodzi. Przełączenie systemu w tryb czuwania to nie wszystko!

O jakiej pamięci podręcznej mówisz? Klasyczna pamięć podręczna czy pamięć podręczna EPDM? W przypadku klasycznej pamięci podręcznej najlepiej jest ją ponownie uruchomić. W przypadku pamięci podręcznej EPDM kliknij prawym przyciskiem myszy sejf (niebieskie logo z 2 białymi strzałkami) "Wyczyść lokalną pamięć podręczną".

W przypadku opcji Widok zagnieżdżony/Widok płaski, jak wspomniano w @.PL powyżej, jest to tylko kwestia wyświetlania, nie ma ona wpływu na wynik kompozycji.

W przypadku opcji "płaskie oparcie" ma to wpływ na wynik. Jeśli ta opcja jest zaznaczona, wszystko znajduje się w tym samym folderze. Jeśli ta opcja nie jest zaznaczona, drzewo zostanie odtworzone. Niekoniecznie mądrze w Twoim przypadku?

Kolejne pytanie, dlaczego przyrostek??? Nazwy w EPDM różnią się od tych w sieci szkieletowej??? W takim przypadku aktualizacja odniesień nie zadziała! A może chcesz bardziej szczegółowo omówić swój sposób działania?

Aby uzyskać dostęp do narzędzia, spójrz na załączony obraz: Narzędzia/Odwołania aktualizacji. Aby to narzędzie działało, zestawy, które mają zostać zaktualizowane, muszą zostać wyodrębnione.

screenshot1483.jpg

Witam

Umieściłem sufiks w EPDM, aby sprawdzić, czy lepiej zmienił linki do plików...

Musimy przeprowadzić migrację z rozwiązania numeracyjnego typu 

00-00-0000-00-00, których numery były zarządzane w pliku Excel i gdzie każda osoba musiała stworzyć własne liczby i nie popełnić błędu....

ma prosty numer utworzony przez EPDM

PAR - xxxxxxx (dla części)

ASS- xxxxxxx (do montaży)

więc całkowicie zmieniamy numerację i tak naprawdę nie wiem, jak migrować...

Pytania dodatkowe:

ze starymi plikami  (xx-xx-xxxx-xx-xx  ) dla nazwy pliku Umieściłem opis we właściwościach części, a w menedżerze funkcji mogłem określić, co jest wyświetlane (np. opis), teraz za pomocą EPDM nie mogę już tego uzyskać, zawsze jest to nazwa pliku, który znajduje się w menedżerze funkcji...

Czy wiesz dlaczego?

Dobry... Nie jest łatwo poradzić sobie z tym wszystkim za pomocą prostego pytania! Ale postaramy się iść do przodu.

Dla mnie zmiana nazwy MUSI zostać wykonana, gdy wszystkie pliki są w EPDM, referencje zaktualizowane, a cały ten mały świat zarchiwizowany. Od tego momentu każda zmiana nazwy będzie "widoczna" przez system, a odwołania zostaną zachowane (w przeciwieństwie do zmiany nazwy w klasycznym folderze systemu Windows).

Najprostszym sposobem zmiany nazw plików jest zarządzanie nimi poprzez zmianę statusu WorkFlow, który będzie korzystał z liczników EPDM. Może to jest to, co planujesz zrobić dla zupełnie nowych części: krok "NUMER"?

Kilka szczegółów, które wydają mi się ważne:

• W swoich "starych" plikach, które mają zostać przeniesione do EPDM, musisz być w stanie łatwo znaleźć jego starą nazwę. W przeszłości przeprowadzałem tego rodzaju migrację i wpisałem ten stary kod w komentarzu do indeksu A: "Utworzenie 00-00-0000-00-00 ". Wydaje mi się, że zostało to zrobione za pomocą narzędzia INTEGRATION MyCADTools. Możesz też utworzyć właściwość, w której te informacje będą przechowywane.
  • Zachowaj indeks izo między starą a nową nazwą: 00-00-0000-00-00 ind. C = PAR - xxxxxxx Ind.C. Więc 00-00-0000-00-00 ind. D i PAR - xxxxxxx Ind.B nie będą istnieć. Czy idziesz za mną? :)

Dodatkowe pytanie, EPDM zwykle nie ma z tym wiele wspólnego, jednak czy używasz tych samych szablonów dokumentów, co wcześniej dla zespołów? Nie stworzyłeś jeszcze nowych modeli dla EPDM? Jeśli tak, to po prostu nie są one skonfigurowane w ten sam sposób na tym poziomie. Musisz je tylko zmienić.

Innym wyjaśnieniem jest to, że właściwość, którą chcesz wyświetlić, może nie istnieć lub już nie istnieje. Tak więc system domyślnie używa nazwy pliku.

1 polubienie

Witam 

rzeczywiście nie jest to łatwe...

więc dla Ciebie powinienem wziąć wszystkie pliki z naszego folderu projektowego/CAD i umieścić je w EPDM dla archiwizatorów. od jakiegoś czasu zdecydowaliśmy się umieścić wszystkie pliki CAD w jednym folderze  , aby ułatwić ścieżki... (wszystko to, co tworzymy, a nie pliki dostawców)

Tworzę folder EPDM CAD, archiwizuję, a następnie otwieram pliki i "zapisuję je jako", aby zmienić wszystkie odniesienia  (ścieżki) - zapisuję je w folderze nie wszystkie razem, ale w folderze produktu (do tego, co jest wykonywane wewnętrznie) i w folderze klienta QD tworzymy produkt niestandardowy.

W tej chwili nie jestem pewien, jak utworzyć hierarchię folderów.

w przeciwnym razie utworzyłem pudełko w kasecie z plikami 3D ze starym odniesieniem.

w przypadku nowych części używam przepływu pracy EPDM i działa dobrze

Właściwość w zasadzie istnieje, ale w opisie EPDM jest używana wiele razy na różne sposoby, myślę. Więc może system nie wie, co zabrać...

Jeśli chodzi o polecenie "funkcja na wynos", zrobiłem test jeszcze raz i nie bierze wszystkiego. Na montaż biorę główny zestaw w teczce na biurku. Potem ten główny zespół, który teraz leży na moim biurku, otwieram go i zabieram z powrotem. Spowoduje to zmianę ścieżki do plików, które zawsze miały ścieżkę do sieci.

kiedy aktualizuję w EPDM, ma referencje w sejfie, ale kiedy go otwieram, idzie nawet w sieci...

1 polubienie

Cóż... :)

W idealnym świecie migracją w EPDM jest włożenie wszystkiego do bagażnika na raz. Jeśli nie jest to możliwe, gdy EPDM jest w użyciu i jest w użyciu, a Ty przynosisz stary zespół, który nie został przetworzony ze starego serwera, będziesz musiał ponownie wykonać referencje ręcznie (File/Replace from SW). Chyba, że musisz przechodzić przez makra i programowanie!

Dla mnie najlepszą rzeczą do zrobienia jest umieszczenie wszystkiego w folderze podczas komponowania, aby zabrać go do domu, ponieważ twoje drzewo EPDM będzie widocznie różnić się od obecnego drzewa.

W przypadku zmiany nazwy i przenoszenia plików, w przypadku migracji takiej jak Twoja, możesz "zautomatyzować" operację zmiany nazwy, postępując zgodnie z licznikiem EPDM. Na przykład za pośrednictwem WorkFlow. Aby przenieść pliki, jest tak samo, w EPDM wystarczy je przenieść i "wrzucić" do żądanego folderu. W każdym razie możesz obejść się bez żmudnej operacji otwierania zestawów jeden po drugim i ponownego nagrywania wszystkiego ręcznie. Te 2 operacje można wykonać w zamkniętym oprogramowaniu. Nie jestem pewien, czy masz jasność i czy rozumiesz niuanse tego wszystkiego :/

"w przeciwnym razie utworzyłem pudełko w kasecie z plikami 3D ze starym odniesieniem".

• Idealnie, pamiętaj, aby dodać właściwość EPDM do tej właściwości SolidWorks, aby móc znaleźć starą część za pomocą kart wyszukiwania.

"Właściwość w zasadzie istnieje, ale w opisie EPDM jest używana wiele razy na różne sposoby, myślę. Więc może system nie wie, co zabrać... "

• Właściwość "Description" może być obecna tylko raz w pliku. Z drugiej strony mogą występować niuanse: _Opis_, opis epdm, ...
  • Inne źródło, gdzie wypełniasz właściwości swojej części EPDM? Za pomocą karty danych na pewno! Czy dane zostały zmapowane? Mapowanie danych oznacza powiązanie właściwości między EPDM a plikami, informując w ten sposób system, że właściwość "Description" EPDM = "Description" sldprt = "Description" slddrw = "Description" sldasm...  
  • Aby to sprawdzić, w jednej z tych części złożenia, które wyświetlają się źle, z oprogramowania utwórz Plik/Właściwości i sprawdź, czy masz wypełnioną właściwość "Opis" w dokumencie lub w konfiguracjach

W przypadku ustaleń na wynos do domu nie musisz robić 2, wystarczy jeden, aby mieć plik na biurku. Wszystko, co musisz zrobić, to wyciąć/wkleić te pliki w EPDM, zaktualizować referencje, zarchiwizować je i na koniec zmienić ich nazwy (z zachowaniem tej kolejności).

Na koniec mówisz, że pliki są nadal ładowane ze starego serwera. Czy to jest to, co widzisz, gdy wykonujesz Plik/Wyszukiwanie referencji?

Mam nadzieję, że podążasz za mną, naprawdę łatwiej jest wyjaśnić to osobiście!! :)

PS: Nie masz nikogo, kto by Cię wspierał w tym obszernym temacie? Nie masz pomocy swojego integratora w postaci wsparcia i/lub dni szkoleniowych?

Witaj Benoit, 

Odbyliśmy bardzo podstawowe szkolenie i został nam jeszcze jeden dzień treningu. Chciałbym jednak dowiedzieć się trochę o systemie, aby móc zadać jak najwięcej pytań.

Wracając do aktualizacji odniesień, kiedy to robię, nigdy nie byłem w stanie kliknąć "aktualizuj", ponieważ zawsze jest wyszarzony...

Miałem przypadek, w którym próbowałem zaktualizować zespół, ale kiedy to zrobiłem, EPDM powiedział mi "nie znaleziono pliku", ale umieścił również znaleziony w... odpowiedni plik dla każdego z dokumentów i nie chciał dokonywać żadnych aktualizacji...

Witam

Tym razem załączam pomoc EPDM dotyczącą aktualizacji referencji : http://help.solidworks.com/2012/French/EnterprisePDM/FileExplorer/c_updating_file_references.htm

Z pewnością jest tylko jeden szczegół, który blokuje! Możesz złożyć wniosek na Infolinię, ze zdalnym przekazaniem, w tym konkretnym temacie będą mogli Ci pomóc znacznie łatwiej niż na forum.

Dobry wieczór 

Wracam do tematu, bo mam dodatkowe informacje.

Zrobiłem testowy vault (epdmvault test), na którym umieściłem 2-3 foldery oraz z niektórymi komponentami biblioteki.

Przesyłam pliki za pomocą kopiuj wklej, a następnie archiwizuję wszystko, aby mieć pewność, że nie mam duplikatów. 

Gdy to zrobisz, jeśli otworzę zestaw, zostaną zapisane stare łącza do pliku.

Więc przeszukuję referencje za pomocą aktualizacji referencji jako porady podane na tym forum.

Ale w zespołach aktualizacje są dobrze wykonane, a nowe odniesienia są w porządku, ale nie można znaleźć części.

Zobacz zdjęcie. 

Część jest w teście EPDMVAULT i ma tę ścieżkę we właściwościach komponentu, ale nie może jej otworzyć.

Wygląda na to, że co innego, jeśli próbuję otworzyć ten plik za pomocą przycisku otwierania solidworks, szukam tych samych nazw plików SM1L10... i znajduje plik. ale kiedy go naciskam, aby go otworzyć, mówi mi, że nie znaleziono pliku... kiedy go znalazł. Fajnie,  nie...???

Pomoc, którą otrzymałem od naszego dealera, nie jest do końca tym, czego oczekuję. Mówią, że nasz system nie jest optymalny, ponieważ mamy duplikaty.

Ale tworząc nowy sejf bez żadnych duplikatów, nie powinno być wtedy tego problemu..... Otóż nie... Jest jeszcze kilka

Dlatego radzą i są pewni, że aktualizacja solidworks 2014 do 2015 lub 2016 SP1 rozwiąże problem....  

Ludzie, którzy mieli SolidWorks 2014, tak naprawdę nie pracowali? 

To jakiś żart, co mi mówią...

inne informacje, na razie mamy archiwa na dysku NAS

Czy w przypadku EPDM rysunki mogą znajdować się w folderze innym niż 3D? 

Mam wrażenie, że tak, ale mam też wrażenie, że w naszym kraju to nigdy nie działało...

Jeśli ktoś kiedykolwiek miał ten problem i ma jakiś pomysł, to jestem zainteresowany...

Chciałbym spróbować umieścić kopię zapasową ark na komputerze w sieci, a nie na NAS.

(nasz serwer jest w tej chwili całkowicie pełny, nie możemy zrobić inaczej...)

(zmieni się to za kilka miesięcy...)

Z góry dziękuję

fichier_non_trouver_mais_il_a_les_chemin_dacces.png