Witam
Ustawiliśmy licznik umożliwiający kodowanie plików 3D SolidWorks i chcielibyśmy również niezależnie zwiększać nasze inne pliki (plan SolidWorks, DWG, Office, PDF, ...).
Czy możliwe jest utworzenie licznika PDM, aby to zrobić, osadzając ten kod bezpośrednio w nazwie pliku podczas rejestracji ?
Utworzyłem numer seryjny PDM i zintegrowałem z kartą danych te pliki inne niż 3D, ale musisz wprowadzić ten kod ręcznie w nazwie pliku.
Z góry dzięki,
Anthony
Witam
Jeśli korzystasz z PDM pro, masz możliwość skonfigurowania nazewnictwa plików z automatyczną implementacją licznika za pomocą dodatku PDM w SOLIDWORKS.
W tym celu należy najpierw utworzyć numery seryjne za pośrednictwem Administracji. W tych numerach usług masz możliwość umieszczenia twardej nazwy, różnych liczników i wielu innych parametrów.
Konfiguracji można dokonać za pomocą trzech opcji: Część - Montaż - Rysunek.
W przypadku innych rozszerzeń będziesz musiał przejść przez wysyłkę. Nie mam jednak scenariusza, który mógłbym ci dać.
Miłego dnia.
pdm_complement.png
2 polubienia
Witam i dziękuję za tę opinię, miło jest widzieć kogoś z Visiativ na tej platformie, zwłaszcza aby odpowiedzieć na pytania techniczne ;-)
Moje pytanie dotyczy plików spoza 3D SolidWorks, więc to ustawienie nie jest odpowiednie.
Kiedy mówisz o "wysyłce", co to znaczy?
Na chwilę obecną jedyne co udało mi się zrobić to utworzyć zmienną licznika w mapie danych tych formatów plików w danym folderze, ale trzeba ten numer licznika dodać ręcznie jako sufiks w nazwie pliku. czego chcielibyśmy uniknąć, znajdując rozwiązanie, aby robił to automatycznie, tak jak w przypadku 3D SolidWorks.
W Podręczniku administratora, począwszy od strony 99, znajduje się wyjaśnienie dotyczące wysyłania oraz procedury instalacji i skryptów.
Nic więcej nie poradzę, nie opanowałem tworzenia skryptów wysyłkowych i nie wchodzi to w zakres wsparcia. Z drugiej strony na forum jest sporo postów na ten temat.
Mam nadzieję, że pomogłem.
Życzę miłego dnia.
Pozdrowienia.
2 polubienia
Zintegrowałem Dispatch z administracją i utworzyłem akcję, ale nie widzę, jak mogę pobrać licznik PDM i dołączyć go do nazw plików...
Czy ktoś może mi pomóc?
Witam
Stworzyliśmy szablon dla plików Excela (ale myślę, że da się to zrobić dla innych rozszerzeń), dla którego generujemy nazwę pliku zgodnie z licznikiem. Odbywa się to dokładnie tak, jak szablon części lub Asm, ale za pomocą pliku Excel. Z drugiej strony może to być kłopotliwe, jeśli chcesz to zrobić dla wszystkich możliwych rozszerzeń...
Inne rozwiązanie: plik jest tworzony z domyślną nazwą, a SmarCounter (dostępny w PDMTools) jest inkrementowany w zmiennej mapy danych, a następnie zmiana nazwy jest wykonywana albo przez przejście, albo przez wysłanie (ale uważam, że wysyłanie jest nieco kłopotliwe i niestabilne).
1 polubienie
Witam i dziękuję za tę opinię.
Utworzyłem już zmienną obecną na karcie danych z przeciwlicznikiem, którą faktycznie chcemy dla wszystkich rozszerzeń innych niż SolidWorks.
Ale musisz ręcznie zintegrować ten numer z nazwą, to jest to, co chciałbym, aby nagrywanie było automatyczne i bez przechodzenia przez przejście.
Dyspozytor musi wiedzieć, jak to zrobić, ale nie widzę jak...
Nie jestem zbyt zaznajomiony z Dispatch, ale wybierając akcję "Podczas dodawania" i zaznaczając wszystkie foldery (lub tylko te pożądane), a następnie w poleceniach, dodając akcję "Przenieś/Zmień nazwę pliku", którą następnie musisz ustawić , wywołując prawą zmienną, musi to być wykonalne! Zachowaj ostrożność w przypadku Dispatch, musisz utworzyć zmienną specyficzną dla Dispatch, która sama przyjmie wartość zmiennej karty danych i tylko ta "Zmienna Dispatch" może być używana do zmiany nazwy.
1 polubienie
Dziękuję romain.jouanny za pomoc, pozwala mi to posunąć się naprzód w temacie!
Postępowałem zgodnie z aktywacją "Podczas dodawania" / dodawania akcji "Przenieś/Zmień nazwę pliku", ale jest to ustawienie , którego nie muszę dobrze robić. Próbowałem kilku "Nowa ścieżka lub nazwa", ale nic nie pomogło.
Utworzyłem zmienną Dispatch przy użyciu zmiennej karty danych, ale otrzymuję ten komunikat o błędzie, a plik jest zapisywany tak, jakby nie było żadnej akcji:
dispatch_-_deplacerrenommer_le_fichier.png
Myślę, że wystarczy zmienić pierwszy wiersz "ścieżka do pliku do przeniesienia" na zmienną %PathToSelectedFile% zamiast %name...%, aby wskazać wybrany plik
Druga linia powinna być ok. Mam tylko wątpliwość, czy uruchomienie wysyłki w momencie dodawania zadziała, bo nie wiem, czy w tym czasie zmienna licznika będzie już zwiększana. Możesz już testować, wyzwalając wysyłkę za pomocą polecenia menu (prawy przycisk), a nie przez dodawanie.
1 polubienie
Dziękujemy za Twoją opinię. Zmodyfikowałem Dispatch zgodnie z zaleceniami, ale nadal ten sam komunikat podczas rejestracji i bez przyrostu w nazwie.
Nie widzę, gdzie można uruchomić wysyłkę za pomocą polecenia menu (prawy przycisk).
dispatch_-_deplacerrenommer_le_fichier_2.png
W pierwszym oknie ustawień akcji, w sekcji "Aktywacja", pierwszym polem wyboru jest "Polecenie menu". Zaznacz go i kliknij prawym przyciskiem myszy nazwę menu, które chcesz wyświetlić.
jeśli nadal nie działa, spróbuj zastąpić "nową nazwę pliku" ogólnym tekstem ("na przykład Test.pdf"). Jeśli to działa, to dlatego, że problem wynika z licznika, który nie powinien zostać zainicjowany, lub dlatego, że nie ma rozszerzenia.
2 polubienia
Nie wiem, czy tam dotrzemy, ale dziękuję za pomoc i cierpliwość romain.jouanny ;-)
Zaznaczyłem pole "Polecenie menu", ale kiedy sprawdzam poprawność polecenia w pliku, otrzymuję ten sam komunikat o błędzie i nie zmienia nazwy.
Ponadto, gdy zaewidencjonuję nowy plik, zmienia jego nazwę bezpośrednio po wstawieniu "0", usuwając rozszerzenie pliku, gdy zapisuję w folderze.
dispatch_-_modifier_laction.png
Mam wrażenie, że akcja zmiany nazwy zaczyna się od próby zmiany nazwy pliku na pustą wartość (0).
Spróbuj tego:
- - Odznacz pole "Podczas dodawania"
- - Utwórz plik i zarchiwizuj go
- - Kliknij prawym przyciskiem myszy akcję wysyłania.
1 polubienie
Witaj romain.jouanny,
Robi to samo, zmieniając nazwę "0" bez rozszerzenia...
Witam
Jeśli dobrze rozumiem, chcesz zmienić nazwę pliku (poza 3D) za pomocą wartości zmiennej obecnej na twojej karcie danych, samej z licznika PDM i to poprzez przejście przez menu kontekstowe pliku?
Jest to możliwe poprzez opracowanie dodatku PDM, ale pod warunkiem, że albo wiesz trochę o programowaniu (w każdym razie w trybie zaawansowanym), albo przechodząc przez swojego sprzedawcę, który powinien być w stanie to zrobić za Ciebie, oto już dla przykładu kod dodatku pozwalający na wyświetlenie komunikatu po akcji poprzez kliknięcie prawym przyciskiem myszy, zobacz TUTAJ lub TUTAJ. Taki dodatek, jeśli jest dobrze napisany, może być również używany w trybie kliknięcia prawym przyciskiem myszy lub podczas przechodzenia przez zadanie EPDM.
Pozdrowienia
1 polubienie
Oznacza to więc, moim zdaniem, że zmienna, której używasz do zmiany nazwy, nie przyjęła wartości Twojego licznika w momencie zmiany nazwy. Czy możesz pokazać, jak skonfigurować zmienną karty danych, która się zwiększa, oraz wartość wysyłki, która kopiuje tę wartość przed użyciem jej do zmiany nazwy?
1 polubienie
Oto w kolejności:
- Konfiguracja miernika (numer seryjny)
- Zmienna karty danych PDM
- Wysyłka ze wznowieniem tej zmiennej
Jednak wszystko wydaje się pasować...
compteur__variable__dispatch.png
Witam
Czy próbowałeś z nazwą zmiennej Dispatch bez spacji, nawiasów, liter z akcentami i mniej długich?
Pliki liczników z 3D (numer seryjny PDM) mogą być wywoływane NV_NOM na przykład
1 polubienie