Zaawansowany projekt samolotu RC

Cze wszystkim!

Zacząłem projektować samolot RC z SolidWorks, ale przesiadłem się na CATIA V5, ponieważ jest to to, co jest używane w mojej firmie (i w wielu innych), więc równie dobrze mogę to wykorzystać do treningu!

Wiem, jak wykonać podstawowe części i montaż (nawet jeśli nie jestem pewien, czy zrobię to dobrze!), ale teraz chciałbym wiedzieć, jak najlepiej zaprojektować samolot na CATIA V5

Zrobiłem kilka mniej lub bardziej przekonujących testów... Myślałem o tym, żeby przejść do modelu szkieletowego, wymodelować tylko połowę samolotu i postawić symetrię (łącząc kilka szkiców według kilku płaszczyzn, następnie pogrubiając całość i kiedy już będę miał kadłub, mogłem zająć się wnętrzem (wzmocnienia, umiejscowienie silnika, akumulator itp...)

Jakie jest najlepsze rozwiązanie?

Z góry dziękuję :)

Witam, tworzenie szkieletu za pomocą kolejnych szkiców jest szybkie, ale mniej precyzyjne pod względem zarządzania stycznością. Wolałbym używać splajnów na kolejnych płaszczyznach.

W przypadku kształtów, które nie stykają się z płaszczyzną symetrii, nie powinno być zbyt wielu PB, ale w przypadku bryły płaszczyzny może ona stawiać PB w zależności od kierunku krzywych (tworników) w stosunku do płaszczyzny symetrii. Nie robiłbym symetrii, ale całkowicie narysowałbym każdą ramę kadłuba i kokpitu.

Dziękuję za odpowiedź!

Co masz na myśli mówiąc "splajny na kolejnych płaszczyznach", czy pozostaję w trybie szkieletowym czy struktury produktu?

Przyznaję, że jestem trochę zagubiony

PS: jeśli chodzi o symetrię, zauważyłem, że spowodowało to kilka błędów niepoważnych, zawsze mogę pracować na zasadzie symetrii na poziomie szkiców!

W każdym razie dziękuję za pomoc!

Witam

Splajn na kolejnej płaszczyźnie

Istnieje wiele możliwości narysowania kształtu, powierzchni.

Przykład, jeśli chcesz narysować butelkę :

Możesz zacząć od okręgu i go wyciągnąć. Będziesz miał butelkę z cylindrycznym korpusem

Z profilu i robisz rewolucję dostajesz to samo, ale możesz łatwo zmodyfikować swój profil i uzyskać rowki lub guzki, takie jak butelki z wodą mineralną.

Ale jeśli chcesz zaprojektować butelkę w stylu płynnego detergentu (raczej podłużny kształt), narysujesz profile swojego kształtu na dwóch prostopadłych płaszczyznach.

A jeśli chcesz jeszcze bardziej kontrolować kształt, zbrojenia narysujesz na kolejnych płaszczyznach (cięcie pionowe)

Lub najprościej, jeśli masz pod ręką oprogramowanie do rzeźbienia (projektowanie) typu FreeStyle, nie zawracasz sobie głowy parametrykiem, zwłaszcza jeśli dotyczy to unikalnego projektu.

Czy chcesz wynaleźć samolot MR, czy masz model samolotu, który chcesz odtworzyć ?

Nie wiem, której wersji CATIA używasz ?

Ale Wireframe to lekki warsztat, bardziej przypomina projektowanie kształtów generatywnych.

1 polubienie