Mechanicznie spawana konstrukcja szafy z blachy, jak uprościć

Witam

Zaprojektowałem pudełko z moim blacharzem i wykonaliśmy ten projekt poniżej. Uważam, że mamy za dużo małych części do spawania i ogólnie za dużo lutu.  To, co moim zdaniem komplikuje "ćwiartki" tutaj w kolorze fioletowym po obu stronach i zielone elementy wypełniające przód. Myślę, że musi być inne, prostsze rozwiązanie, ale nie widzę jak. Jak byś to zrobił? Jak byś to zrobił?

Dla Twojej informacji, realizacja ma wymiary 700x400x150mm i jest wykonana ze stali nierdzewnej.

Dziękuję za pomoc

Czy w Twojej firmie nie ma sposobu, aby się ugiąć? Ta szafka może być w większości wykonana z modułu blaszanego! Następnie po prostu zespawaj te części ze sobą na końcu.

1 polubienie

Witam

Zrobiłbym przez gryzienie (kolejne składanie) dużych promieni i myślę, że dno jest wsunięte, a następnie skierowane od tyłu...

1 polubienie

Twoja szafa nadal ma nietypowy kształt

bardziej irytujące, że nie musisz tego szukać ;-)

Nie ma równoległej twarzy, czy to imperatyw?

Z finansowego punktu widzenia nie jest to produkt zbyt zoptymalizowany

Nie można zmodyfikować konstrukcji w celu zminimalizowania różnych części?

@+

4 polubienia

Witam i dziękuję za odpowiedzi,

W rzeczywistości jest to produkt, który już produkujemy i tak, kształty nie są modyfikowalne, ponieważ są częścią całości, trochę jak część karoserii samochodowej.

@Alain, tak, projekt został wykonany z modułem blaszanym.

@ac kobry, Tak, zaokrąglone kawałki są chrupnięte. Ale żeby produkt przemysłowy mógł wyprodukować jakieś 10 egzemplarzy... Nie jest to optymalne rozwiązanie produkcyjne.

@gt22, zgadzam się, kształt jest nudny, ale to ograniczenie projektowe. Nie ma mowy o zmianie.

Pytanie brzmi, kiedy robię odchylenie tego wszystkiego, to po to, aby zobaczyć, jak zintegrować maksimum rzeczy i zminimalizować liczbę spawów, ponieważ są zbyt drogie i zbyt dużo wykańczania.

Jakieś pomysły?

czy możesz szczegółowo opisać każdy element obrazem i wymiarem, jeśli to możliwe?

Ile masz sztuk

Jaki jest związek między fasadą a flanami zakreślonymi na czerwono

@+

1 polubienie

Z której wersji Solidworks korzystasz???   Bo jeśli chcesz i jeśli możesz umieścić nam swoje pliki solidworks lub unSTEP, abyśmy mogli zobaczyć i złożyć Ci propozycje...

Osobiście wezmę dużą V aby mieć pożądany promień gięcia, następnie wyginam całość i spawać.

Spawanie stosuje się do profili spawanych mechanicznie, a nie do "cienkich" blach

1 polubienie

Witam

@gt22: Każdy kawałek ma inny kolor, szary kawałek jest składany w pełni złożony.

@Bart: Promień fioletowych kawałków wynosi 30 mm, co jest dużo jak na V.

@ac cobra 427: To prawda, że prościej byłoby udostępnić krok, ale nie mam do tego uprawnień.

element_coffret_2.jpg

Istnieją narzędzia do promieniowania dla Ø30.

Zobacz załączony link

http://www.ukb-gmbh.de/fileadmin/images/fr/montagebeispiel-10115-10116-10190-10191.jpg

W domu maksimum to V ze 100, to promień 17. W przeciwnym razie pracujemy z giętarką do fartuchów, chrupiąc.

Pomalowany proszkowo chrupanie prawie nie jest już widoczne, poza lekkim mieleniem lub pozostawieniem surowego to wszystko zależy.

Ale w przypadku twoich zakrętów nie jest to możliwe.

Ogólnie rzecz biorąc, tego rodzaju zaokrąglone rogi są wykonywane za pomocą specjalnej maszyny. Zobacz tutaj na przykład

W przeciwnym razie musisz go wypchać ręcznie, jak stare =)

Nie martw się, ale czy możesz nam chociaż powiedzieć, jaka to grubość i jakimi narzędziami dysponujesz Ty lub Twój podwykonawca??? Którą wersję Solisworks posiadasz??? W ten sposób możemy przynajmniej spróbować coś zaproponować...

Pamiętam specjalne narzędzie do składania w firmie Trumpf, które może wykonać tego rodzaju składanie.

Cześć, dziękuję za uwagi i przepraszam za czas odpowiedzi.

AC cobra 427: Pudełko wykonane jest ze stali nierdzewnej 316L o grubości 1,5 mm

Sprzęt, którym dysponuje mój podwykonawca:

• 2 x 6kW wycinarki laserowe
  • 2 prasy krawędziowe
    • 170 ton, 3 metry
    • 220 ton, 4 metry
  • Centrum obróbcze
    • Długość maksymalna: 1500 mm
    • Maksymalna szerokość: 500 mm
    • Maksymalna wysokość: 640 mm

Oprogramowanie CAD: Solidworks 2015.

Dziękuję za pomoc

Lasery mają wymiary 1500 * 3000 lub 2000 * 6000?!? Pytam w związku z rozwojem, jaki utwór może mieć...

Witam

Właśnie eksperymentowałem i dla mnie są tylko 2 rozwiązania, aby zrobić twoje pudełko w 3 częściach (pudełko + niebieska część dna + spód).

1) Pudełko z fioletowymi paries wykonanymi w chrupieniu (udane złożenie) i zielonym parirem przymocowanym do jednej z powierzchni opsé o dużym promieniu.

2) Tak samo jak w 1. sposób, z tą różnicą, że osoba, która wykona pudełko, będzie musiała zrobić narzędzie, które pokaże na folderze. Wykonuję je regularnie, warstwami wycinane laserem, a następnie składane i bardzo dobrze się sprawdza....