Plastikowa butelka o pojemności 500 ml

Cze wszystkim

Obecnie pracuję nad projektem butelki plastikowej (PET) o pojemności 500ml i mam kilka pytań.

1- Jak narysować pustą powierzchnię na korpusie butelki przeznaczoną do umiejscowienia etykiety? (stworzenie przesuniętej powierzchni, a następnie usunięcie materiału aż do momentu, gdy będę wiedział, że muszę go położyć po obu stronach butelki). Jeśli nie, to czy jest jakiś inny pomysł?

2- Aby narysować gwint nasadki, lepiej pobrać go z biblioteki Solidworks lub narysować samodzielnie?

Dziękuję bardzo.
Ibrahim

Witam

1 - patrz Uzwojenie - 2022 - Pomoc SOLIDWORKS

2 - Zaletą siatek dostarczanych przez SW jest to, że są to standardowe siatki na szyjki butelek. (butelka SP4xxx).

3 polubienia

Witam

W tego typu przypadkach najłatwiejszą rzeczą w przypadku SW jest często:

1. Rób wszystko z pełną objętością (co ułatwia korzystanie z funkcji wytłaczania/wytłaczania, jak mówi @Silver_Surfer )
  2. Spraw, aby powłoka działała na końcu, usuwając otwór na szyjce

Ostateczna geometria jest bardzo zbliżona do rzeczywistości, jeśli grubość rozdmuchiwana/formowana rotacyjnie jest stała.

Z tego, co pamiętam, istniały samouczki SW na temat tego rodzaju butelek (Uwaga: angielski jest dobry, jeśli chcesz go znaleźć w Internecie). Może nawet w plikach pomocy SW.

1 polubienie

Witam @froussel

Oczywiście grubość nie jest stała dla części rozdmuchiwanych, ponieważ preforma pochodzi z cylindrycznej matrycy przez wytłaczanie.
Jeśli chcesz uszanować niestałą grubość, jak w prawdziwym życiu, może lepiej wybrać powierzchnię i zagęścić.
Będziesz musiał wykonać mini promienie zewnętrzne i wewnętrzne, aby podniesiona część była realistyczna. Bądź ostrożny, ponieważ tłoczenie nie zawsze respektuje odpowiednią grubość.
Pozdrowienia

Witam

Biorąc pod uwagę uwagi naszych kolegów, szczególnie @froussel proponuję metodę ZOZO w trybie bourin (bouricot). Wiedząc, że butelki PET są wykonane z wtryskiwanej plastikowej preformy. Nie jest już tak jak kiedyś.

Film będzie prostszy.

Pozdrowienia
Metoda pocałunku (niech to będzie proste i głupie)

Jeśli chodzi o parison, w rzeczywistości dla PET są to preformy, spójrz na animację na Wikipedii, gdzie bardzo dobrze widać dwie różne transformacje

I tutaj rodzaj formy do wykonania preform zamontowanych na wtryskarce.

Pytanie Kouize
Dlaczego butelki PET są wytwarzane na dwóch maszynach o bardzo różnych funkcjonalnościach.
:innocent:

1 polubienie

Zastanawiałem się więcej nad tym procesem:

Ale to bardziej w przypadku pojemników większych niż 3L.
Uzyskuje się prawie jednolitą grubość, z wyjątkiem linii połączeń lub miejsc o nieco bardziej złożonej geometrii (uchwyt)

I jeszcze jeden cudownie vintage z lat 80-tych:

2 polubienia

Tak było na przykład 40 lat temu w przypadku butelek Evian. Ale nawet to było trochę bardziej skomplikowane niż w przypadku puszki techniką, którą widzimy na twoim filmie

Na potrzeby pytania zadałem pytanie, dlaczego w przypadku butelek wolimy robić szyjkę w dwóch krokach: 1°) preforma na prasie wtryskowej, a następnie rozdmuchiwanie na innej maszynie :wink:

Witam

Istnieje również wytłaczanie przez obrót, co może uprościć tryb.

Cześć @Sylk co to jest???

Preforma ma mieć precyzyjny gwint (nie pozwoli Ci mieć gwintu takiego jak ten obecny na butelkach z wodą).
Następnie, aby docisnąć plastik do formy.

Wydaje mi się, że mówi o funkcji w SW.

A odpowiadając na pytanie o geometrię etykiety, wszystko zależy od sposobu wykonania butelki.
Jeśli wieje, kształt spocznie na formie, ale koniecznie nastąpi deformacja po wewnętrznej stronie (patrz geometria butelki na wodę)

2 polubienia

Cześć @Zozo_mp @Cyril_f

Tak, mówiłem o funkcji. Oczywiście dotyczy to tylko butelki cylindrycznej.

2 polubienia

@ WSZYSTKIE

Nadal uważam za dziwne, że jesteśmy nagabywani na tym forum i że kilka dni później nie ma nowego postu od osoby, która po raz pierwszy aplikuje.

Vox clamantis in deserto :roll_eyes:

1 polubienie

Zgadzam się

1 polubienie