Projektowanie rur giętych, symulacja i najlepsze praktyki w zakresie zespołów

Witam

Mam istniejący zespół z zestawem części, jedną z tych części jest płyta A, która posłuży jako podpora dla drugiej grupy części, które również zostaną umieszczone na płycie B. Aby połączyć te 2 zestawy części, będę musiał zrobić podporę z 3 lub 4 rurkami o długości od 10 do 20 mm wygiętymi w niektórych miejscach (trochę jak nogi krzesła).

Oto moje pytania:

1/ jaka metoda byłaby zalecana do wykonania rur, na razie chciałem zrobić szkic z okręgiem na płaszczyźnie związanej z moją płytą A oraz 2-gi szkic, który opisuje trajektorię rury, z 2 końcami pokrywającymi się ze środkiem okręgu (tablica A) i płaszczyzną utworzoną na powierzchni płyty B po drugiej stronie. Następnie użyj funkcji skanowania, aby uzyskać probówkę. Jeśli chodzi o szkicowanie, planowałem po prostu robić linie i szkicować zaokrąglenia na łokciach. Czy istnieje lepszy sposób, aby to zrobić, który uwzględniałby rzeczywistość w zakresie możliwych zagięć w zależności od materiału/średnicy itp.? ?

2/ Ponieważ istniejący zespół będzie na dłuższą metę zawierał 2 odrębne zestawy części + podporę, która tworzy połączenie między nimi, myślę, że byłoby lepiej, gdybym usunął 2 podzespoły w oddzielnych zespołach?

3/ Jeśli tak, to czy mogę dziś zaprojektować wszystkie moje części w tym samym zespole, a później podzielić całość na 3 zespoły (1 macierzysty SDLASM, który odwołuje się do podpory + 2 podzespoły)? Co stanie się ze szkicem mojej podpory (tej z koła), skoro będzie ona połączona z płaszczyzną, która zostanie utworzona w odniesieniu do płyty A (która  jest częścią jednego z 2 podzespołów).

4/ Czy solidworks będzie w stanie pomóc mi określić minimalną średnicę rury, która ma być użyta w zależności od masy, którą chcę umieścić na płycie B?

Witam

Myślę, że najlepszą metodą dla Twojej realizacji byłoby użycie spawanych ze sobą mechanicznie, oczywiście musisz mieć dużo lamp w swojej bibliotece.

Powodzenia.

3 polubienia

Witam

Zgadzam się z hdijoux, spawana konstrukcja jest bardziej praktyczna, ponieważ wystarczy jeden szkic. Jeśli nie masz rur w swojej bibliotece, możesz je utworzyć (szkic dopasuj część), które zapiszesz w folderze profilu konstrukcji spawanej (C:).

1 polubienie

Ok, pozwoli mi to na spawanie rur na płytach A i B , których jeszcze nie umiałem zrobić :)

Ale wtedy ta spoina będzie należeć do jakiej części i do jakiego zespołu?

Logicznie rzecz biorąc, w przypadku konstrukcji spawanej wszystkie spawane części są częścią tej samej części, podobnie jak szwy spawalnicze.

W twoim przypadku twoje talerze A i B oraz twoje rurki będą częścią tego samego pomieszczenia.

1 polubienie

Otóż nie za bardzo mi to odpowiada, mam podporę, oraz 2 podzespoły, które zawierają moje płytki A i B, jeśli jutro nie będę chciał już lamp, tylko użyć płytek/kołnierzy przykręconych do płytek, to chcę mieć możliwość tego zrobić.

Nie musi to być ta sama część, można związać dwa zespoły A i B w zespole i dodać mechanicznie spawaną część, która wiąże się z każdym z zespołów.

Dwa rozwiązania: albo używasz referencji w kontekście, tzn. Twój spawany mechanicznie będzie wymagał przebudowy złożenia, ponieważ będzie miał w sobie swoje referencje. Używam tego tylko w małych zespołach i tylko wtedy, gdy części nie można użyć do czegoś innego. Drugim rozwiązaniem jest stworzenie szkieletu, czwartego elementu w twoim zespole, w którym tworzysz szkic 3d lub plany lub punkty, w każdym razie coś, na czym możesz ograniczyć swoje 3 zestawy. Używam tego, gdy montaż jest zbyt ciężki, aby załadować go w całości, pozwala to otworzyć tylko część (przez konfiguracje), ale dla pewności co do pozycji.

W przypadku 4. punktu należy zdać złożenie w solidworks simulation, jeśli nie masz wersji premium solidworks, możesz użyć symulacji ekspresowej na części spawanej mechanicznie. Ekspresowy asystent symulacji jest dość prosty, wprowadzasz materiały, dzięki czemu zna on właściwości mechaniczne materii, stałe punkty (punkty na ziemi) oraz działania zewnętrzne, grawitacje i siły przyłożone do części.

Umieść zrzuty ekranu, jeśli utkniesz na czymś konkretnym.

Powodzenia.