Progresywne projektowanie narzędzi

W tym czasie odbywałem staż w PFE i byłem odpowiedzialny za zaprojektowanie narzędzia progresywnego, w tym stanowiska do cięcia, gięcia i tłoczenia. I idzie mi całkiem nieźle, z drugiej strony nie znam jakichś zasad biznesowych, na przykład jak dobrać przyrządy celownicze, ich wymiary, sprężyny (i jak obliczyć swój skok), i tak dalej  ? 

Witam

Nie jestem pewien, czy uzyskasz bardziej precyzyjną odpowiedź, publikując ten sam temat w innej kategorii.

Jak już powiedziano, w przypadku kształt łba zależy od rozmiaru, średnicy sił, które mają być pochłaniane, oraz długości geometrii części.

W przypadku sprężyn to siły, które mają być wspierane, określą średnicę żelazka i jego system mocowania.

Jeśli chodzi o skok sprężyny, to tak naprawdę nie rozumiem, o czym mówisz, ponieważ to nie sprężyna determinuje otaczające części, ale otaczające części określają sprężynę. Krótko mówiąc, jeśli masz swój system rysowania, musisz mieć pozycję spoczynkową i maksymalną pozycję skoku części, a więc przez odliczenie długość sprężyny.

Pozdrowienia.

7 polubień

Duplikat?

http://www.lynkoa.com/forum/documents-commerciaux/le-choix-des-vises-pour-un-outil-demboutissage#answer-741080

1 polubienie