Projekt zjeżdżalni ze stożkiem

Witam 

Aby zrobić slajd, używam systemu ze stożkiem, który żyję przesuwać w pionie i dwoma blokami stykającymi się ze stożkiem, które przesuwają się poziomo.

Mój problem polega na tym, że chciałbym mieć możliwość usunięcia materiału z dwóch bloków w tłumaczeniu poziomym, które idealnie podąża za trajektorią stożka i napotykam pewne trudności. Rzeczywiście, nie wystarczy po prostu usunąć materiału w kształcie stożka ze względu na prostoliniową trajektorię mojego stożka. (patrz zdjęcie systemu).

Jeśli ktoś ma jakieś tropy, jestem zainteresowany

glissiere_one.png

Witam

Czy korzystałeś już z tego systemu prowadnic, czy jest to pierwsza próba ? Nie jestem profesjonalistą w dziedzinie mechaniki i mam wątpliwości co do tego procesu. Zobaczę więcej systemu typu uchwyt wiertarski z fletem! 

Myślę, że wiem, że na tym forum są ludzie, bardzo kompetentni w temacie!

Przyznam, że nie mam zbyt dużych wątpliwości co do działania układu, po tym jak nie pokazałem całości, ale dwa klocki są zaklinowane w obudowie, aby prowadzić je w tłumaczeniu, a powodem chęci lepszego dopasowania kształtu jest uzyskanie powierzchni styku z obudową suwaka na niskich powierzchniach (patrz zdjęcie), ponieważ w pozycji całkowicie otwartej, Dolna powierzchnia nie styka się już z czerwoną miską olejową

glissiere_avec_carter.png

Hello@alexandre

Pańskie wyjaśnienie nie jest zbyt jasne, jeśli mogę tak powiedzieć.

Jeśli masz dwie płaskie powierzchnie (na częściach, które poruszają się poziomo), które ślizgają się po stożku , i tak będziesz miał już minimalną fikcję, ponieważ jest to jak kontakt na krawędzi.

Nie rozumiałem tego " powodem, dla którego chcemy lepiej dopasować kształt, jest uzyskanie powierzchni styku z obudową prowadnicy na niskich powierzchniach ""

W każdym razie twój system od razu się zawiesi, ponieważ będziesz miał dwie jednoczesne przypory. Poza tym nie daję wiele za twoje stukanie, ponieważ cylinder twojego stożka nie jest prowadzony, więc tam też przypory gwarantowane.

Aby wrócić do Twojego zapytania, określ "lepiej pasuj", wskazując, który kształt.

Pozdrowienia

2 polubienia

Witaj Zozo_mp

Dziękuję przede wszystkim za odpowiedź,

Zdaję sobie sprawę, że mój system ma problemy z wyładowaniami łukowymi i wypasem, ale na razie nie jest w ogóle zoptymalizowany, po prostu szukam działającej zasady. Chciałbym tylko zweryfikować zasadę, zanim naprawię inne problemy, takie jak prowadzenie stożka. Moim celem jest, aby dwa bloki, które przesuwają się poziomo, nie tylko stykały się na jednej linii ze stożkiem, ale aby miały usunięcie materiału, który podąża za kształtem stożka, aby naprawdę stykały się dwie powierzchnie, a nie jedna krawędź. Mój problem polega na tym, że jeśli usuwam materiał nie prosto (dla kształtu skosu stykającego się ze stożkiem), ale w normalnym kształcie stożkowym, nie uwzględnia to pionowego ruchu stożka. Nie znam więc kształtu kieszeni, którą muszę zrobić na te dwa klocki. 

Mam nadzieję, że wyraziłem się jaśniej, łączę zrzut ekranu, aby pokazać bloki z normalną stożkową kieszenią, aby lepiej zrozumieć, dlaczego prosta stożkowa kieszeń nie działa. 

poche_conique.png

Pomysł, czy to byłoby w piżamie?

glissiere.jpg
1 polubienie

Dokładnie taki rodzaj renderowania potrzebuję, widzę pomysł, ale nie minęło dużo czasu, odkąd przesiadłem się na solidworks i nie widzę, jak to zrobić na tym oprogramowaniu.

Czy mogę zapytać, jak to zrobiłeś? 

Witam

Nie zapomnij pomyśleć o obróbce skrawaniem, ponieważ wtedy prawdopodobnie będzie to NC, jeśli Twój kształt jest zbyt skomplikowany.

Myślę, że istnieje prostsza i sprytniejsza forma do znalezienia.

Włączę mojego Gambergeura i powiem ci, czy to czysty sok z czaszki.

Do pluche

1 polubienie

Po tym, czego nie uzupełniłem, jest to, że mamy dość małe wymiary (zewnętrzna odległość od środka dwóch poziomych bloków wynosi od 23 mm do 36 mm), więc te dwa bloki mogą być wykonane z plastiku. Czy łatwiej jest mieć bardziej elastyczną geometrię ;)

W każdym razie dziękuję za wszystkie opinie, jestem tam od rana i strzelałem do siebie, znowu nabieram smaku życia ;) Haha

Zgadzam się z zozo_mp. Myślę, że ma prostszy i bardziej wydajny system.

W przeciwnym razie po prostu wymyśliłem inny sposób, aby to zrobić, unikając stożkowych kształtów pj

Ale chciałbym wiedzieć, jak poszedłeś contact_168 zrobienie załącznika, który wysłałeś mi tuż przed tym, jak zawsze może mi się przydać później

capture.png

Witam

Znalazłem to!

Wystarczy zrobić rowek z dnem o stałym promieniu; a jako odpowiednik kula lub boczek z promieniem.

Zajmuję się rysunkiem i animacją.

To rozwiąże wiele problemów związanych z podporami i  wskazówkami: możesz zrobić coś sprytnego i prostego.

Pozdrowienia

2 polubienia

Poprawiłem mój nowy model, jeśli mogłem uzyskać informacje zwrotne, myślę, że jest znacznie prostszy i łatwiejszy w konfiguracji, nawet jeśli nadal jest to trochę majsterkowania

PJ zespołu i PJ skrzyni korbowej następujące po

glissiere_avec_cale.png

Skrzynia korbowa PJ z podkładką regulacyjną

carter_avec_emplacement_cales.png

Oto metoda, której użyłem. Z drugiej strony jest obróbka skrawaniem w powietrzu! Na pewno są inne metody projektowania.  Jestem w SW 2018 SP4

glissiere_essai.sldprt
1 polubienie

Dobry wieczór Alexandre

Oto moja propozycja jako załącznik do dyskusji, jeśli temat jest nadal aktualny.

Pozdrowienia

PS: ponieważ nie masz wersji 2019 myślę, że mogę zrobić Ci animowany  GIF ;-)
więc będziesz lepiej widzieć ruch, jeśli mój plik PDF nie jest wystarczająco wyraźny.

principe_simple_du_coinceur_.pdf
5 polubień

Witam 

Dziękuję za naprawdę świetny pomysł, w ogóle nie myślałem o tego typu operacji, ale idealnie odpowiada moim potrzebom. Jedynym minusem jest montaż z kulką na końcu, ale musi być na to łatwy sposób. W każdym razie świetna propozycja, od razu ją dobierzemy ;)

Witam

Kulka jest wycinana z masy, ponieważ faktycznie zrobiłem pręt trochę cienki, ale może być większy.

Narysuję ci obrazek, jeśli podasz mi średnicę swojej.

Pozdrowienia

PS: w jakim materiale ułożysz swoje życie, ponieważ obecnie masz wadę w swoim rysunku na początku i końcu sieci.

Moja śruba powinna mieć M8 na max lub M5 jeśli jest za duża, rozumiałem, jak działa śruba i jej budowa, ale chodziło mi o to, że jeśli kulka jest większa niż średnica (co ma miejsce), mogę mieć problem z włożeniem jej do obudowy. Przecież zawsze mam możliwość zaprojektowania dwuczęściowej skrzyni korbowej, którą naprawiam po montażu, w skrócie znajdę rozwiązanie. 

Jeśli chodzi o gwintowanie, to normalne, na razie nie wziąłem prawdziwej, po prostu zrobiłem gwintowaną oś w pośpiechu, aby mieć podgląd, ale poza tym myślę, że śruba może być ze stali nierdzewnej