Witam
Szkolę się w 3DExperience firmy CATIA, na razie jestem w trakcie wdrażania samouczka na temat projektowania w kontekście. Ciekawym punktem tego samouczka jest to, że zawsze podaje punkty porównania z V5. Widzę, że muszę zrewidować kilka pojęć na ten temat, również na temat V5.
W tym szkoleniu omawiają następujące różne symbole używane w projektowaniu kontekstowym. Zdaję sobie sprawę, że nigdy go nie używałem. Widziałem czasami niektóre z nich i zawsze zastanawiałem się, jak to działa. Nadszedł czas, abym wyjaśnił te kwestie.
Czy mógłbyś przynieść mi kilka elementów dla każdego z tych symboli?

Z góry dziękuję
Witam
Ikona A
Reprezentuje część, w której coś, co znajduje się w innej części, samo w sobie jest obecne w złożeniu, zostało sklejone łączem (kontekst połączenia).
Ikona B
Reprezentuje fragment, w którym coś, co znajduje się w innym pokoju, zostało wklejone za pomocą linku , ale to specjalne kopiowanie/wklejanie/w rezultacie z linkiem zostało wykonane w innym kontekście linku (w innym zestawie niż ten otwarty podczas sesji).
Edycja / Link pozwala poznać ścieżkę, w której powinien znajdować się ten drugi zespół.
Ikona C
Występuje tylko w podzespole (zespół poziomu 2).
Reprezentuje część, w której coś zostało wklejone za pomocą linku , który znajduje się w innej części obecnej w tym podzespole, ale którego specyfika polega na tym, że odpowiada ikonie A (tj. ta druga część zawiera klej z linkiem, który odwołuje się do części obecnej w górnym zespole (w twojej kopii zespołu głowicy, ).
Cała złożoność tych powiązań wynika ze struktury zespołu głównego (obecność podzespołów zawierających inne podzespoły itp.).
Zapamiętać:
Zielony sprzęt, jesteśmy w kontekście tworzenia linku
Brązowy sprzęt, nie jesteśmy w kontekście tworzenia linku
Białe koło zębate Tylko w części w podzespole reprezentuje połączenie, które odwołuje się do części (zielone koło zębate) w kontekście połączenia.
1 polubienie
Wielki Franck. Dziękuję za bardzo jasną opinię.