Następnie zamieniasz każde śmigło w szkic 3D: Nowy szkic trójwymiarowy (3D), a następnie wybór helisy i przekształcenie elementów. Zasada przekształcenia śmigła w szkic 3D: Zrób to samo w nowym szkicu 3D dla 2. szkicu 3D. Kliknij zagięcie przejścia, a następnie wybierz 2 szkice 3D: Aby arkusz można było rozłożyć, konieczne będzie podzielenie tego arkusza na zwoje, które nie są zbyt długie (które nie krzyżują się po rozłożeniu jak tutaj)
W przypadku ścian robisz to samo z nowym śmigłem przesuniętym pod względem wysokości dla śmigła/spirali 1 i to samo dla śmigła 2.
I ta sama metoda z blachą, gięciem przejściowym i wyborem 2 szkiców.
@Coralie gorliwie przywrócenie starych samouczków, uratowałoby mnie to przed ponownym wyjaśnieniem samouczka już stworzonego przeze mnie kilka lat temu!
Czy możesz dodać zrzut ekranu swojego widoku drzewa dla tych, którzy mają jeszcze starszą wersję niż twoja? Czy część 3D została przekształcona w arkusz blachy, czy też część została przekształcona bezpośrednio w arkusz blachy?
Nie jest w 100% pewien, że zadziała na Twojej geometrii (i nie mogę tego przetestować, ponieważ jestem poniżej 2020 roku), ale czasami możliwe jest rozwinięcie części, wybierając krawędź.
Poniżej znajduje się przykład dla walcowanego arkusza:
Wybierz krawędź, która nada wykończenie końca części, która ma zostać rozwinięta: Solidworks automatycznie tworzy funkcje stanu konstrukcji blachowej / gięcia / rozwijania i rozwinięcia