Konstrukcja spiralna

Cze wszystkim

Chcę zaprojektować spiralną część z płaskim dnem za pomocą SolidWorks.

Pomysł: metalowy pasek, który zwija się w spiralę, za pomocą laserowo wycinanej prasy przed walcowaniem.

Przez "oszukiwanie" udaje mi się zamodelować spiralę w 3D, ale nie mogę dostać prasy do blachy (płaski DXF).

Moim celem jest więc uzyskanie własnej prasy tego paska spiralnego do cięcia laserowego.

Czy masz metodę na modelowanie i rozwijanie tego typu geometrii?

Z góry dziękuję za radę!

Narysuj śmigła na każdym końcu arkusza:

Następnie zamieniasz każde śmigło w szkic 3D:
Nowy szkic trójwymiarowy (3D), a następnie wybór helisy i przekształcenie elementów.
Zasada przekształcenia śmigła w szkic 3D:
SLDWORKS_7Wb0hBzjfn
Zrób to samo w nowym szkicu 3D dla 2. szkicu 3D.
Kliknij zagięcie przejścia, a następnie wybierz 2 szkice 3D:
SLDWORKS_s7gOMsgbc4
Aby arkusz można było rozłożyć, konieczne będzie podzielenie tego arkusza na zwoje, które nie są zbyt długie (które nie krzyżują się po rozłożeniu jak tutaj)

W przypadku ścian robisz to samo z nowym śmigłem przesuniętym pod względem wysokości dla śmigła/spirali 1 i to samo dla śmigła 2.

I ta sama metoda z blachą, gięciem przejściowym i wyborem 2 szkiców.

@Coralie gorliwie przywrócenie starych samouczków, uratowałoby mnie to przed ponownym wyjaśnieniem samouczka już stworzonego przeze mnie kilka lat temu!

2 polubienia

Witaj @Morgan_Blondez ,

W załączeniu propozycja w blasze, SW 2022.
image

SpiralSheetHelix.SLDPRT (301.1 KB)

5 polubień

Cześć @m_blt ,

Czy możesz dodać zrzut ekranu swojego widoku drzewa dla tych, którzy mają jeszcze starszą wersję niż twoja?
Czy część 3D została przekształcona w arkusz blachy, czy też część została przekształcona bezpośrednio w arkusz blachy?

Witaj @froussel ,

Nie martw się, oto obiekt. W kolorze, aby lepiej zidentyfikować etapy...

1 polubienie

@sbadenis@m_blt Bardzo dziękuję za pomoc, teraz wiem, jak zrobić tę typologię, jest mi bardzo przydatna!:pray:

Nie jest w 100% pewien, że zadziała na Twojej geometrii (i nie mogę tego przetestować, ponieważ jestem poniżej 2020 roku), ale czasami możliwe jest rozwinięcie części, wybierając krawędź.

Poniżej znajduje się przykład dla walcowanego arkusza:

Wybierz krawędź, która nada wykończenie końca części, która ma zostać rozwinięta:
image
Solidworks automatycznie tworzy funkcje stanu konstrukcji blachowej / gięcia / rozwijania i rozwinięcia

Witam @Morgan_Blondez

Prawdopodobnie miałeś na myśli " topologię ".

1 polubienie